Hyppää pääsisältöön

24.5. Teeman Elävä arkisto: Jo joutui armas aika eli nuoruuden käännekohtia

Kouluaamiainen helsinkiläisessä kansakoulussa 1949-50
Kouluaamiainen helsinkiläisessä kansakoulussa 1949-50 Kuva: Sundström Hugo/Helsingin kaupunginmuseo ruokailu

Mitä minä haluan ja mikä minusta tulee? Teeman arkistopaikalla ollaan tänään nuoruuden käännekohtien äärellä ja pohditaan luovuutta sekä nuoren ihmisen valintatilanteita.

Elämän kevät - Unessa useasti dokumentissa muistutetaan, että luovuus on ihmisen luontainen ja tärkein ominaisuus. Luovuus on rakentanut yhdyskunnat maan päälle ja lähettänyt raketin taivaalle. Siitä miten luovuuden annetaan kehittyä, riippuu ihmisen tulevaisuus. Opettavatko äidit ja isät luovien ratkaisujen tekemistä? Tai opetetaanko luovuutta koulussa?

Ei me pärjätä tuolla isossa maailmassa, me ollaan aika orpoja siellä.

Eero Tuomikosken ohjaamasta neliosaisesta Elämän kevät -sarjasta nähdään Teemalla jakso Unessa useasti.
Vuonna 1977 valmistuneessa dokumentissa nuoret on saatu puhumaan rehellisesti ja vapautuneesti. Kameran läsnäolo unohtuu, mikä on hieno ja harvinainen saavutus.

”Koulusta puuttuu jokin syvempi kasvattava vaikutus. Kyllähän koulussa oppii sääntöjä noudattamaan, mutta ei me pärjätä tuolla isossa maailmassa, me ollaan aika orpoja siellä", toteaa eräs nuori.
Dokumentti kuvaa nuoruuden tärkeitä vaiheita ensimmäisestä koulupäivästä ylioppilaaksi valmistumiseen ja pääosassa on helsinkiläisen Kallion Yhteiskoulun oppilaita.

Se on seikkailua ja epätietoisuutta. Se on myös elämän ihaninta aikaa. Sitä nimitetään nuoruudeksi.

Joko joutui armas aika

Toisena ohjelmana näemme vuonna 1974 valmistuneen dokumentin Joko joutui armas aika. Suvivirsi soi kauniisti, mutta ohjelmassa muistutetaan, että vaikka jaksaa punnertaa ylioppilaaksi asti, niin sitten vasta alkaa todellinen kilpailu korkeakoulupaikoista. Koulu päättyy, ja mutta millä tavoilla ja minkälaisissa tunnelmissa alkaa eri ikäisten koululaisten kesäloma? Loman alkaminen on mukavaa, silti monet tulevaisuuteen liittyvät kysymykset askarruttavat nuorten mieliä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa