Hyppää pääsisältöön

Nosteessa-artistit Juan ja EME: tämä titteli on uramme suurin saavutus

YleX:n Uuden musiikin ohjelmien musatoimittajat Anne Lainto ja Venla Kokkonen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei vielä ole levytyssopimusta.

Kuvassa EMEn keulahahmo Hilda. // Kuva: EME

YleX:n Nosteessa-artisteina ovat helsinkiläiset EME ja Juan. EME julkaisi Onnellinen sunnuntai -kappaleen huhtikuussa, johon Juan on tehnyt remixin.

Mistä artistinimesi tulee?

Juan: Juan on etunimeni. Se on lyhyt, simppeli sekä mieleenpainuva.

EME: EME tulee bändin kasvoina olevan Hildan toisesta nimestä, joka on Emeliina. EME on symmetrinen, dynaaminen ja moderni nimi.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

Juan: Aikaisempien projektien kappaleita on julkaistu pienillä levy-yhtiöillä. Sen lisäksi olen päässyt keikkailemaan eri puolilla Suomea. Julkaisin ensimmäisen kappaleen Juan-nimellä vasta viime lokakuussa, joten projekti on minulle hyvin uusi. Suurin saavutukseni on olla mukana YleX:n Nosteessa, tää on makeeta!

EME: Ensimmäinen EME-biisi julkaistiin reilu kuukausi sitten. Sen jälkeen olemme olleet radiohaastattelussa ja nyt tietysti YleX Nosteessa! Vähän aikaa sitten kävimme myös musiikistamme kiinnostuneen kohtalaisen suuren levy-yhtiön toimistolla juttelemassa ja juomassa teetä.

Mitä keikkaa jännitit eniten?

Juan: En ole vielä uudella Juan-aliaksella ehtinyt hirveästi keikkailla. Olen mukana TRKL TGRS artistikollektiivissa, jolla olemme soittaneet useita DJ-settejä ympäri Suomea. Kenties eniten jännitin TRKL TGRS DJ-settiämme Tavastialla.

EME: Emme ole vielä tehneet yhtäkään keikkaa! Mutta elokuuta jännitämme jo: silloin on EMEn debyyttikeikka eräällä suurehkolla festivaalilla. Siitä lisää myöhemmin.

Kuka tai ketkä ovat esikuviasi? Miksi?

Juan: Minulla ei ole varsinaisia esikuvia. Olen kuitenkin aina arvostanut tuottajia, jotka yhdistelevät erilaisia musiikkityylejä uusilla tavoilla. Tällä hetkellä olen fiilistelen artisteja, jotka tuovat urbaaniin musiikkiin lattarielementtejä.

EME: Emen Hilda arvostaa esimerkiksi Kimbraa artistin erikoisten vokaaliosuuksien ja biisien variabiliteetin takia. Sanoittaja-tuottaja Oonan suuria lyyrisiä esikuvia ovat Anni Sinnemäki ja Miki Liukkonen. Myös Ruger Hauerin, Plutonium 74:n ja Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sanan lyriikat inspiroivat suuresti, vaikka suoria vaikutteita niistä on EME:n musiikissa vaikeampi kuulla.

Millainen merkitys sanoituksilla on?

Juan: Kuunnellessani musiikkia keskityn aina enemmän kappaleen instrumentteihin kuin sanoituksiin. Eniten pidän kuitenkin kantaaottavista lyriikoista.

EME: Suuri. Lyriikka on musiikin kanssa yhdenvertaista taidetta, joka antaa sille ikään kuin toisen sielun.

Millainen on tyypillinen Juan- tai Eme-fani?

Juan: Juan-fani diggaa räpistä, tiukoista konemusa biiseistä ja yllätyksellisistä dj-seteistä. Hän saapuu keikoille joraamaan ja fiilistelemään hyvää musaa, turha totisuus jää himaan. Juan-fani ei ole vannoutunut kuuntelemaan vain yhtä musiikkityyliä, hän nauttii laajasta genrejen kirjosta.

EME: Henkilö, joka suhtautuu musiikkiin enemmän taiteena kuin taustaäänenä.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa? Missä olit, kun kuulit sen ensimmäisen kerran?

Juan: Huikealta. Istuin bussissa kotimatkalla, kun YleX:n Venla Kokkonen rupesi radiossa kertomaan minun tuottamasta kappaleesta. Silloin on vaikea olla hymyilemättä.

EME: Vähän absurdilta, mutta oikealta. On ihanaa saada kavereilta innostuneita viestejä ja kommentteja radiosoiton jälkeen.

Eme X Juan: Onnellinen sunnuntai (Soundcloud)