Hyppää pääsisältöön

Tanskan moka oli viedä Ukrainan voiton Euroviisuissa – raadin puheenjohtaja luki pisteet väärin

Tanskan euroviisuraadin mielestä Ukrainan kappale oli koko viisujen huonoin. Siitä huolimatta raadin puheenjohtaja antoi sille täydet 12 pistettä.

Ukraina voitti Euroviisut Jamalan kappaleella 1944. // Kuva: EPA / Maja Suslin

Euroviisufiasko jäi yhdeksän pisteen päähän.

Syystä tai toisesta Tanskan euroviisuraadin puheenjohtaja, suorassa lähetyksessä pisteet antanut Hilda Heick luki maan juryn antamat pisteet väärin. Tanska antoi täydet 12 pistettä Euroviisut voittaneelle Ukrainalle, vaikka kappale oli maan raadin mukaan koko kilpailun huonoin, Eurovisionworld-sivusto kertoo.

Tanskan oli tarkoitus antaa maksimipisteet Euroviisuissa toiseksi sijoittuneelle Australian kappaleelle. Heickin virheen vuoksi Australian kappale sai suorassa lähetyksessä 10 pistettä. Heick antoi väärät pisteet myös muun muassa Ruotsin ja Venäjän kappaleille. Heick sai sentään oikein Bulgarian ja Belgian pisteet.

Heickin, Tanskan ja Ukrainan onneksi virhe ei kuitenkaan muuttanut Euroviisujen voittajaa, vaikka se oli lähellä. Virheen korjauksen jälkeen Ukrainan ja Australian välinen piste-ero väheni 22 pisteestä yhdeksään pisteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi Italian raati olisi antanut nollan pisteen sijaan 10 pistettä Australialle, Heickin virheen korjauksen jälkeen Australia olisi noussut Euroviisuvoittajaksi.

- Virhe oli täysin minun, myönnän sen. Haluan kuitenkn painottaa, että en ole vielä seniili, vaikka monet ovat kirjoittaneet Facebookiin, että minun pitäisi erota tehtävästäni enkä tietäisi mistään mitään, Heick kommentoi.

Ukraina voitti Euroviisut Jamalan esittämällä kappaleella 1944, joka kertoo Stalinin aikaisista tataarien pakkosiirroista. Jamalan isoäiti ja isoäidin viisi lasta olivat niiden tataairen joukossa, jotka karkoitettiin Mustanmeren rannalta Aasiaan.

Lue myös:

Tutustuimme Euroviisujen biiseihin, jotta sinun ei tarvitsisi – ota nämä 10 haltuun

Ukrainan kohukappale hyväksyttiin Euroviisuihin – Stalinin pakkosiirroista kertova laulu ei viisuraadin mukaan sisällä poliitiikkaa

Euroviisutko epäpoliittiset? Ukrainan edustajaksi valittiin Krimin tataari, joka laulaa Stalinin pakkosiirroista