Hyppää pääsisältöön

Kansainväliset verkostot

Uusnatsisymbolien ja propagandamateriaalin kollaasi.
Uusnatsisymbolien ja propagandamateriaalin kollaasi. Kuva: Yle uusnatsismi,äärioikeisto,propaganda

Äärioikeistolaisilla järjestöillä on erittäin toimivat kansainväliset verkostot, jotka tekevät yhteistyötä ja auttavat toisiaan. Verkostojen kautta järjestöt vaihtavat tietoja keskenään ja levittävät propagandaa ja musiikkia. Avoimesti äärioikeistolaiset kansainväliset jättikokoukset yleistyvät. Länsimaiden uusnatsit ovat myös löytäneet yhteistyökumppaneita Venäjältä.

”Tiedän omasta kokemuksesta, että amerikkalaisilla ja saksalaisilla uusnatseilla on tiiviit yhteydet. Usein saksalaiset uusnatsit avaavat nettisivustojaan yhdysvaltalaisille servereille ja ne julkaisevat musiikkia yhdessä ja käyvät toistensa luona vierailuilla. Melko usein järjestöt hakevat esikuvia muista maista. Ne lainaavat järjestörakenteita toisiltaan ja oppivat toistensa kokemuksista”, kertoo Esa Holappa, joka on uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen entinen johtaja. Holappa on nyt eronnut järjestöstä ja jättänyt äärioikeistolaisuuden.

Yksi esimerkki Holapan kuvailemasta yhteistyöstä on SVL:n yhteydenpito brittiläiseen National Action -järjestöön, joka perustettiin 2013. National Actionin johtaja Benjamin Raymond vieraili SVL:n luona Turussa tammikuussa 2015.

Toinen esimerkki on Kreikan Kultainen Aamunkoitto. Kreikkalaisten poliittinen menestys on innoittanut SVL:n veljesjärjestöä Ruotsin Vastarintaliikettä perustamaan oman parlamentaarisen siipensä, josta on tarkoitus tulla heidän oma poliittinen puolueensa.

Onko SVL:llä muita yhteyksiä ulkomaalaisiin äärioikeistolaisiin?

”Kyllä. Italialainen Casa Pound on ollut kuvioissa ihan alusta asti. Ne yhteydet olivat olemassa jo ennen kuin SVL perustettiin. Järjestö on myös pitänyt pitkään yhteyttä Saksan kansandemokraattiseen puolueeseen sekä Vapaat Nationalistit -ryhmittymiin Saksassa. Vastarintaliike on myös vieraillut Kultaisen Aamunkoiton luona Kreikassa ja uusimpana yhteistyöjärjestönä on nyt siis National Action Iso-Britanniasta. Mutta vahvimmat yhteydet on Saksaan ja Italiaan”, Holappa sanoo.

Miten näitä yhteyksiä ylläpidetään?

”Käydään vierailuilla, lähetellään sähköposteja, soitellaan. He tulevat Suomeen ja Vastarintaliikkeen aktivistit käyvät ulkomailla vierailemassa”, Holappa kertoo.

Viime vuosina suomalaisia aktivisteja on vieraillut Kreikassa, Saksassa ja Italiassa. 2011 SVL järjesti seminaarin Helsingissä, johon oli kutsuttu sekä Casa Poundin että Vapaiden Nationalistien edustajia vieraiksi.
SVL:n "isoveli", Ruotsin Vastarintaliike, on viime vuosina säännöllisesti vieraillut paikallisten äärioikeistojärjestöjen luona entisissä itäblokin maissa. Jäsenet ovat kirjoittaneet matkareportaaseja nettisivuille mm. kuinka he ovat saaneet sotilaskoulutusta unkarilaisen Kansallisen Rintaman (MNA) harjoitusleirillä.

Venäjä on ystävä

Pohjoismainen Vastarintaliike on viime vuosina suhtautunut yhä suopeammin Vladimir Putinin Venäjään. Venäjä näyttäytyy natsijärjestölle ihannevaltiona, joka puolustaa perinteisiä arvoja ja toimii rappeutuneena pidetyn EU:n vastapainona.
Ruotsin Vastarintaliikkeen johtajaneuvoston jäsen Emil Hagberg sanoi liikkeen nettiradiolähetyksessä, että hän mieluummin näkisi Ruotsin venäläisten valtaamana kuin nykyjohdon alaisuudessa. Liikkeen entinen johtaja Klas Lund oli samoilla linjoilla. Hän piti Venäjästä luotua uhkakuvaa pötypuheena ja sanoi, että todellinen uhka tulee etelästä ja lännestä.

Esa Holappa sanoo, että henkilö joka suhtautuu kriittisesti Putiniin ja Venäjään – tai asettuu tukemaan Ukrainaa maiden välisessä aseellisessa konfliktissa – leimataan juutalaiseksi tai sionistiksi. Näin johto vaientaa liikkeen toisinajattelijat.

Pohjoismainen Vastarintaliike osallistui 2015 Pietarissa pidettyyn äärioikeistolaisten kokoontumiseen, jonka virallinen nimi oli Kansainvälinen Konservatiivi-foorumi. Järjestäjänä toimi venäläispuolue Rodina (Synnyinmaa) ja konferenssin aikana osallistujajärjestöt allekirjoittivat julkilausuman Venäjällä ja Euroopassa toimivien konservatiivien yhteistyöstä. Vastarintaliikkeen edustajat olivat läsnä kokoontumisessa, mutta eivät kuitenkaan virallisina kutsuttuina konferenssivieraina.

Verkostoitui varhain

Esa Holappa ryhtyi jo aikaisessa vaiheessa rakentamaan laajaa kansainvälistä verkostoa. Hän loi yhteyksiä uusnatseihin, pahamaineisiin vankilaryhmiin ja rasistisiin järjestöihin eri puolilla maailmaa. Hän ryhtyi kirjoittelemaan rasistisille, fasistisille ja natsistisille nettifoorumeille.

Näin 17-vuotias oululaispoika löysi kansallissosialistisen oppi-isänsä yhdysvaltalaisesta vankilasta vuonna 2003. Tuolloin 55-vuotias Richard Scutari oli ollut vangittuna jo 14 vuotta. Scutari oli yhdysvaltalaisen militantin natsijärjestön The Orderin jäsen. Järjestö tunnetaan myös nimellä Brüder Schweigen, suomeksi Hiljainen Veljeskunta. Scutari istuu 60-vuotista vankilatuomiota useista törkeistä rikoksista. Häntä myös epäiltiin erään radiojuontajan murhasta, mutta ei saanut siitä koskaan tuomiota. Scutari voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan 2025. Vankeusrangaistuksestaan huolimatta Scutari on edelleen aktiivinen ja ääriryhmät julkaisevat säännöllisesti hänen kirjoituksiaan.

”Löysin hänen osoitteensa rasistisen brittilehden Stormerin "sotavanki"-palstalta. Lehti oli julkaissut kuvan ja lyhyen tekstin Scutarista ja hänen sotilastaustastaan. Mielestäni hänen ansioluettelonsa oli vaikuttava ja siksi kirjoitin hänelle. Jo 17-vuotiaana pidin itseäni kansallissosialistina, mutta etenkin hänen sotilastaustansa kiehtoi minua. Niinpä päätin kirjoittaa hänelle ja hän vastasi. Alkuun kirjoittelimme eniten hänen armeijavuosistaan, mutta myöhemmin myös aatteesta. Emme koskaan kirjoitelleet välivallasta tai terrorismista. Jos olisimme yrittäneet sitä, niin kirjeet tuskin olisivat tulleet perille”, sanoo Holappa.

”Hän tuntui olevan tosissaan ja minä halusin tuntea ihmisiä, jotka ottivat kansallissosialismin tosissaan. Halusin kai tuntea oikean natsin.”

Scutarin kautta tuli myös Ruotsi-yhteys, joka johti Suomen Vastarintaliikkeen perustamiseen. Esa Holapan ja Richard Scutarin välinen kirjeenvaihto jatkui vuosikymmenen, kesään 2014 saakka. Kun Holappa oli päättänyt jättää liikkeen, hän myös lakkasi vastaamasta kirjeisiin.

Raskaan luokan rikollisia

Holappa oli natsivuosinaan henkilökohtaisesti yhteydessä useisiin murhamiehiin ja väkivaltarikollisiin eri maissa. Hänen tuttavapiiriinsä kuului jäseniä sellaisista raskaan luokan rasistisista rikollisjärjestöistä kuin Aryan Nations ja vankilajengi Aryan Brotherhood Yhdysvalloissa. Hän sanoo aina saaneensa yhteyden niihin ulkomaalaisiin henkilöihin, jotka halusi tavoittaa.

”Jos halusin esimerkiksi saada yhteyden herra X:ään, joka on australialaisen natsijärjestön jäsen, aloittaisin kysymällä omasta lähipiiristäni. Kuka hän on, mitä hänestä pitää tietää, tunteeko joku hänet, tunteeko joku jonkun muun jäsenen hänen järjestöstään? Ennemmin tai myöhemmin löytäisin jonkun, joka voisi välittää yhteydenottoni herra X:lle”, Holappa kuvailee.

”Tämä saattaa kuulostaa hankalalta, mutta tällä tavoin löysin aina sen jota etsin, huolimatta siitä onko hän Yhdysvalloissa, Etelä-Afrikassa tai missä tahansa.”

Holapan kuvailemat ääriainesverkostot kuulostavat tehokkailta ja hyvin laajoilta. Onko olemassa maita tai maanosia, joissa ei ole äärioikeistolaisia?

”Uusnatsijärjestöjä on Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Euroopassa, Aasiassa. Niitä on sekä Venäjällä että Ukrainassa ja Japanissa ja Mongoliassa. Jopa Iranissa on uusnatseja. Luulisin, että vain Pohjois-Korea ja sen kaltaiset maat ovat täysin vailla uusnatseja.”

Muokattu 15.5. klo 15.39: Lisätty lause "Vastarintaliikkeen edustajat olivat läsnä kokoontumisessa, mutta eivät kuitenkaan virallisina kutsuttuina konferenssivieraina."

Tämä projekti on toteutettu yhteistyössä norjalaisen Hate Speech Internationalin kanssa.

Lue lisää:
Natsijohtaja, jonka usko loppui
Näin toimivat natsien verkostot
Miehet jotka johtavat natsiliikettä
Valkoisen vallan soturit