Hyppää pääsisältöön

"Ethän sinä voi olla masentunut" – Tällaisia lausahduksia mielenterveyskuntoutujat joutuvat kuuntelemaan

Lahden Klubitalo on hieman piilossa kaupungin keskustassa. Se on tarkoitettu turvalliseksi paikaksi henkilöille, joilla on tai on ollut mielenterveysongelmia. Klubitalo pyrkii kuntouttamaan jäseniä tukemalla työllistymistä, kouluttautumista ja tarjoamalla vertaistukea. Vertaistuen takia Klubitalolta sai alkunsa myös #diagnosisfreezone -kampanja.

Kuvakaappaus Instagramista
Kuvakaappaus Diagnosis Free Zone -tilin Instagramista. Kuvakaappaus Instagramista Kuva: Yle/Lahden Klubitalo sekasin

Sen idea muistuttaa parin vuoden takaista kiusaamisen vastaista #kutsumua-kampanjaa: Osallistuja kirjoittaa paperille loukkaavat ja leimaavat termit, ruksaa ne yli ja kirjoittaa tilalle paremmat, oikeat sanat. Sen jälkeen kuva jaetaan somessa, esimerkiksi Instagramissa. Kampanjalla on ehkä suurreellinen sana, koska virallisesti tägillä ei ole esimerkiksi loppumisaikaa. Hiljainen viesti on kuitenkin tärkeä osallistujille.

– Tajusin, että jos haluan, että leimautumista aletaan purkaa ja asioista puhua, on minun aloitettava itsestäni, pohtii yksi kampanjaan osallistuneista.

Ihminen on muutakin kuin diagnoosi

– Ihminen pitäisi nähdä kokonaisuutena, ei vain sairautena tai diagnoosina, sanoo klubitalon työvalmentajana toimiva Tuija Kekkonen.

Kun muiden ihmisten suhtautuminen omaan tilanteeseen pelottaa, mielenterveytensä kanssa kamppaileva ihminen syrjäytyy helposti. Häpeä on painostavaa. Tuija Kekkonen on itse käynyt läpi masennuksen. Avuttomuuden tunne ja häpeä estivät häntä hakemasta apua mielenterveyspalveluista.

– Kuntoutujiin kohdistuu hyvin vähäisiä odotuksia yhteiskunnan taholta. Vähättelevä suhtautuminen saa ihmisen helposti asettumaan annettuun rooliin, Kekkonen pohtii.

Hän ja kaksi muuta Lahden Klubitalon jäsentä kertovat videolla, mitä kaikkea ovat tilansa takia saaneet kuulla.

Katso video:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kun avaruuden sivilisaatio soittaa, älä vastaa

  Kiinan suosituin scifikirjailija Cixin Liu Worldcon75:ssa

  Kiinalainen tieteiskirjallisuus tekee samaan aikaan näyttävää esiinmarssia kuin Kiinan suurvalta-asema vahvistuu. Insinööri-kirjailija Cixin Liu voitti vuonna 2015 Hugon, yhden maailman suurista scifi-kirjallisuuspalkinnoista teoksellaan Three-Body Problem. Cixin Liun kekseliäs ja megalomaaninen scifi-eepos varoittaa avaruuden sivilisaatioista.

 • Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

  48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän.

  Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

 • Tiesitkö tämän mustikasta?

  Säännöllinen mustikan syöminen voi lieventää tulehdustilaa.

  Mustikka on metsien kultakimpale. Jo muutama desi mustikoita päivässä auttaa kattamaan hyvän osan esimerkiksi päivän kuitumäärästä ja E-vitamiinitarpeesta. Säännöllinen mustikoiden syöminen voi myös lieventää esimerkiksi diabetekseen ja sepelvaltimotautiin liittyvää matala-asteista tulehdustilaa.

 • Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille extreme-lajeissa

  Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja euforisia hetkiä.

  Uudessa sarjassa Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille jokamiehen extreme-lajeissa. Ensimmäiset, syksyllä 2017 suoritettavat lajit ovat 150 kilometrin merimelonta ja 130 kilometrin polkujuoksu. Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja – toivottavasti – itsensä ylittämisen euforisia hetkiä.

Sekasin

SEKASIN SOMESTA