Hyppää pääsisältöön

Näin se vain on

Tanskalaissarja pohtii, minkälaisia kielteisiä seurauksia arjen ratkaisuilla ja päätöksillä voi olla.
Tanskalainen sarjayrittäjä Martin Thorborg pohdiskelee työn tekemisen tarkoitusta. Tanskalaissarja pohtii, minkälaisia kielteisiä seurauksia arjen ratkaisuilla ja päätöksillä voi olla. yle tv1

TV1 maanantaista perjantaihin 20.5. - 3.6.2016 klo 13.05 - 13.35
Yle Areenassa vain suorana.

Tanskalaissarjassa pohditaan kriittisesti elämän peruspilareita ja valintoja. Miksi pidämme arkisia asioita itsestäänselvyytenä? Minkälaisia kielteisiä seurauksia ratkaisuilla ja päätöksillä voi olla?

Sarjassa tavataan ihmisiä, jotka ovat tehneet elämässään valtavirrasta poikkeavia ratkaisuja.

20.5. osa 1 Miksi oikeastaan teemme työtä?

Tekeekö 37 tunnin työviikko meidät onnellisiksi? Vai olisiko jotain muita vaihtoehtoja? Miksi niin harvat tanskalaiset haluavat yrittäjiksi?

23.5. osa 2 Miksi vanha äitisi on tänäänkin yksin?

Tanskassa vanhusten on pärjättävä omillaan, sillä perheet eivät ole velvollisia huolehtimaan heistä. Kotiapua saavat vanhukset ovat kuitenkin usein aliravittuja.

24.5. osa 3 Miksei äiti ole kotona?

Tanskassa yleensä molemmat vanhemmat käyvät töissä, jolloin työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on vaikeaa. Millä tavalla vanhempien alituinen kiire vaikuttaa lapsiin?

25.5. osa 4 Miksi me juomme?

Pöydässä pitää olla olutta ja viiniä, jotta tanskalainen tuntee olonsa mukavaksi. Vain raskaana olevat naiset voivat kieltäytyä alkoholista. Lapset varttuvat ympäristössä, missä kaikki juovat.

26.5. osa 5 Mikset hoida itse lapsiasi?

Lähes kaikki tanskalaislapset menevät vuoden vanhoina päiväkotiin. Millä tavoin ero vanhemmista vaikuttaa lapsiin? Näkyvätkö seuraukset vielä aikuisiälläkin?

30.5. osa 6 Miksi lähetämme poikiamme sotiin?

Tanska on lähettänyt nuorukaisia rintamalle kautta aikojen. Monet nuorista ovat joutuneet tappamaan, ja se jättää aina jälkensä ihmiseen.

31.5. osa 7 Pitääkö kaikkien kouluttautua?

Tanskan hallituksen tavoitteena on, että joka neljäs nuori hankkii itselleen akateemisen tutkinnon. Kuinka näin korkeasti koulutetulle väestölle riittää töitä?

2.6. osa 8 Eläkesäästäminen

Valtaosa tanskalaisista on eläkesäästäjiä, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Kuka tästä korjaa hyödyn, asiakkaatko vai eläkekassat? Entä onko varat sijoitettu viisaasti?

3.6. osa 9 Miksi demokratia on paras järjestelmä?

Tanska on ollut demokraattisesti hallittu valtio yli 150 vuoden ajan. Miksi äänestäminen ei silti kiinnosta nuoria? Hallitseeko maata sittenkin rahavalta?

Sådan er det bare. Tuotanto: DR, Tanska, 2013.

Lisää ohjelmasta