Hyppää pääsisältöön

Peter von Bagh

Peter von Bagh nimeään kantavan katukyltin alla Sodankylässä
Katu Sodankylässä kantaa elokuvajuhlien isän nimeä Peter von Bagh nimeään kantavan katukyltin alla Sodankylässä Peter von Bagh,Peter von Bemmel,teeman kulttuuri

Kuvaaja Arto Kaivanto ja ohjaaja Tapio Piirainen tallensivat vuosina 2008–2014 professori Peter von Baghin elämää hänen kuolemaansa saakka. Joskus pieniä, joskus suuria hetkiä.
Ensi-ilta Teemalla torstaina 16.6. klo 21.00 ja samanaikaisesti Sodankylän elokuvajuhlilla.
Areenassa 30 päivää

Ohjaaja, professori, elokuvahistorioitsija, tietokirjailija, käsikirjoittaja, kustantaja, radio-ohjelmien tekijä, juontaja, päätoimittaja, festivaalijohtaja... Peter von Baghin (1943–2014) ura ei ole muutamin sanoin määriteltävissä. Von Baghin kirjallinen tuotanto käsittää liki neljäkymmentä teosta, elokuvia ja tv-ohjelmia on pitkälti yli viisikymmentä – niistä lukuisat moniosaisia sarjoja.

Uusi dokumentti avaa tämän poikkeuksellisen sivistyneen miehen ajatusmaailmaa ja muistoja hänen elämänsä lähestyessä loppuaan. Petteri tiesi päiviensä olevan vähissä, mutta hän ei koskaan pysähtynyt.

Dokumentissa näemme Petterin Sotkamon Nuasjärvellä kesäpaikassa, Oulussa 50-luvun lapsuudenkodissa, Kreivin kuvauspaikoilla Orimattilassa, Helsingissä työhuoneella, Sodankylän elokuvajuhlilla, Bolognan Il Cinema Ritrovato -festivaaleilla ja Argentiinassa Buenos Airesissa. Viimeinen kela kuvattiin elokuvateatteri Orionissa Petterin muistotilaisuudessa.

”Liikuimme kuvaaja Arto Kaivannon kanssa Petterin matkassa ja kuvasimme hänen elämäänsä kuuden vuoden ajan, mutta ei arkisia asioita. Hän oli ehdoton, ettemme kuvaa häntä tallustelemassa pihapiirissä tai pilkkomassa halkoja. Näitä asioita hän ei omissakaan dokumenteissaan juurikaan kuvannut”, ohjaaja Tapio Piirainen sanoo.

Petterin psykiatri-isä oli emigrantti, pojasta tuli suomalaisen sielunmaiseman romanttinen tallentaja. Elämäntyönsä aikana Petteri haastatteli elokuviinsa liki kuuttasataa suomalaista kulttuurielämän vaikuttajaa. Enää harva heistä on keskuudessamme. Petterin sanoin – hänen täytyi löytää Suomi. “Menneisyys on keskellämme kaiken aikaa. Ja me... olemme kaiken aikaa matkalla menneisyyteen.”

Peter von Bagh -dokumentti on valittu jo kahdelle elokuvafestivaalille. Se saa Teeman kanssa tuplaensi-illan Sodankylän elokuvajuhlilla, ja se esitetään myös Italiassa Bolognan Il Cinema Ritrovato -festivaaleilla 25.6.–2.7.2016.

  • Peter von Bagh, Suomi 2016. Ohjaus Tapio Piirainen

Lue lisää:

Peter von Bagh Aki Kaurismäen silmin

"Se, mitä minä puolestani ajattelen Petterin kuolemasta, niin menetyshän on, menetyshän on… kukaan ihminen ei muka ole korvaamaton, mutta Petterin tapauksessa tämäkään ei pidä paikkaansa. Ei sellaista sivistystä ehdi kukaan enää tässä maailmassa hankkia. Olisi täytynyt syntyä kauan sitten."

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa