Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kun mieli on sairas

Anoreksiasta kärsivän Ffionin kielteistä suhtautumista ruokaan yritetään muuttaa aivojen magneettisimulaatiolla.
Anoreksiasta kärsivän Ffionin ruokapelkoa yritetään lievittää aivojen magneettistimulaatiolla. Anoreksiasta kärsivän Ffionin kielteistä suhtautumista ruokaan yritetään muuttaa aivojen magneettisimulaatiolla. Kuva: © Pioneer Productions 2013 yle tv1

TV1 keskiviikkona 25.5.2016 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 28.5. klo 15.15 ja tiistaina 31.5. klo 23.00
Yle Areenassa 7 päivää

Jokainen voi jossain elämänsä vaiheessa kärsiä lievästä mielenterveyden häiriöstä. Entä jos oireet jatkuvat ja alkavat hallita elämää?

BBC:n dokumentissa tutustutaan nuoriin, jotka kärsivät tavallisimmista mielenterveysongelmista.

Anoreksia, skitsofrenia, pakko-oireinen häiriö

Anoreksiasta kärsivä 23-vuotias Ffion yrittää saada syömishäiriön hallintaan ja terveen painon takaisin, jotta hän pääsisi aloittamaan opinnot. Nuori nainen saa uraauurtavaa aivojen magneettistimulaatioon perustuvaa hoitoa (TMS). Hoidon tavoitteena on lievittää Ffionin kokemaa ruokapelkoa.

24-vuotias Wayne pelkää puolestaan sosiaalisia tilanteita ja David kärsii pakko-oireisesta häiriöstä.

Dokumentissa seurataan 27-vuotiasta Rossia, joka sairastaa skitsofreniaa. Miten sairaus vaikuttaa hänen tunteisiinsa, ajatuksiin ja käyttäytymiseen? Nuoren miehen isä kertoo, miten pojan skitsofrenia on muuttanut perheen elämää.

Mitä aivoissa tapahtuu?

Uusimpien tutkimusten ansiosta ja tietokonegrafiikan avulla päästään näkemään aivojen toimintaa ja mielenterveyshäiriöiden mahdollisia aiheuttajia.

Dokumentti selvittää, minkälaisia muutoksia mielenterveysongelmista kärsivien elimistössä on havaittu. Miten elimistö reagoi esimerkiksi paniikkikohtauksessa tai kun todellisuuden taju hämärtyy?

Minkälaisia uusia hoitoja tutkijat ovat havaintojensa pohjalta kehitelleet?

Inside My Mind. Tuotanto: BBC, Britannia, 2013.

Yle käsittelee alkavalla viikolla laajasti nuorten mielenterveyttä.

Lisää aiheesta:
Maanantaina 23.5. klo 21.30 Dokumenttiprojekti: Valkoinen raivo
Tiistaina 24.5. klo 19.47 Kiusatut – tarinoita selviytymisestä
Draamasarja Sekasin Yle Areenassa ja TV2:lla 23.5. alkaen
Yle Uutiset: Kun koulukiusaaminen voisi tappaa – Maija oli mahdollinen koulusurmaaja

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.