Hyppää pääsisältöön

Suomi-emojit, kivoja mutta hankalia? Ulkoministeriö myöntää: Parannettavaa on

Suomi-emojit ovat saaneet rutkasti näkyvyyttä, mutta sovelluskaupassa riittää porua ja surkeita arvosanoja.

Suomi-emojit julkaistiin 1. joulukuuta 2015. // Kuva: Ulkoministeriön maakuvayksikkö

Suloinen norppa, littipeukku ja joulutorttu. Nämä ovat vain pieni esimerkki ulkoministeriön kuuluisista Suomi-emojeista. Palkintoja on sadellut ja humoristista Suomi-kuvaa viety maailmalle ja viime kuussa julkaistiin uudet kesä-emojit. Silti joku mättää – Finland Emojis -sovelluksen arvosanat sovelluskaupoissa ovat matalat.

“Aivan käsittämätön juttu. Suomi tuottaa ensimmäisenä maana emojit, jotka eivät kuitenkaan ole mitään emojia! Sitä paitsi kuvissa kuvissa ei ole paljoakaan ideaa, tylsiä suurin osa” kommentoidaan nimimerkki Pelkkä julkisuustemppu Appstoressa ja Google Play -kaupassa.

“Kuvia, ei emojeita :( Vaikea käyttää, petyin” toinen taas kommentoi.

Google Play -kaupassa arvosana on 2,2 ja Appstoressa 1,5 tähteä.

- Tavallaan ymmärrän hyvin tämän alhaisen arvosanan sille appille sitä kautta, että siihen kulminoituu se odotusarvo siitä miten koetaan että emojien pitäisi toimia ja sitten ne emojitarrat eivät toimikaan ihan samalla tavalla, sanoo ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Petra Theman.

Osa ihmisistä kuitenkin näkee, että Suomi-emojien käyttäminen on hankalaa ja pettymyksestä uutisoi aiemmin esimerkiksi Uusi Suomi. Sovelluskaupoissa riittää myös pohdintaa,ovatko nämä edes emojeita. Olisiko heti alussa siis pitänyt puhua kuvista tai emoji-tarroista?

- Sitä olen kyllä miettinyt ja tuoreimmassa tiedotteessa pyrittiin sitä (emoji-tarratermiä) enemmän nostamaan esiin, Theman sanoo.

Osa vaikuttaa pettyneen siihen, ettei emojeita ole voinut käyttää tekstin seassa kuten Unicode-standardin emojeita. Emojin ja emoji-tarran määrittely ei ole yksioikoista välttämättä, mutta yleensä emoji käsitetään näppäimistöstä löytyväksi pieneksi kuvaksi, jonka voi laittaa tekstin sekaan – emoji-tarraa ei voi panna tekstin sekaan, vaan se on erillinen isompi oma kuvansa.

Theman kertoo, että oikeasta termistä keskusteltiin paljon ennen julkaisua viime julkaisua.

- Osalle ihmisistä sillä on todella iso ero, onko vaan Unicode-emojit emojeita, mutta suurimmalle osalle sillä ei ole mitään merkitystä eikä mitään virallista kielipoliittista kantaa, hän sanoo.

- Silloin todettiin että on viestinnällisesti jotenkin ontuvaa tai huonoa kieltä, jos olisi koko ajan puhuttu emoji-tarroista kun ne nyt on emojeita. Ehkä jos olisi puhuttu kautta linjan emoji-tarroista, niin osa olisi ymmärtänyt. Välttämättä tuolla kielitermivalinnallakaan ei ehkä olisi sitä (harmistusta) pystytty välttämään, hän lisää.

Kesä-emojeista löytyy muun muassa norppa. // Kuva: ThisisFinland

Vanhusten valistusta?

Themanin oman tuntuman mukaan kielitermiin ovat tarttuneet erityisesti aikuiset.

- On mielenkiintoista että ehkä eniten palautetta on tullut emoji-tarra vs. emoji -asiasta aikuisilta. Nuorempi polvi, joka käyttää sujuvasti tarroja emojien ohella, niin ei tämä heille ole ollut mikään ongelma, hän sanoo ja korostaa että palautteeseen suhtaudutaan aina vakavasti ja väheksymättä.

Hänen mukaansa huonoon arvosanaan voi vaikuttaa myös ns. klausuuli, joka ilmoittaa sovelluksen mahdollisesti keräävän kaiken tekstin:

Ilmoitus, joka pitää hyväksyä jotta Suomi-emojit toimivat. // Kuva: Kuvakaappaus

- Se oli itsellenikin henkilökohtaisesti aika järkytys kun näin lausekkeen, mikä pitää hyväksyä ennen kuin sen (Suomi-emojit) näppäimistöön saa. Mutta sille ei vaan voi mitään niin kauan kuin näppäimistöön haluaa jonkun tällaisen uuden asian tuoda, niin se lauseke on siinä. Piste.

Themanin mukaan ulkoministeriö ei voi vaikuttaa lausekkeeseen, eikä ulkoministeriö kerää tietoja sovelluksen käyttäjistä.

- Myönnän ihan avoimesti, että tämä (klausuulilauseke) tuli yllätyksenä. Olen siitä itse todella harmissani ja pahoillani. Voi saada tunteen, että me (ulkoministeriö) seuraisimme jollain tasolla ihmisiä ja somekäyttöä, hän sanoo ja jatkaa:

- Tajuan, että tuntuu tosi oudolta, että säilömmekö jotain tietoja ja saammeko me jotain tietoja.  Eihän me edes saada mitään tietoja yhtään mistään. En edes tiedä, mistä niitä pitäisi hakea tai päästä käsiksi. Ei mitään hajua.

Hankaluuksia on myös yksinkertaisesti käyttö ja emoji-tarrojen päivittyminen sovelluskauppihin Esimerkiksi kesä-emojit eivät vielä ole päivittyneet Appstoreen. Theman kuitenkin korostaa, että suurin osa ongelmista ovat ulkoministeriöstä riippumattomia.

- On varmasti parannettavaa. Loppusaldo tästä harmituksesta huolimatta, mikä liittyy appin toimintaan ja emoji vs. emoji-stickers -keskusteluun ja päivityksiin, niin siitä huolimatta ollaan erittäin voimakkaasti plussan puolella.

Themanin mukaan tarroja on ladattu kaikkiaan noin 100 000 kertaa ja ihmisiä on tavoitettu ainakin 200 miljoonaa.

- Näppituntumalla 95-prosenttisesti on positiivista palautetta.

Theman kertoo, että ulkoministeriö on kuunnellut palautetta jonka seurauksena yritetään saada ainakin neljää Suomi-aiheista emojia Unicode merkistöön, jotta ne löytyisivät juurikin valmiina kaikista päätelaitteista pieninä symboleina joita voi sujauttaa tekstin sekaan.

No miten näitä emoji-stickereitä nyt oikein käytetään mahdollisimman helposti?

Näin ulkoministeriö neuvoo:

1. Emojitarroja voi käyttää pääpiirteittäin kahdella eri tavalla:

- Lataa tarrat ThisisFINLAND -sivulta kuvina päätelaitteeseensa, esim. kännykän kuvakansioon tai vaikka tietokoneen työpöydälle (Windows-puhelimille vain tämä vaihtoehto käytössä).

tai

- Lataa ilmainen Finland emojis –sovellus Android-laitteille Google Play-sovelluskaupasta tai iOS-laitteille Appstoresta (Appstore ei ole vielä päivittänyt kesä-emojeita).

2. Sovelluksen saa ohjeita seuraamalla asennettua yhdeksi näppäimistöksi muiden näppäimistöjen joukkoon. Jotta näppäimistöön saa asentaa sovelluksen, on hyväksyttävä melkoisen tiukka klausuuli.

3. Kun sovellus on näppäimistöllä, sinne pääsee esimerkiksi suomenkielisestä asetusnäppäimistöstä painamalla maapallo-kuvaketta. (Joissain tapauksissa maapallo-kuvaketta ei välttämättä näy Android-laitteilla. Tässä saattaa auttaa, kun pyyhkäistään ylhäältä alas ja näkyy palkki "valitse näppäimistö". Siitä klikataan ja valitaan Finland emojis.)

4. Kun näpäytät haluamaasi emoji-tarraa näppäimistöltä, sen voi lähettää sellaisenaan – ikään kuin kuvana, sosiaalisen median kanaviin ja muuhun viestitykseen.

 5. Osa some-kanavista rajaa itse näppäimistöemojien käyttöä. Esimerkiksi Facebookissa kommentointi onnistuu vain, jos emojit on ladattu myös kuvina kuvakansioon ThisisFInland-sivulta.