Hyppää pääsisältöön

Kaiken takana onkin Ylivarpusen krapulamorkkis – tässä uusimman Game of Thrones -jakson kolme tärkeintä

Skippaa tämä artikkeli, jos et ole vielä nähnyt kuutoskauden neljättä jaksoa.

Ylivarpunen. // Kuva: HBO

Nyt alkaa tapahtua! Jos Game of Thronesin kolme ensimmäistä jaksoa tuotantokaudelta parsivat kasaan aiempia cliffhangereita ja pohjustivat tulevia jännitteitä, nyt aletaan viimein päästä itse asiaan: uusiin käänteisiin ja tarinoihin. Tässä neljännen jakson kolme parasta – sisältää spoilereita!

1. Alkaako Starkien nousu?

Game of Thrones tarjoili kylmiä väreitä heti alkajaisiksi: kun miesten alistamisesta selviytynyt Sansa kohtasi murhatun ja henkiin herätetyn velipuolensa Jon Snow’n, jälleennäkeminen oli aidosti tunteellinen.

Se tuntuu myös sarjan suuren saagan näkökulmasta merkittävältä. Starkien perhe hajosi jo ensimmäisellä kaudella, ja sen jälkeen pohjoisen mahtisuvulta on viety aivan kaikki. Starkit ovat kuitenkin kaikki sarjan hyviksiä ja suosikkeja, ja moni odottaakin perheen vielä tavalla tai toisella nousevan merkittäväksi pelaajaksi Westerosin valtataisteluissa.

Nyt nousu voi alkaa. Sansa ja Jon – ja on tärkeää huomata, että Sansa etunenässä – alkoivat suunnitella vanhan kotilinnansa Talvivaaran valtaamista takaisin. Talvivaarassa on vankina jo Rickon Stark, ja Bran ja Arya ovat kumpikin omissa koulutuksissaan edenneet niin pitkälle, että hekin saattavat suunnata pian takaisin toiminnan ytimeen.

Jon ja Sansa. // Kuva: HBO

2. Ylivarpunen ja käsistä karannut juhlinta

Kuninkaansatamassa uskonnolliset moraalinvartijat ovat pitäneet jöötä jo hyvän aikaa. He ovat ottaneet vangeikseen valtaapitäviä ja nöyryyttäneet jopa kuningataräiti Cerseitä. Uskonnollisen liikkeen johtohahmo on hämmentävän lempeänä näyttäytyvä Ylivarpunen, joka ystävällisestä ilmiasustaan huolimatta ei epäröi jakaa kovaa oikeutta ja rajuja rangaistuksia.

Tuorein jakso paljasti katsojille, miten Ylivarpunen itse on tempautunut mukaan varpusten uskonnollisiin riveihin. Kuten niin usein loppuelämää koskevissa päätöksissä, myös Ylivarpusen ratkaisun taustalla on käsistä karanneet bileet. Ylivarpunen kertoi vangilleen Margaery Tyrellille, miten hän oli nuoruudessaan tavoitellut rahaa ja helppoa elämää, kunnes hillittömien känniorgioiden jälkeisenä aamuna oli darrasta vapisevana päättänyt jättää kaiken paheellisen taakseen.

Miten samaistuttavaa! Paitsi että suurin osa meistä ei hakeudu johtohahmoksi kulttiin, vaikka krapula vähän vaivaisikin.

3. Daenerys, vapaana jälleen

Juonen etenemisen kannalta tärkeimmät kohtaukset näyteltiin idässä, Essosin mantereella. Daenerysin joutuminen dothrakien vangiksi tuntui tarinalta, joka on jo kertaalleen nähty. Onneksi se tarina on nyt sellaisenaan paketoitu: Daenerys teki sen minkä aina, tuhosi patriarkaatin ja voitti kansan syvät rivit puolelleen.

Daenerys otti voittonsa samalla tavalla kuin ennenkin: tulen avulla. Jakson viimeinen kohtaus toi mieleen lohikäärmeiden äidin visiitin Astaporissa, missä Daenerys muka vaihtoi yhden lohikäärmeistään Tahrattomien eliittiarmeijaan. Vaihtokaupan jälkeen lohikäärme tuikkasikin tuleen orjaloordit ja Astaporin muurit.

Nytkin Dany johti sopivasti harhaan dothraki-mahtimiehiä, kunnes sytytti tuleen koko rakennuksen mahtimiehineen. Ulos asteli elävänä ainoastaan lohikäärmeiden äiti. Kohtaus oli näyttävä – ei ehkä kovin yllättävä – mutta ennen kaikkea tärkeä, koska ainakaan Daenerys ei ole puuduttavasti toisten vankina vaan pääsee jälleen tekemään itse mitä tahtoo.

Daenerys tulisena. // Kuva: HBO

Game of Thrones näkyy Suomessa HBO Nordicilla. Uuden kauden jaksot esitetään vuodenvaihteessa Yle TV2:lla.

Lue myös:

Arya, Jon ja Daenerys – tässä uusimman Game of Thrones -jakson kolme tärkeintä

Westerosin mokakooste ja yllättävän diplomaattiset lohikäärmeet – kokosimme uuden Game of Thrones -jakson kolme parasta

Tuliko Game of Thronesin tekijöille moka? Fanit älähtivät mahdollisesta juonikömmähdyksestä

Shokeeraava muodonmuutos ja yllättävää veljeilyä: nämä olivat uuden Game of Thrones -jakson kolme parasta