Hyppää pääsisältöön

Uuden luontokuvan lähi- ja makrokuvaajat innostuvat yksityiskohdista

Luontovuoden kuvahaasteeseen osallistuneita makrokuvia
Uuden luontokuvan keväthaasteen lähi- ja makrokuvasatoa Luontovuoden kuvahaasteeseen osallistuneita makrokuvia Kuva: Taru Ranatala ja Harri Vigelius luontovuosi

Lähi- ja makrokuvauksessa kuvataan ja mennään lähelle erittäin pieniä kohteita. Taru Rantala ja Harri Vigelius ovat amatööri-luontokuvaajia, jotka pitävät yllä lähi- ja makrokuvaukseen erikoistuneita Instagram-kuvatilejä. Molemmat ovat aina olleet innokkaita luonnossa kulkijoita ja kuvaaminen on tullut mukaan halusta tallentaa näkemäänsä ja kokemaansa.

Koko elämänsä maaseudulla asuneen Taru Rantalan kuvastossa korostuu kasvi- ja kukka-aiheet. Kuvattavat kohteet löytyvät pääasiassa viiden kilometrin säteellä kotoa. Makrokuvaus, jossa kohde kuvataan erittäin läheltä, on ollut Rantalalle lapsesta saakka tapa kuvata ja hahmottaa ympäristöä.

– Maisemakuvaus ei oikein suju, enkä viihdy kuvauskojussa, joten makrokuvaus tuntuu luontevalta kuvaustavalta. Vaikka kuvauskohteet pysyvät vuosia samoina, niin aina tulee uusi kesä ja uusia ideoita - ja niin sitä huomaa kehittyvänsä kuvaajana, Rantala kertoo.

Salolainen Vigelius sanoo lähi- ja makrokuvauksen olleen se kuvaamisen muoto, joka sytytti innon luontokuvaukseen. Hänen kuvausrepertuaarinsa on monipuolinen, mutta esimerkiksi Instagramissa huomion vievät makroetäisyydeltä kuvatut kasvit ja hyönteiset, sekä näyttävät lähikuvat eläimistä. Eläimet ovat haastava kuvauskohde, täytyykö kohde siis aina miettiä etukäteen?

– Harvoin suunnittelen kohteita etukäteen. Joskus kyllä panen merkille lajeja ja paikkoja joissa niitä esiintyy, ja ajankäytön salliessa yritän kuvata lajit tietyssä paikassa ja valossa. Rauhallisesti luonnossa kulkien ja ympäristöään tarkkaillen löytää yleensä joka retkellä jotain, josta saa hienon kuvan. Kuvatessa on kuitenkin tärkeää muistaa myös, ettei eläimiä saa häiritä.


Skip Instagram post

View this post on Instagram

~Two~

A post shared by Taru Rantala (@tarurantala) onOnnistunut makrokuva taltioi tunnelman

Valokuvauksessa, ja varsinkin luontokuvauksessa tekninen varustelu on loputonta, jos siihen leikkiin lähtee. Lähi- ja makrokuvauksessa käytetään esimerkiksi pieniä kohteita suurentavia objektiiveja ja tarkennusta helpottavia loittorenkaita. Tekniikan tärkeyttä ei voi siinä mielessä ohittaa, että pieniä yksityiskohtia taltioitaessa otosten on oltava tarkkoja. Tekniikka mahdollistaa ihmissilmälle huomaamattomat vihvahteet, mutta kuvasta välityyvä tunnelma on kuitenkin tärkein.

– Inspiraatio kuvan ottamiseen syntyy minulle yleensä valosta. Tunnelma kuviini tulee valon kautta ja kasvit näyttävät luontonsa sekä yksityiskohtansa erilaisina eri valaistuksissa. Se tuntuu olevan loputon inspiraation lähde, Rantala kuvailee.

– Se, että kuva kertoo jotain kohteen olemuksesta tai elinympäristöstä antaa katsojalleen enemmän kuin esimerkiksi täydellinen terävyysalue tai absoluuttisen oikea valotus. Kuvassa on mielestäni tärkeää myös, että se välittää katsojalle, ettei eläintä ole häiritty ja että se on hyväksynyt kuvaajan läsnäolon, korostaa Vigelius eläinten ehdoilla toimimista.


Skip Instagram postInstagram tuo luontokuvaajia yhteen

Vigelius ja Rantala ovat molemmat osallistuneet Ylen Luontovuoden Uuden luontokuvan haasteeseen upeilla luontokuvillaan. Luontokuvaajat ja luontokuvauksen muut ystävät ovatkin Instagramin aktiivinen käyttäjäryhmä. Rantala kertoo, että alkuun kuvien laittaminen kuvapalveluun mietitytti.

– Mietin pitkään kuinka ilmaisisi itseään Instagramissa. Lopulta päätin, että mitä näitä luontokuvia täällä kotona jemmaamaan - jakoon vaan! Sitä päätöstä ei ole tarvinnut katua.

Kuvaajat saavat muilta kuvaajilta inspiraatiota ja kuvien kommentointi koetaan lähes yksinomaan kannustavaksi. Kuvista tykkääjiä ja kommentoijia on kaikista käyttäjien ikäryhmistä, ympäri maailmaa. Vaikka kuvapalvelut eivät olekaan vaikuttaneet juuri itse kuvaamiseen, on Instagramista muotoutunut molemmille kuvaajille luonnollinen väylä asettaa omia luontokuvia esille.Skip Instagram post
Skip Instagram post


Kevään kuvahaasteeseen jätettiin yli 2700 kuvaa ja galleria jatkaa kasvuaan: kuvia on nyt jo yli 4000!
Lisää upeita luontokuvia voi ihastella Instgramin puolella #uusiluontokuva -tagin alta.

Kommentit