Hyppää pääsisältöön

Ravintolapäivä on tulevaisuudessa milloin tahansa, missä tahansa – ”Aivan epäreilua”, sanoo ravintoloitsijoiden nokkamies

Jos Ravintolapäivän uudistukset käyvät viranomaisille, silloin perinteisten ravintoloidenkin sääntely on lopetettava, sanoo MaRan toimitusjohtaja.

Ravintolapäivän laajentuminen kismittää perinteisiä ravintoloita. // Kuva: EPA / Luong Thai Linh

Ravintolapäivä aikoo muuttua jatkuvaksi tapahtumaksi. Aiemmin neljä kertaa vuodessa järjestettynä Ravintolapäivänä kuka tahansa on voinut perustaa oman pop up -ravintolan, jossa on saanut tarjoilla ruoka-annoksia asiakkaille maksua vastaan.

Tänään keskiviikkona Ravintolapäivän järjestäjät ilmoittivat, että tulevaisuudessa kuka tahansa voi perustaa pop up -ravintolan mihin tahansa, milloin tahansa. Omien kotikulmien ravintoloita voi katsoa Ravintolapäivän kartasta.

Ravintolapäivästä on iloittu byroslavia-kulttuurin ja sääntö-Suomen nujertajana. Mutta mitä nämä uudistukset tarkoittavat ”tavallisille” ravintoloille?

"Jos tällainen sallitaan, on ihan selvää, että elintarvikelainsäädäntö täytyy purkaa ravintoloiden osalta. Tässä tulee niin epäreilu kilpailuasetelma."― Timo Lappi

Perinteisiä, ammattimaisia ravintoloita edustava MaRa on näreissään Ravintolapäivän uudistuksista. Järjestön toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo YleX:lle, että uusi jatkuva Ravintolapäivä tarkoittaa pienimuotoisen, ei-ammattimaisen toiminnan ammattimaistumista.

- Jokainen voisi pitää tietyssä paikassa ravintolaa vaikka joka päivä. Sehän on ihan eri asia kuin tämä nykyinen neljä kertaa vuodessa järjestettävä tapahtuma.

Tähän asti viranomaiset ovat suhtautuneet Ravintolapäivän kojuihin ja kotirafloihin vähäriskisenä ja pienimuotoisena toimintana, jolloin niistä ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Timo Lapin mukaan on selvää, että nyt toiminnan luonne muuttuu:

Joku voi halutessaan innostua pitämään pop up -ravintolaa jatkuvasti lauantaina hyvällä paikalla ja viedä asiakkailta tavallisilta ravintoloilta.

Ravintolapäivän järjestäjät korostivat keskiviikon tiedotustilaisuudessaan, että yhteiskunnan pitäisi luottaa kansalaisiinsa ja höllentää byrokratiaa. Se kuulostaa kivalta – mutta MaRan mielestä byrokratiaa ei voi höllentää vain sympaattiselta vaikuttavilta pop up -ravintoloilta. Jos viranomaiset suhtautuvat hyvällä uuteen jatkuvaan Ravintolapäivään, Lapin mukaan kaikenlaiselta ravintoloiden sääntelyltä putoaa pohja. MaRassa uskotaan, että pop up -ravintoloiden valvominen tulisi olemaan erittäin vaikeaa.

- Eihän tässä ole mitään perustetta enää tämän jälkeen ravintoloiden sääntelylle. Jos tällainen sallitaan, on ihan selvää, että elintarvikelainsäädäntö täytyy purkaa ravintoloiden osalta. Tässä tulee niin epäreilu kilpailuasetelma.

Ravintoloiden Uber?

Toinen ongelma on verotus. Pop up -ravintoloista kuuluu maksaa tuloverot, arvonlisäverovelvollisuuden raja menee 10 000 eurossa. Käytännössä pop up -ravintoloista saatujen tulojen valvominen voi olla vaikeaa, MaRassa uskotaan. On lisäksi täysin epäselvää, maksaisivatko pop up -ravintolat esimerkiksi sosiaaliturva- ja eläkemaksuja.

Tilannetta voi verrata taksiyhtiöitä kimmastuttavaan kyytipalvelu Uberiin. Uberia on syytetty siitä, että se polkee taksihintoja, koska se ei maksa työnantajamaksuja ja jättää verojen maksamisen kuskin itsensä vastuulle.

Timo Lapin mukaan on mahdollista, että jatkuva Ravintolapäivä luo lisää edellytyksiä harmaalle taloudelle, koska satunnaisia ravintoloita on vaikeaa valvoa. Silti pop up -ravintolat voivat viedä kysyntää perinteisiltä ravintoloilta, jotka maksavat verot ja työnantajamaksut.

- Tämä vähentää työehtosopimusten piirissä olevaa työtä ja mahdollistaa todella laajan harmaan talouden. Tähän suuntaan yhteiskuntaa ei kannata viedä varsinkaan tässä taloustilanteessa, jossa tarvitaan jokainen veroeuro.

Lue myös:

Näin kaupunkilaiset nauttivat Ravintolapäivästä