Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tapio Wirkkala 100v pääkuva

Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

Kollaasi Tapio Wirkkalan muotoilemia tuotteita Tapio Wirkkala 100 kuvakisan satoa: wir-lamppu, finlandia-vodka -pullo, 10 markkaa, kantarelli -maljakko, hopeinen kuu -koru, puukko, paadar -tarjoilukulhot
Kollaasi Tapio Wirkkalan muotoilemia tuotteita Tapio Wirkkala 100 kuvakisan satoa: wir-lamppu, finlandia-vodka -pullo, 10 markkaa, kantarelli -maljakko, hopeinen kuu -koru, puukko, paadar -tarjoilukulhot Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Tapio Wirkkala,wirkkala100,teollinen muotoilu,muotoilu,Suomalainen muotoilu

Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan.

Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina. Haastoimme kaikkia etsimään ympäristöstään Wirkkalan suunnittelemia tuotteita ja jakamaan niistä kuvia, sekä kertomaan tarinoita omien Wirkkaloidensa alkuperästä.

Saimme ilahduttavan paljon vastauksia. Aarteenetsintä päättyi 10.4. 2016. Kuvia voi käydä ihailemassa Ylen Tapio Wirkkala 100v -sivulla.

Tapio Wirkkalan suunnittelemia Kantarelli-maljakoita
Tapio Wirkkalan suunnittelemia Kantarelli-maljakoita kantarelli,Tapio Wirkkala
Tapio Wirkkalan suunnittelema sähkökatkaisija
Tapio Wirkkalan suunnittelema sähkökatkaisija Tapio Wirkkala,sähkökatkaisija
Tapio Wirkkalan suunnittelema Tapio -lasi ja -karahvi
Tapio Wirkkalan suunnittelema Tapio -lasi ja -karahvi Tapio Wirkkala,tapio-lasit

Aarteenetsintään liittyi kunnianhimoinen pyrkimys löytää edes yksi Anitra-shampoopullo. Sellainen puuttuu Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmasta. Sitä ei ainakaan tätä kirjoitettaessani ole löytynyt. Pakkausmateriaalien kohtalona on usein kadota tuotannon loppuessa. Niin kauan kun tuote on markkinoilla, sen pakkaus ei ole juuri minkään arvoinen. Ja sitten on liian myöhäistä. Wirkkalan suunnittelemia olutpullojakaan ei taida löytyä enää kuin lasimuseosta. Siroja sinappilaseja sentään löytyi muutamasta kesämökin kattauksesta.

Finlandia -vodkapullo on poikkeus. Tätä pulloa ei ole tyhjänäkään raaskittu laittaa lasinkeräykseen. Saimme paljon kuvia komeista pullokokoelmista ja monipuolisesta uusiokäytöstä. Monelle tämä tuote edustaa jotain olennaista suomalaisesta kulttuurista.

Tapio Wirkkalan suunnittelemia Finlandia votkapulloja
Tapio Wirkkalan suunnittelemia Finlandia votkapulloja Tapio Wirkkala,Finlandia Vodka
Finlandia votkapulloja täytettynä mehulla
Finlandia votkapulloja täytettynä mehulla Tapio Wirkkala,Finlandia Vodka

Wirkkalan Finnairille suunnittelemat astiat eivät ole koskaan olleet avoimesti myynnissä, joten jokaiseen yksityiskodista löytyneeseen astiaan liittyy jokin kertomus. Astiat on tehty kestämään ja siksi niihin törmää edelleenkin. Liikuttavin kuva tässä kategoriassa oli kuvapari ruoka-astioiden kansiin tehdyistä kaiverruksista. Kuvien alkuperästä lähettäjä kertoo näin:

Tapio Wirkkalan kaiverrus Finnairin ruoka-astian alumiinikanteen
Tapio Wirkkalan kaiverrus Finnairin ruoka-astian alumiinikanteen Tapio Wirkkala,alumiinipiirros
Tapio Wirkkalan kaiverrus Finnairin ruoka-astian alumiinikanteen 2
Tapio Wirkkalan kaiverrus Finnairin ruoka-astian alumiinikanteen 2 Tapio Wirkkala,kaiverrus alumiinille

“Nämä kaksi Finnairin ruoka-annoksen alumiinifoliolle piirrettyä TW:n tekemää kuvaa on tehty tammikuussa 1979 New Yorkin koneessa ja niissä näkyy myös TW:n signeeraus. Ne on annettu matkustamohenkilöstön jäsenelle.”

Myös Wirkkalan puukko on suomalaisuuden ytimessä. Moni kertoi, ettei puukko tästä parane. Parasta palautetta tuotteesta on siinä näkyvät käytön jäljet.

Tapio Wirkkalan suunnittelema puukko
Tapio Wirkkalan suunnittelema puukko Tapio Wirkkala,puukko,puukot
On kirveitä ja miehiä sekä kirvesmiehiä!

Sanoo 86-vuotias isämme, ikänsä talonrakentajana ja timpurina työskennellyt. Isä osti ensimmäisen Wirkkala-puukkonsa 60-luvun lopulla Helsingistä ja käytti sitä työssään päivittäin. Puukko kulki aina mukana moninaisissa työhommissa, lähinnä Etelä-Suomessa, mutta myös Saudi-Arabiassa sekä Saariselällä. Vapaa-aikoina puukko oli tietysti myös korvaamaton.
Lempipuukko kului ajan mittaan ja isä osti uuden rautakaupasta Nummelasta v. 1977 .Tämä uusi isompi ei ole ollut yhtä rakas kuin ensimmäinen, isän mielestä ihan hyvä varapuukko, jossa on vielä teroitusvaraa.”

Wirkkalan graafiset tuotteet, setelit ja postimerkit eivät aiheuttaneet kuvatulvaa, mutta saimme kommenteissa muistutuksen siitä, kuinka monenlaista graafista osaamista tarvitaan, ennen kuin setelit kuluvat kansalaisten käsissä. Eräs jäätelökioskin myyjä kertoi heltyneensä, kun turisti yritti ostaa jäätelötötteröä edellisellä matkallaan taskuunsa unohtuneella kympin setelillä.

Paperipussi- ja Kantarelli -maljakoista lähetetyt kuvat todistavat, että maljakot ovat oikeasti käyttöesineitä, eivätkä vain kirjahyllyn koristeena. Hienoilta ne kuvissa näyttävätkin.

Tapio Wirkkalan suunnittelema Kantarelli -maljakko
Tapio Wirkkalan suunnittelema Kantarelli -maljakko Tapio Wirkkala,kantarelli -maljakko
Tapio Wirkkalan suunnittelema Paperipussi -maljakko
Tapio Wirkkalan suunnittelema Paperipussi -maljakko Tapio Wirkkala,paperipussi -maljakko

Hienoa tässä aarteenetsinnässä oli se, että osallistujia oli paljon ja monia erilaisia Wirkkalan luomia esineitä oli löydetty. Näyttelyjulisteita oli nähty kaupungilla ja dokumentoitu, kiitos siitä. Saimme myös kuvan vuoden 1954 Skandinavian design -julisteesta, jonka aiheena on Wirkkalan Lehti. Vaneriset Lehdet olivat tuotesarja, josta olisimme odottaneet enemmän havaintoja. Mahtoivatko ne olla liian hankalia kuvattavia, vai piilossa yläkaapin uumenissa?

Wirkkalan saksan tuotanto osoittautui odotetusti vähemmän tunnetuksi kuin kotimaiset hittituotteet. Rosenthalin Winterreisea kannattaisi markkinoida aktiivisesti - suomalaisethan rakastavat kuvitettuja astioita! Eräs osallistuja lähetti kuvan Winterreise -postikortista. “Asuisin mielelläni jossain noista taloista” haaveili hän, ja jakoi monen kuvan mielikuvituspuistossa seikkailleen ajatukset.

Rut Brykin piirtämää kuvitusta Tapio Wirkkalan Winterreise -sarjaan
Rut Brykin piirtämää kuvitusta Tapio Wirkkalan Winterreise -sarjaan Tapio Wirkkala,Rut Bryk,winterreise

Halusimme alleviivata Tapio Wirkkalan monipuolisuutta valitsemalla toisistaan hyvin paljon poikkeavia tuotteita. Sähkökatkaisijan ja Hopeakuu -korun voi ajatella edustavan elämän arkista ja juhlavaa ääripäätä. Molemmat kuuluvat läheisesti ihmisten elämään. Ne kirvoittivat osallistujissa niin löytämisen iloa kuin onnea henkilökohtaisia muistoja herättävästä perintöaarteesta.

“Ohhoh, meillä on kellarissa aitoa Wirkkalaa!” joku huomasi, ja näki sähkökatkaisimen uusin silmin.

Toinen taas oli kaivanut äidiltä perinnöksi saamansa korut esille.”Siellä oli isän äidilleni ostama Hopeakuu-koru. Molemmat vanhempani ovat nyt kuolleet. Mutta korut sekä valokuvat kertovat eletystä elämästä sekä muistoista.”

Tapio Wirkkalan Hopeakuu-koru äidin ja tyttären kaulassa
Tapio Wirkkalan Hopeakuu-koru äidin ja tyttären kaulassa Tapio Wirkkala,hopeakuu koru
Tapio Wirkkalan Hopeakuu -koru naisen kaulassa
Tapio Wirkkalan Hopeakuu -koru naisen kaulassa Tapio Wirkkala,hopeakuu -koru

Tapio Wirkkalasta tulee monelle ensimmäisenä mieleen Ultima thule-lasisarja, komea ja aikaa kestävä se onkin.

Me lähdimme Aarteenetsinnässä metsästämään harvinaisempaa Tapio -sarjaa ja hyvin harvinaista Juhla -sarjaa. Jälkimmäinen ei ole ollut edes sarjatuotannossa. Kertoneeko suomalaisesten koristeellisemmasta mausta, ettei näistä pelkistetyn selkeälinjaisista, Wirkkalan omista suosikeista löytynyt kuin muutama kuva?

Wirkkalan suunnittelemat valaisimet olivat suosittuja kuvauskohteita. Polttimot ovat olleet ilmeisen kestäviä. Ennakkoluulottomasti niitä oli yhdistetty myös muihin kuin Wirkkalan suunnittelemiin valaisimiin.

Tapio Wirkkalan WIR-polttimot 30-luvun valaisimessa
Tapio Wirkkalan WIR-polttimot 30-luvun valaisimessa Tapio Wirkkala,30-luvun valaisin

Aarteenetsinnän raatiin kuuluu Petra Wirkkala-Vaarne Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiöstä, sekä Minna Joenniemi ja Tina Cavén Yleisradion kulttuuritoimituksesta. Raati vetäytyy tutkimaan ehdotuksia. Kerromme perjantaina 20.5., mitkä ehdotukset ilahduttivat eniten, ja miten niiden tekijät palkitaan.

 • Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

  Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

  Suomi on sankarimuotoilijoiden maa, mutta yksi on ylitse muiden. Laatu, määrä ja kansainvälinen tunnettavuus tekevät Tapio Wirkkalasta muotoilijoiden kruunaamattoman kuninkaan. Uppoudu Tapio Wirkkalan maailmaan laajassa verkkoartikkelissa.

 • Tapio Wirkkala - monen materiaalin mestari

  Yle Areena juhlistaa Tapio Wirkkalan 101-v syntymäpäivää

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi huipentuu Wirkkalan 101. syntymäpäivänä 2.6.2016. Yle Kulttuuri on julkaissut Yle Areenassa henkilökuvan merkittävästä muotoilijasta.

 • Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

  Aarteenetsintä herätti näkemään ja tunnistamaan Wirkkalaa

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina.

 • Aarteenetsintä: postimerkit

  Oletko nuolaissut Wirkkalan postimerkkiä?

  Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri