Hyppää pääsisältöön

Apua lapsettomuuteen – mitä hoidot maksavat ja kenelle niitä annetaan?

Kuva laboratoriomaljasta
Kuva laboratoriomaljasta Kuva: Mikko Kilpinen laboratorio,laboratoriokokeet,laboratoriovälineet,Lapsettomuusklinikat,lapsettomuus,lapsettomuushoidot

Lapsettomuuteen saa apua sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta. Kaaviosta näet miten hoitopolku etenee. Entä mitä hoidot maksavat ja kenelle niitä annetaan?

Lapsettomuuteen voi hakea apua kahdelta eri taholta, julkiselta tai yksityiseltä. Ensimmäinen yhteydenotto voi olla lapsettomuushoitoihin erikoistuneisiin klinikoihin tai omaan terveyskeskukseen, josta pari ohjataan eteenpäin. Hoitovaihtoehtoja on useita ja ensikäynnin jälkeen jokainen hoitopolku on yksilöllinen.

Ensimmäinen yhteydenotto omaan terveyskeskukseen tai suoraan yksityiseen klinikkaan.

Lapsettomuuden hoitopolku

Lapsettomuushoitojen hoitopolkukaavio
Lapsettomuushoitojen hoitopolkukaavio Kuva: Yle, Akuutti lapsettomuushoidot,akuutti

Ketä hoidetaan?

Julkisella puolella lapsettomuushoitoihin pääsy on rajoitettua.

Julkisen puolen sairaaloissa ja klinikoilla hoitoihin tullaan lähetteellä. Usein hoitoon pääsee vain, jos raskauden todennäköisyys on lääkärin mukaan vähintään kymmenen prosenttia. Lisäksi naisen ikä on rajoittava tekijä – yli 40-vuotiaita ei välttämättä julkisella puolella enää hoideta.

Hoitoon pääsyä voi joutua jonottamaan kuukausia, mutta hoitoon tulee lain mukaan päästä kuuden kuukauden sisällä. Jonotusajat vaihtelevat paikkakunnittain.

Yksityisellä puolella hoito arvioidaan täysin tapauskohtaisesti eikä tiukkaa ikärajaa ole. Hoitoihin pääsee muutamassa viikossa. Potilailla on oma lääkäri, joka vastaa hoitojen suunnittelusta ja toteutuksesta.

Hoitopäätökset tekee aina hoitava lääkäri, jonka tehtävänä on varmistaa, että hoidon antamisen edellytykset täyttyvät.

Mitä hoidot maksavat?

Yksityisellä puolella voi hoidoista varautua maksamaan tuhansia euroja.

Julkisen puolen lapsettomuushoitojen etu on niiden edullisempi hinta. Hoidon hinta on poliklinikkamaksu. Mahdolliset lääkkeet maksetaan itse.

Yksityisellä puolella hedelmöityshoitojen kustannukset vaihtelevat hoidon mukaan ja jonkin verran myös klinikoittain. Lääkitys ja muut toimenpiteet maksavat erikseen.

Kela korvaa yksityisten klinikkojen hoidoista kolmeen hoitokertaan saakka, mikäli korvausoikeuden ehdot täyttyvät. Kela-korvausta ei esimerkiksi enää makseta 43-vuotta täyttäneille. Potilas maksaa hoidoista omavastuuosuuden.

Raskaaksi tuleminen ei aina pääty lapsen syntymään ja hoitokertoja saatetaan tarvita useampia. Lapsettomuushoitoon hakeutuva pari voi näin ollen yksityisellä puolella varautua maksamaan hoidoista tuhansia euroja.

Lue lisää

"Lapsettomuushoidoilla pystytään auttamaan suurinta osaa potilaista", lupaa lääkäri

LÄHTEET:
Sosiaali- ja terveysministeriö
Kela
Väestöliitto
Yksityiset lapsettomuusklinikat