On tullut aika julkistaa tulokset Tapio Wirkkalan juhlavuoden kunniaksi järjestetystä Aarteenetsintä -kilpailusta. Raatilaisille oli vaikea tehtävä mitata, mitkä ehdotukset ilahduttivat eniten. Sillä ilahduttivathan ne kaikki. Kiitos jokaiselle osallistuneelle!
Raatiin kuuluivat Petra Wirkkala-Vaarne Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiöstä, sekä Minna Joenniemi ja Tina Cavén Ylen kulttuuritoimituksesta.
Kilpailulla haluttiin kiinnittää huomiota Tapio Wirkkalan monipuoliseen tuotantoon. Wirkkala on jalostanut niin arkea kuin juhlaakin kauniilla ja tarkoituksenmukaisilla tuotteillaan. Kestävyys on arvo, jota kuluttajat tänä päivänä edellyttävät hankinnoiltaan. Wirkkalan esineiden ulkonäkö miellyttää vuosikymmenestä toiseen, ne kestävät käyttöä ja niiden arvo vain nousee ajan myötä. Aitoja aarteita.
Raati ilahtui erityisesti, jos ehdotukseen sisältyi löytämisen ja oivalluksen iloa, oman aarteen arvostusta ja kekseliästä uusiokäyttöä.
Monelle tuli yllätyksenä, että itsestään selvinä ja arkisina pidetyt sähkötarvikkeet ovat Tapio Wirkkalan suunnittelemia. “Ohhoh, meillä on kellarissa aitoa Wirkkalaa!” Hyvä, jos oivalluksen kautta ymmärrys hyvälaatuisen arjen designin merkityksestä kasvaa. Jos tuote toimii, sitä ei edes huomaa. Koska Wirkkala päätti aikanaan, että sähkökatkaisija näyttää juuri tällaiselta, se on nyt meille itsestäänselvästi tämän näköinen.
Olimme myös iloisia voidessamme antaa mahdollisuuden Finlandia votkapulloja keränneille esitellä komeita kokoelmiaan. Ja päästessämme ihailemaan niitä! Finlandia votkapulloista tekee oivan keräilykohteen sen erilaisten mallien valtava määrä. Raati ihasteli kuvia lähettäneiden laajoja kokoelmia. Niiden kerääminen on vaatinut sitoutumista ja paneutumista. Päädyimme kuitenkin palkitsemaan pullojen uusiokäyttäjän, joka oli haalinut tyhjiä pulloja kirpputorilta. Nimimerkki tviQ kertoi, että pullot ovat heillä viikottaisessa käytössä. "Mehuihin, simaan ja kotikaljaan ohittamaton valinta. Näyttää hyvältä täytenä, tyhjänä, jääkaapissa ja pöydässä." Raati on samaa mieltä!
Saimme monta hienoa kuvaa Wirkkalan komeasta puukosta. Eniten raatilaisia kosketti 86-vuotiaan kirvesmiehen tyttärien lähettämä kuva saatteineen. Puukko on kulkenut mukana koko työuran ja jatkaa vielä eläkeläisen askareissa. Miltei loppuun teroitettu terä puhuu selvää kieltä muotoilun onnistumisesta. Ammattimies ei olisi voinut antaa parempaa suositusta työkalun käyttökelpoisuudesta.
Ilahduimme todella, jos leikkimielinen kilpailumme sai jonkun kaivamaan unohtuneet aarteet laatikoiden perältä. Silloin esiin ei tule pelkästään arvokas esine, vaan kaunis pala historiaa arvokkaine muistoineen. Wirkkalan Hopeakuu -korut kestävät aikaa. Suuresta koosta huolimatta ne ovat siroja ja keveitä. Korun aihe on luonnonläheinen ja romanttinen - sellainen, jonka jokainen sukupolvi ymmärtää.
Haastoimme osallistujat käyttämään Wirkkalan tuotteita, laittamaan korut kaulaan ja kukat maljakkoon. Vaikka Wirkkalan suunnittelemat esineet ovat veistoksellisia, ne ovat myös käytännöllisiä. Saimme mitä tilasimme, ja sekös meitä ilahdutti. Hyviä kuvia Kanterelleista oli niin monta, että jouduimme äänestämään tuloksesta. Päätimme lopulta palkita näyttävä Kantarelli-kokoelma, vaikka se oli kuvattu ilman kukkia. "Toisessa sukupolvessa koettu sävähdyttävä kauneus" ja sen oivallinen taltiointi vakuutti raadin.
Raadin ilo oli ylitsevuotavaa. Päätimme palkita viisi eniten ilahduttanutta ehdotusta samanlaisella palkinnolla.
Palkitut saavat henkilökohtaisen museokortin. Museokortti on suomalaisten museoiden yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttöpäivästä. Museokortilla pääsee yli 220 museokohteeseen eri puolilla Suomea.
Jokaiseen palkintopakettiin laitetaan kaksi julistetta, vihkoa ja korttipakettia. Ne ovat Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiön lahjoittamia.
Aarteita voi edelleen käydä ihailemassa Ylen Tapio Wirkkala 100-v -sivustolla.