Hyppää pääsisältöön

"Ethän sinä voi olla masentunut" – Tällaisia lausahduksia mielenterveyskuntoutujat joutuvat kuuntelemaan

Lahden Klubitalo on hieman piilossa kaupungin keskustassa. Se on tarkoitettu turvalliseksi paikaksi henkilöille, joilla on tai on ollut mielenterveysongelmia. Klubitalo pyrkii kuntouttamaan jäseniä tukemalla työllistymistä, kouluttautumista ja tarjoamalla vertaistukea. Vertaistuen takia Klubitalolta sai alkunsa myös #diagnosisfreezone -kampanja.

Kuvakaappaus Instagramista
Kuvakaappaus Diagnosis Free Zone -tilin Instagramista. Kuvakaappaus Instagramista Kuva: Yle/Lahden Klubitalo sekasin

Sen idea muistuttaa parin vuoden takaista kiusaamisen vastaista #kutsumua-kampanjaa: Osallistuja kirjoittaa paperille loukkaavat ja leimaavat termit, ruksaa ne yli ja kirjoittaa tilalle paremmat, oikeat sanat. Sen jälkeen kuva jaetaan somessa, esimerkiksi Instagramissa. Kampanjalla on ehkä suurreellinen sana, koska virallisesti tägillä ei ole esimerkiksi loppumisaikaa. Hiljainen viesti on kuitenkin tärkeä osallistujille.

– Tajusin, että jos haluan, että leimautumista aletaan purkaa ja asioista puhua, on minun aloitettava itsestäni, pohtii yksi kampanjaan osallistuneista.

Ihminen on muutakin kuin diagnoosi

– Ihminen pitäisi nähdä kokonaisuutena, ei vain sairautena tai diagnoosina, sanoo klubitalon työvalmentajana toimiva Tuija Kekkonen.

Kun muiden ihmisten suhtautuminen omaan tilanteeseen pelottaa, mielenterveytensä kanssa kamppaileva ihminen syrjäytyy helposti. Häpeä on painostavaa. Tuija Kekkonen on itse käynyt läpi masennuksen. Avuttomuuden tunne ja häpeä estivät häntä hakemasta apua mielenterveyspalveluista.

– Kuntoutujiin kohdistuu hyvin vähäisiä odotuksia yhteiskunnan taholta. Vähättelevä suhtautuminen saa ihmisen helposti asettumaan annettuun rooliin, Kekkonen pohtii.

Hän ja kaksi muuta Lahden Klubitalon jäsentä kertovat videolla, mitä kaikkea ovat tilansa takia saaneet kuulla.

Katso video:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Sekasin

SEKASIN SOMESTA