Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tapio Wirkkala 100v pääkuva

Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

Kollaasi Tapio Wirkkalan muotoilemia tuotteita Tapio Wirkkala 100 kuvakisan satoa: wir-lamppu, finlandia-vodka -pullo, 10 markkaa, kantarelli -maljakko, hopeinen kuu -koru, puukko, paadar -tarjoilukulhot
Kollaasi Tapio Wirkkalan muotoilemia tuotteita Tapio Wirkkala 100 kuvakisan satoa: wir-lamppu, finlandia-vodka -pullo, 10 markkaa, kantarelli -maljakko, hopeinen kuu -koru, puukko, paadar -tarjoilukulhot Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Tapio Wirkkala,wirkkala100,teollinen muotoilu,muotoilu,Suomalainen muotoilu

Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan.

Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina. Haastoimme kaikkia etsimään ympäristöstään Wirkkalan suunnittelemia tuotteita ja jakamaan niistä kuvia, sekä kertomaan tarinoita omien Wirkkaloidensa alkuperästä.

Saimme ilahduttavan paljon vastauksia. Aarteenetsintä päättyi 10.4. 2016. Kuvia voi käydä ihailemassa Ylen Tapio Wirkkala 100v -sivulla.

Tapio Wirkkalan suunnittelemia Kantarelli-maljakoita
Tapio Wirkkalan suunnittelemia Kantarelli-maljakoita kantarelli,Tapio Wirkkala
Tapio Wirkkalan suunnittelema sähkökatkaisija
Tapio Wirkkalan suunnittelema sähkökatkaisija Tapio Wirkkala,sähkökatkaisija
Tapio Wirkkalan suunnittelema Tapio -lasi ja -karahvi
Tapio Wirkkalan suunnittelema Tapio -lasi ja -karahvi Tapio Wirkkala,tapio-lasit

Aarteenetsintään liittyi kunnianhimoinen pyrkimys löytää edes yksi Anitra-shampoopullo. Sellainen puuttuu Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmasta. Sitä ei ainakaan tätä kirjoitettaessani ole löytynyt. Pakkausmateriaalien kohtalona on usein kadota tuotannon loppuessa. Niin kauan kun tuote on markkinoilla, sen pakkaus ei ole juuri minkään arvoinen. Ja sitten on liian myöhäistä. Wirkkalan suunnittelemia olutpullojakaan ei taida löytyä enää kuin lasimuseosta. Siroja sinappilaseja sentään löytyi muutamasta kesämökin kattauksesta.

Finlandia -vodkapullo on poikkeus. Tätä pulloa ei ole tyhjänäkään raaskittu laittaa lasinkeräykseen. Saimme paljon kuvia komeista pullokokoelmista ja monipuolisesta uusiokäytöstä. Monelle tämä tuote edustaa jotain olennaista suomalaisesta kulttuurista.

Tapio Wirkkalan suunnittelemia Finlandia votkapulloja
Tapio Wirkkalan suunnittelemia Finlandia votkapulloja Tapio Wirkkala,Finlandia Vodka
Finlandia votkapulloja täytettynä mehulla
Finlandia votkapulloja täytettynä mehulla Tapio Wirkkala,Finlandia Vodka

Wirkkalan Finnairille suunnittelemat astiat eivät ole koskaan olleet avoimesti myynnissä, joten jokaiseen yksityiskodista löytyneeseen astiaan liittyy jokin kertomus. Astiat on tehty kestämään ja siksi niihin törmää edelleenkin. Liikuttavin kuva tässä kategoriassa oli kuvapari ruoka-astioiden kansiin tehdyistä kaiverruksista. Kuvien alkuperästä lähettäjä kertoo näin:

Tapio Wirkkalan kaiverrus Finnairin ruoka-astian alumiinikanteen
Tapio Wirkkalan kaiverrus Finnairin ruoka-astian alumiinikanteen Tapio Wirkkala,alumiinipiirros
Tapio Wirkkalan kaiverrus Finnairin ruoka-astian alumiinikanteen 2
Tapio Wirkkalan kaiverrus Finnairin ruoka-astian alumiinikanteen 2 Tapio Wirkkala,kaiverrus alumiinille

“Nämä kaksi Finnairin ruoka-annoksen alumiinifoliolle piirrettyä TW:n tekemää kuvaa on tehty tammikuussa 1979 New Yorkin koneessa ja niissä näkyy myös TW:n signeeraus. Ne on annettu matkustamohenkilöstön jäsenelle.”

Myös Wirkkalan puukko on suomalaisuuden ytimessä. Moni kertoi, ettei puukko tästä parane. Parasta palautetta tuotteesta on siinä näkyvät käytön jäljet.

Tapio Wirkkalan suunnittelema puukko
Tapio Wirkkalan suunnittelema puukko Tapio Wirkkala,puukko,puukot
On kirveitä ja miehiä sekä kirvesmiehiä!

Sanoo 86-vuotias isämme, ikänsä talonrakentajana ja timpurina työskennellyt. Isä osti ensimmäisen Wirkkala-puukkonsa 60-luvun lopulla Helsingistä ja käytti sitä työssään päivittäin. Puukko kulki aina mukana moninaisissa työhommissa, lähinnä Etelä-Suomessa, mutta myös Saudi-Arabiassa sekä Saariselällä. Vapaa-aikoina puukko oli tietysti myös korvaamaton.
Lempipuukko kului ajan mittaan ja isä osti uuden rautakaupasta Nummelasta v. 1977 .Tämä uusi isompi ei ole ollut yhtä rakas kuin ensimmäinen, isän mielestä ihan hyvä varapuukko, jossa on vielä teroitusvaraa.”

Wirkkalan graafiset tuotteet, setelit ja postimerkit eivät aiheuttaneet kuvatulvaa, mutta saimme kommenteissa muistutuksen siitä, kuinka monenlaista graafista osaamista tarvitaan, ennen kuin setelit kuluvat kansalaisten käsissä. Eräs jäätelökioskin myyjä kertoi heltyneensä, kun turisti yritti ostaa jäätelötötteröä edellisellä matkallaan taskuunsa unohtuneella kympin setelillä.

Paperipussi- ja Kantarelli -maljakoista lähetetyt kuvat todistavat, että maljakot ovat oikeasti käyttöesineitä, eivätkä vain kirjahyllyn koristeena. Hienoilta ne kuvissa näyttävätkin.

Tapio Wirkkalan suunnittelema Kantarelli -maljakko
Tapio Wirkkalan suunnittelema Kantarelli -maljakko Tapio Wirkkala,kantarelli -maljakko
Tapio Wirkkalan suunnittelema Paperipussi -maljakko
Tapio Wirkkalan suunnittelema Paperipussi -maljakko Tapio Wirkkala,paperipussi -maljakko

Hienoa tässä aarteenetsinnässä oli se, että osallistujia oli paljon ja monia erilaisia Wirkkalan luomia esineitä oli löydetty. Näyttelyjulisteita oli nähty kaupungilla ja dokumentoitu, kiitos siitä. Saimme myös kuvan vuoden 1954 Skandinavian design -julisteesta, jonka aiheena on Wirkkalan Lehti. Vaneriset Lehdet olivat tuotesarja, josta olisimme odottaneet enemmän havaintoja. Mahtoivatko ne olla liian hankalia kuvattavia, vai piilossa yläkaapin uumenissa?

Wirkkalan saksan tuotanto osoittautui odotetusti vähemmän tunnetuksi kuin kotimaiset hittituotteet. Rosenthalin Winterreisea kannattaisi markkinoida aktiivisesti - suomalaisethan rakastavat kuvitettuja astioita! Eräs osallistuja lähetti kuvan Winterreise -postikortista. “Asuisin mielelläni jossain noista taloista” haaveili hän, ja jakoi monen kuvan mielikuvituspuistossa seikkailleen ajatukset.

Rut Brykin piirtämää kuvitusta Tapio Wirkkalan Winterreise -sarjaan
Rut Brykin piirtämää kuvitusta Tapio Wirkkalan Winterreise -sarjaan Tapio Wirkkala,Rut Bryk,winterreise

Halusimme alleviivata Tapio Wirkkalan monipuolisuutta valitsemalla toisistaan hyvin paljon poikkeavia tuotteita. Sähkökatkaisijan ja Hopeakuu -korun voi ajatella edustavan elämän arkista ja juhlavaa ääripäätä. Molemmat kuuluvat läheisesti ihmisten elämään. Ne kirvoittivat osallistujissa niin löytämisen iloa kuin onnea henkilökohtaisia muistoja herättävästä perintöaarteesta.

“Ohhoh, meillä on kellarissa aitoa Wirkkalaa!” joku huomasi, ja näki sähkökatkaisimen uusin silmin.

Toinen taas oli kaivanut äidiltä perinnöksi saamansa korut esille.”Siellä oli isän äidilleni ostama Hopeakuu-koru. Molemmat vanhempani ovat nyt kuolleet. Mutta korut sekä valokuvat kertovat eletystä elämästä sekä muistoista.”

Tapio Wirkkalan Hopeakuu-koru äidin ja tyttären kaulassa
Tapio Wirkkalan Hopeakuu-koru äidin ja tyttären kaulassa Tapio Wirkkala,hopeakuu koru
Tapio Wirkkalan Hopeakuu -koru naisen kaulassa
Tapio Wirkkalan Hopeakuu -koru naisen kaulassa Tapio Wirkkala,hopeakuu -koru

Tapio Wirkkalasta tulee monelle ensimmäisenä mieleen Ultima thule-lasisarja, komea ja aikaa kestävä se onkin.

Me lähdimme Aarteenetsinnässä metsästämään harvinaisempaa Tapio -sarjaa ja hyvin harvinaista Juhla -sarjaa. Jälkimmäinen ei ole ollut edes sarjatuotannossa. Kertoneeko suomalaisesten koristeellisemmasta mausta, ettei näistä pelkistetyn selkeälinjaisista, Wirkkalan omista suosikeista löytynyt kuin muutama kuva?

Wirkkalan suunnittelemat valaisimet olivat suosittuja kuvauskohteita. Polttimot ovat olleet ilmeisen kestäviä. Ennakkoluulottomasti niitä oli yhdistetty myös muihin kuin Wirkkalan suunnittelemiin valaisimiin.

Tapio Wirkkalan WIR-polttimot 30-luvun valaisimessa
Tapio Wirkkalan WIR-polttimot 30-luvun valaisimessa Tapio Wirkkala,30-luvun valaisin

Aarteenetsinnän raatiin kuuluu Petra Wirkkala-Vaarne Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiöstä, sekä Minna Joenniemi ja Tina Cavén Yleisradion kulttuuritoimituksesta. Raati vetäytyy tutkimaan ehdotuksia. Kerromme perjantaina 20.5., mitkä ehdotukset ilahduttivat eniten, ja miten niiden tekijät palkitaan.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tapio Wirkkala 100v

Instagram #wirkkala100

 • Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

  Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

  Suomi on sankarimuotoilijoiden maa, mutta yksi on ylitse muiden. Laatu, määrä ja kansainvälinen tunnettavuus tekevät Tapio Wirkkalasta muotoilijoiden kruunaamattoman kuninkaan. Uppoudu Tapio Wirkkalan maailmaan laajassa verkkoartikkelissa.

 • Tapio Wirkkala - monen materiaalin mestari

  Yle Areena juhlistaa Tapio Wirkkalan 101-v syntymäpäivää

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi huipentuu Wirkkalan 101. syntymäpäivänä 2.6.2016. Yle Kulttuuri on julkaissut Yle Areenassa henkilökuvan merkittävästä muotoilijasta.

 • Tapio Wirkkala Aarteenetsintä -kilpailu on ratkennut!

  Viisi eniten ilahduttanutta palkittiin

  On tullut aika julkistaa tulokset Tapio Wirkkalan juhlavuoden kunniaksi järjestetystä Aarteenetsintä -kilpailusta. Raatilaisille oli vaikea tehtävä mitata, mitkä ehdotukset ilahduttivat eniten. Sillä ilahduttivathan ne kaikki.

 • Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

  Aarteenetsintä herätti näkemään ja tunnistamaan Wirkkalaa

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina.

 • Aarteenetsintä: Anitra

  Missä Anitra shampoopullo uiskentelee?

  Tapio Wirkkala suunnitteli 50-60-luvulla erilaisia pakkaustuotteita muovista. Vuonna 1959 hänen kynästään syntyi Anitra-shampoopullo, jonka elämä jatkui tyhjentymisen jälkeenkin ankanmuotoisena kylpyleluna.

 • Aarteenetsintä: kirves ja puukko

  Tapio Wirkkala hallitsi puukon ja kirveen käytön.

  Tapio Wirkkala nimesi itse puukon mieluisimmaksi suunnittelemakseen esineeksi. Hän myös käytti sellaista mielellään. Jutustelun lomassa hän saattoi veistää puikkarin tai linnunkuvan.

 • Aarteenetsintä: Pollo

  Tapio Wirkkala suunnitteli Pollon Rosenthalille vuonna 1970

  Keinuvaa Polloa voi bongata kolmessa koossa, mustana, valkoisena tai harmaana. Sen kaulaa koristaa helminauhamainen pistereliefikoristelu.

 • Aarteenetsintä: setelit

  Oletko säästänyt Wirkkalan suunnittelemia seteleitä?

  Tapio Wirkkala oli taitava piirtäjä. Tiesitkö, että hän piirsi yhtä hyvin vasemmalla ja oikealla kädellä.

 • Aarteenetsintä: Finnairin astiastot

  Tapio Wirkkala suunnitteli Finnairin astiastot 1960-luvulla

  Vuonna 1960 Suomi siirtyi suihkukoneaikaan. Caravelle -koneiden ensimmäisessä luokassa pöydät katettin Tapio Wirkkalan muotoilemilla valkoisilla muoviastioilla.

 • Aarteenetsintä: Kantarelli

  Erotatko Kantarellit toisistaan?

  Tiesitkö, että Tapio Wirkkalan Kantarelli-maljakon alkuperäistä mallia vuodelta 1946 valmistettiin vain pieni 75 kappaleen numeroitu sarja.

 • Aarteenetsintä: Lehti

  Lentokonevanerista voi valmistaa myös taide-esineitä.

  Tapio Wirkkalan puiset veistokset ja käyttöesineet syntyivät korkealaatuisesta lentokonevanerista, jota Suomessa on valmistettu jo 1890-luvulta lähtien.

 • Aarteenetsintä: sähkökatkaisija

  Onko kellarissasi Wirkkalan suunnittelema sähkökatkaisija?

  Tiesitkö, että Tapio Wirkkala suunnitteli myös kodinkoneita, huonekaluja ja valaisimia.

 • Aarteenetsintä: Tapio

  Tapio -lasin valmistamiseen tarvitaan puutikku

  Tiesitkö että ihastuttava ilmakupla Tapio-lasin jalkaan syntyy kun märkä puutikku työnnetään kuumaan lasimassaan.

 • Aarteenetsintä: Bolle

  Bollet valmistetaan Venetsian Muranossa

  Tekniikka, jossa kaksi eriväristä, läpimitaltaan samansuuruista kappaletta liitetään yhteen niiden ollessa vielä kuumia, on nimeltään incalmo. Bolle -pullot ovat hurmaava esimerkki tästä tekniikasta.

 • Aarteenetsintä: Winterreise

  Winterreise syntyi Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin yhteistyönä

  Tapio Wirkkalan puoliso, taiteilija Rut Bryk koristeli Wirkkalan Rosenthalille suunnitteleman Winterreise astiaston. Tämä oli harvinaista yhteistyötä, vaikka puolisot olivat toistensa työn suurimpia tukijoita ja ymmärtäjiä.

 • Aarteenetsintä: Paperipussi

  Maljakko on saanut muotonsa rutistuneesta paperipussista.

  Tiesitkö, että Tapio Wirkkala suunnitteli suositun Paperipussi -maljakon Rosethalille jo vuonna 1977.

 • Aarteenetsintä: Juhla

  Juhla -lasin muodot perustuvat geometriaan

  Tiesitkö, että luonnonaiheiden ohella Tapio Wirkkalan teosten lähtökohtana oli usein geometria.

 • Aarteenetsintä: Hopeakuu

  Hopeakuun sisäkkäiset kehät tuovat mieleen kuun valon

  Tiesitkö, että useat Tapio Wirkkalan suunnittelemista koruista syntyivät alunperin lahjoiksi taiteilijan puolisolle Rut Brykille.

 • Aarteenetsintä: olutpullo

  Tapio Wirkkalan suunnittelema olutpullo on väriltään vihreä

  Tiedätkö minkä olutpullon Tapio Wirkkala suunnitteli? On yleinen väärä luulo, että se olisi ruskea olutpullon kantamuoto, tilavuudeltaan 0,33 litraa vuodelta 1953.

 • Aarteenetsintä: sinappilasi

  Kerättiinkö sinun kotonasi sinappilaseja?

  Kierrättäminen on vanha keksintö. Tapio Wirkkala suunnitteli Pauligille lasisen uusiokäyttöön soveltuvan sinappipurkin vuonna 1959.

 • Aarteenetsintä: WIR

  Valaiseeko huonettasi Wirkkalan WIR-lamppu?

  Tapio Wirkkala suunnitteli sarjatuotantoon n. 100 erilaista valaisinta vuosina 1959-1961. Ne kaikki perustuvat hänen suunnittelemaansa opaalilasiseen hehkulamppuun.

 • Aarteenetsintä: postimerkit

  Oletko nuolaissut Wirkkalan postimerkkiä?

  Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

 • Lasimuotoilun mestarit Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Oiva Toikka ja Nanny Still svengaavalla 1960-luvulla

  Ohjelma Suomen lasiteollisuudesta ja sen historiasta 1965

  Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Oiva Toikka, Alvar Aalto, Tamara Aladin, Helena Tynell, Nanny Still ja monet muut taitajat ovat luoneet suomalaisen lasitaiteen kansainvälisen maineen. Vuonna 1965 valmistuneessa, upeasti kuvatussa Suomalaista lasia -filmissä seurataan taitelijoiden, lasimestareiden ja puhaltajien työtä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Finnjet oli kaikkien aikojen matkustajalaiva, joka pilkottiin kylmästi palasiksi – entisen konepäällikön rakkaus ei katoa

  Finnjet oli merimatkailun ylellinen tulevaisuus.

  Finnjet oli maailman suurin ja nopein matkustaja-autolautta. Samalla se oli uuden ajan airut, joka uitti Suomen maailmankartalle. Kaikkien aikojen matkustaja-alus paloiteltiin 10 vuotta sitten Intiassa. Konepäällikkö Juhani Puontille se oli kova isku. Onneksi muistot eivät katoa. Niitä tulvii mieleen, kun katsoo vanhan virkapuvun murentuvia kenkiä.

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.