Hyppää pääsisältöön

Sidosryhmät 2017 – avointa vuorovaikutusta

Yle Jyväskylän Radio-kylässä -kierroksella toimittajat Marika Paaso ja ja Heli Kaski haastattelevat 7-vuotiasta Iina Kangasta Konnevedellä kesällä 2013
Yle Jyväskylän Radio-kylässä -kierroksella toimittajat Marika Paaso ja ja Heli Kaski haastattelevat 7-vuotiasta Iina Kangasta Konnevedellä kesällä 2013 Kuva: Pirkko Tainio / Yle Konnevesi,Yle Jyväskylä,haastateltava

Julkisen palvelun yhtiönä meille on tärkeää käydä jatkuvaa ja avointa vuoropuhelua kansalaisten, kansalaisjärjestöjen, viranomaisten, päättäjien ja muiden yhteiskunnan toimijoiden kanssa.

Vuorovaikutus suomalaisten kanssa ja heiltä saatu palaute tuo arvokkaita näkökulmia Ylen kehittämiseen. Käymme vuoropuhelua niin verkossa kuin monissa avoimissa tilaisuuksissa.

Ylen onnistuminen vuorovaikutuksessa suomalaisten kanssa 2017
Ylen onnistuminen vuorovaikutuksessa suomalaisten kanssa 2017 Kuva: Yle graafit,2017,vuorovaikutus

Yleisö mukana ohjelmissa

Vuorovaikutus verkossa ja sosiaalisen median kautta lisääntyy niin ohjelmasisällöissä kuin asiakaspalvelussakin.

Tutkimusten, kansalaiskeskustelun, haastattelujen ja käyttäjäpaneelien avulla kootut näkemykset tuodaan osaksi Ylen strategiatyötä ja ohjelmistosuunnittelua.

Yleisö on usein mukana Ylen ohjelmien teossa ideoimassa tai antamassa uutisaiheita. Katsojat ja kuulijat osallistuvat ohjelmiin myös esittämällä kysymyksiä ja kommentteja lähetysikkunaan, osallistumalla Kansanradion tai Luontoillan tyyppisiin kontaktiohjelmiin, toivomalla musiikkia tai tulemalla paikalle studioyleisönä tai avustajina.

Yleisön osallistaminen on yhä useammin osa ohjelmakonseptia. Yhteisöllisyyteen ja vuorovaikutteisuuteen perustuivat vuonna 2017 esimerkiksi Hulahula Suomi, Strömsön askarteluohjelmat tai Oi maamme! -sarja, joka innosti katsojia työstämään omia videoita Ylen arkistomateriaalista. Syksyllä 2018 Yle toteuttaa kumppanien kanssa valtakunnallisen digitaitoja edistävän kampanjan, joka kannustaa ihmisiä tekemään ja oppimaan yhdessä ja osallistumaan.

Pikku Kakkosen Musarullaa!-konserttikiertue sisälsi myös avointen ovien päivän Yle Kuopion (Yle Savon) toimituksessa syksyllä 2013, kuvassa Katti Matikainen ja vieraita
Pikku Kakkosen Musarullaa!-konserttikiertue sisälsi myös avointen ovien päivän Yle Kuopion (Yle Savon) toimituksessa syksyllä 2013, kuvassa Katti Matikainen ja vieraita Kuva: Toni Pitkänen / Yle musarullaa,Yle Kuopio

Yhteydenpito päättäjiin ja viranomaisiin

Ylen erityistehtävän vuoksi yhtiön vuorovaikutus eduskunnan, liikenne- ja viestintäministeriön, Viestintäviraston ja muiden viranomaisten kanssa on tiivistä. Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee Yleen liittyvää lainsäädäntöä ja edustaa valtiota Ylen yhtiökokouksessa. Lisäksi Ylen toiminta liittyy myös opetus- ja kulttuuriministeriön käsittelemiin alueisiin.

Esimerkkejä yhteistyöstä kotimaassa ja ulkomailla

  • Yleisradioyhtiöt: Yle toimii aktiivisesti Euroopan yleisradioliiton EBUn työryhmissä ja komiteoissa. Pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden kanssa tehdään yhteistyötä suoraan tai Pohjoisvision kautta.
  • Turvallisuusviranomaiset: Yle varautuu häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin sekä kehittää viranomaistiedotusten välitysjärjestelmää Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.
  • Ilmatieteen laitos ja Puolustusvoimat: Säännölliset vierailut kuuluvat valtakunnallisten maanpuolustuskurssien opetusohjelmaan.
  • Eri uskontokunnat: Vuoropuhelu kaikkien Suomessa toimivien kristillisten kirkkokuntien ja ns. vapaiden suuntien kanssa on jatkuvaa Hartausohjelmien valvontaelimen puitteissa.
Ylen sidosryhmien tägipilvi
Ylen sidosryhmien tägipilvi sidosryhmät,tägit,vastuullisuus (sisäiset ominaisuudet)

Kohtaamisia ja vuoropuhelua

Sidosryhmätyöhön kuuluvat myös tapaamiset erilaisten järjestöjen sekä media-alan toimijoiden ja kumppaneiden kanssa. Yle tekee paljon yhteistyötä oppilaitosten ja korkeakoulujen kanssa.

Ylessä käy vuosittain tuhansia vieraita muun muassa yrityksistä ja oppilaitoksista. Tapaamme usein nuoriso-, kansalais-, urheilu-, ammatti- ja kulttuurijärjestöjen edustajia sekä erityisryhmien järjestöjen väkeä.

Ylessä käy vuosittain jopa yli 10 000 vierasta. Pasilassa ja Mediapoliksessa järjestetään kaikille avoimia opastettuja kierroksia.

Vierailuilla puhutaan Ylen tehtävistä, taloudesta, tavoitteista ja tutustutaan sisältöjen tekoon.

Järjestämme säännöllisesti myös avoimien ovien päiviä ja keskustelutilaisuuksia yleisölle. Yle pitää yhteyttä myös lehti- ja sähköisen median yhtiöihin.

Kansainvälisesti muiden mediayhtiöiden kiinnostus Yleen on kasvanut. Yhtiöön käy tutustumassa mediayhtiöiden johtoa useista Euroopan maista sekä muilta mantereilta. Erityisesti rahoitusuudistus, uutisten monivälineellinen tuotanto, uudistuneet monitoimitilat, verkkokehitys ja Ylen strategia ovat kiinnostaneet.