Suomi on satsaamassa mahdollisesti jopa kymmeniä miljardeja euroja nykyisen Hornet-kaluston korvaamiseen uusilla monitoimihävittäjillä. Monien asiantuntijoiden mukaan hävittäjät ovat korvaamattomia rauhan aikana kun turvataan Suomen alueellista koskemattomuutta. Sen sijaan täysimittaisessa sodassa ne eivät Suomea pelasta. Siihen tarvitaan maajoukkoja ja nykyaikaista ilmatorjuntaa.
Porvarihallituksen säästötavoite seuraavalle kymmenelle vuodelle on kymmenen miljardia euroa. Silti se on valmis uhraamaan todennäköisesti useita kymmeniä miljardeja seuraavien vuosikymmenten aikana yhden aselajin hankintoihin.
Kuumassa sodassa vastustajaa ei torjuta noin 60 monitoimihävittäjällä. Rauhan ajan tunnistustehtäviin riittäisi puolestaan pienempikin määrä hävittäjiä. Haluavatko kenraalit uusia hävittäjiä NATO-operaatioiden ja kansainvälisten kriisinhallintatehtävien takia.
MOT:Taistelu hävittäjäkaupoista esittelee viisi hävittäjäkandidaattia. Kaksi niistä tulee Yhdysvalloista, yksi Ruotsista ja yksi Ranskasta. Yksi on eurooppalainen yhteishanke.
Ilmapiiri viittaa siihen, että Suomen valinta osuisi yhdysvaltalaiseen hävittäjään, jälleen kerran. Toisaalta eräät korkean profiilin poliitikot ovat painottaneet Ruotsin ja Suomen kohtalonyhteyttä, mikä parantaa vastikään julkisuuteen esitellyn ruotsalaisen JAS-39 E Gripenin mahdollisuuksia.
Kilpailu poliittisten päättäjien sieluista on alkanut. Lentokonevalmistajat ovat valmiita tuhlaamaan paljon rahaa tähän Suomen historian kalleimpaan asehankintaan. Lobbaajat ovat liikkeellä julkisesti ja julkisuudelta piilossa, kabineteissa.
TV1 maanantaina kello 20
MOT: Taistelu hävittäjäkaupoista
Lisää ohjelmasta
- Veikkauksen vedonlyöntiuudistus: Uusi peliominaisuus herätti valvojassa huolen pelaajien oikeusturvasta, sopimuskumppania kiristetty
- Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan
- Vanhusten turvallisuus vaarantunut, työvuorolistoilla kikkailtu – Esperi Caren lippulaiva on saanut jatkaa, vaikka ongelmia on ollut kymmenen vuotta