Hyppää pääsisältöön

Niskasen saama palaute: “Voi, kunpa sinä olisit minun äitini!”

Futisvanhemmat-sarjan päähenkilöt: Ringa Salonen (vas), Kati ja Harri Ojala, Mari ja Mikko Niskanen sekä Heikki Heinonen
Futisvanhemmat-sarjan päähenkilöt: Ringa Salonen (vas), Kati ja Harri Ojala, Mari ja Mikko Niskanen sekä Heikki Heinonen Kuva: Yle / Jussi Nahkuri futisvanhemmat

Soitimme Futisvanhemmat-sarjan perheille ja kysyimme, mitä heille kuuluu nyt kesän kynnyksellä.

Niskaset

Niskaset Mari ja Mikko
Niskaset Mari ja Mikko Kuva: Yle/Jussi Nahkuri futisvanhemmat

Juho ei päässyt FC Lahden huippujoukkueeseen, mutta jatkaa nyt pelaamista Kuusysissä, ja viihtyy hyvin. Äiti-Marin mielestä Juho on ihan alkanut kukoistaa, kun pelaaminen ei enää ole niin rankkaa. Harjoituksia on vain kolme kertaa viikossa, joten aikaa jää muillekin harrastuksille: kitaran ja rumpujen soitolle, skeittaamiselle ja uusimpana nyrkkeilylle.

Juho on joukkueensa kapteeni ja nauttii roolistaan kovasti. Isoja loukkaantumisiakaan ei ole ollut. Mari kertoo, että Juhon pituuskasvu on nytkähtänyt liikkeelle: viimeksi mitatessa oli tullut neljä senttiä lisää.

Äidin elämässä jalkapallo on edelleen iso asia, ja hän toimii edelleen Juhon joukkueen joukkueenjohtajana. Mari kertoo saaneensa koskettavan viestin urheilevalta 10-vuotiaalta lapsikatsojalta, joka oli tykästynyt Marin tapaan omistautumista lastensa harrastuksiin: “Voi, kunpa sinä olisit minun äitini!”

Mikko-isä edistää edelleen raviapplikaatiotaan. Niskasille kuuluu pelkästään hyvää.

Saloset

Salonen Ringa
Salonen Ringa Kuva: Yle/Jussi Nahkuri futisvanhemmat

Salosen perheessä pitää kiirettä. Ringa työllistää nyt itsensä kokopäiväisesti tyttärensä Kristan kanssa yhteisessä kauneushoitolassa. Hoitola on saanut uudet, entistä paremmat tilat ja asiakkaita riittää aamusta iltaan. Ringa on huomannut, että kauneudenhoitoalallakin valmennuskoulutuksesta on paljon hyötyä - se auttaa kohtaamaan asiakkaita. Valmennuskoulutus on vielä jonkin verran kesken, mutta Ringa aikoo vielä viedä sen loppuun.

Muuten elämä sujuu perhettä ja arkea pyörittäessä. Renny viihtyy uudessa FC Lahti -joukkueessa, vaikka jalkapallo teettää nyt paljon töitä. Uusi harrastus on tyttöystävän kanssa kokkaaminen.

Heinoset

Heikki Heinonen tiiviimpi
Heikki Heinonen tiiviimpi Kuva: Yle/Jussi Nahkuri futisvanhemmat

Heinosten perheen Heikki-isä on edelleen kovin kiireinen töissä. Aikaa on kuitenkin jäänyt talon remonttihommien teettämiseen, ja uima-allasosastokin on vihdoin saatu uuteen kuosiin.

Eken pelit ovat sujuneet hienosti FC Lahdessa - samoin koulu menee hienosti vaikka pelit ja harjoitukset vievät paljon aikaa. Tämän kesän suunnitelmissa on rippikoulun lisäksi mopoautokortin hankkiminen. Myös pihalle tehty oma pieni jalkapallokenttä on päivittäin kovassa käytössä. Onneksi koulu loppuu kohta, ja Eke pääsee kesälomalle kevään kovien koitoksien jälkeen.

Bisterit

Bisterien ns. pelaajakortti.
Bisterien ns. pelaajakortti. Kuva: Yle futisvanhemmat

Rene-poika ei päässyt FC Lahteen, hän pelaa edelleen Kuusysissä, samassa joukkueessa Niskasen Juhon kanssa. Reneä on kuitenkin silloin tällöin pyydetty vuotta vanhempien poikien joukkueeseen, mikä motivoi Reneä kovasti. Rene on kasvanut kovaa vauhtia ja on nyt jo kutakuinkin äitinsä mittainen.

Nina-äiti on Renen joukkueen huoltaja. Niskasen Mari kuvaa Marin ja Ninan roolijakoa niin, että huoltaja-Nina on joukkueen äiti ja joukkueenjohtaja-Mari sen isä.

Nina on nykyään töissä Kuusysin toimistolla toimistosihteerinä. “Vähän niin kuin James Bondin Miss Moneypenny”, hän naureskelee omaa työrooliaan.

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä ja osallistu keskusteluun sarjan Facebookissa.

KATSO sarjan kaikki jaksot Yle Areenasta.

Ensimmäinen jakso:

heinonen ojalat niskaset ringa pelilauta
heinonen ojalat niskaset ringa pelilauta Kuva: Yle/Jussi Nahkuri futisvanhemmat
Kommentit
 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

 • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

  Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

  "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

 • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

  Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

  Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

 • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

  Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

  Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

 • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

  Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

  Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

 • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

  Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

  Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

 • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

 • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

  Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

  Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."