Hyppää pääsisältöön

Värikästä barokkiorkestrointia

Philadelphian barokkiorkesteri Tempesta di mare on julkaissut kaksi albumia ranskalaisen oopperan ja baletin tanssinumeroita ja välisoittoja. Vuosi sitten ilmestyi levyllinen Aurinkokuninkaan ajoilta Lullyn, Marais’n ja Rebelin musiikkia. Nyt sarja jatkuu Molièren viimeisellä produktiolla, komediabaletilla Luulosairas Marc-Antoine Charpentierin musiikkiin sekä Aurinkokuninkaan ajan jälkeisillä baleteilla Jean-Marie Leclairilta ja Jean-Philippe Rameaulta.

cd-
cd- CD-levyt

Aina Molièren päivistä 1600-luvulta tanssikohtaukset ja baletti olivat olennainen osa ranskalaista musiikkiteatteria ja oopperaa. Näin oli Aurinkokuninkaan Louis XIV:n aikoina ja tapa jatkui pitkään hänen jälkeensä.

Musiikkiteatteria oli Ranskan barokissa monenmuotoista: oopperoiden lisäksi comédie-ballet’ksi kutsuttuja laulu- ja tanssinäytelmiä eli eräänlaisia musikaalien barokkisia esimuotoja sekä varsinaisia baletteja. Näiden sisältämien tanssinumeroiden yksi keskeinen anti oli se, että niissä barokin ranskalaissäveltäjät äityivät kirjoittamaan värikkäintä orkesterimusiikkiaan. Niinpä Tempesta di maren levytkin esittelevät musiikillisesti täyspätöisen ohjelman, jonka vahvuutena on tanssillisuus, orkestroinnin värien esiintuonti, mahtipontiset spektaakkelit ja taidokkaat yksilölliset soitinsoolot.

Valitettavasti äänityksessä tai tuotannossa on jokin mennyt lievästi vikaan, sillä sointikuva on hieman kuin viereisessä huoneessa kuuntelisi. Voimakkaat jaksot toimivat melko hyvin, mutta hiljaisemmat tuntuvat etäisiltä. Yläpää on varjostunut ja erityisesti jousten soinnissa ei juuri ole läsnäoloa. Muuten äänitys on tyydyttävä, dynamiikkaa löytyy ja värit erottuvat, tosin hieman kuin harson takaa.

”Comédie et Tragédie—Volume 2.” - Jean-Marie Leclair: sarja oopperasta Scylla et Glaucus. Marc-Antoine Charpentier: sarja komediabaletista Le Malade imaginaire. Jean-Philippe Rameau: sarja baletista Les Fêtes de Polymnic. - Tempesta di Mare, joht. Gwyn Roberts ja Richard Stone. (Chandos, CHAN 0810)

Kuuntele Uudet levyt 20.5.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.

 • Tuomas Turriago peilissä

  Tuomas Turriago peilissä

  Tuomas Turriago (s. 1979) jakaa aikaansa laaja-alaisesti toimien pianistina, kapellimestarina sekä säveltäjänä.

 • Leppoisa messu

  Leppoisa messu

  Timo Ruottinen (s. 1947) lienee useimmille taidemusiikin ystäville tuttu ennen kaikkea Alba-levy-yhtiön pitkäaikaisena keulahahmona.