Hyppää pääsisältöön

Baltian maat Venäjän propagandasodan kohteena

Venäläiset juhlivat voitonpäivää Latvian Riiassa.
Voitonpäivän julhlintaa Latvian Riiassa Venäläiset juhlivat voitonpäivää Latvian Riiassa. Kuva: Mistrus Media latvia, venäjä, propaganda

Lännen ja Venäjän suhteet ovat kärjistyneet ja parin vuoden ajan Ukrainan konfliktin seurauksena. Venäjän pelinappulaksi ovat joutuneet myös Baltian maat, joissa on paljon venäjänkielistä väestöä. Venäjä satsaa Baltiassa niin sanottuun pehmeään voimaan. Moskovasta rahoitetaan Venäjän-mielisiä aktivisteja ja aseena käytetään räikeätä lännen ja Baltian vastaista propagandaa. Tätä aihetta käsittelee kansainvälistä tuotantoa oleva Ulkolinja: Moskovan asialla (Master Plan, Riika 2016)

Latvian Riiassa liehuivat Venäjän liput keväällä 2014. Mielenosoittajat osoittivat tukensa Venäjälle ja vaativat Venäjää toimimaan myös Baltiassa. Vain vähän aikaisemmin Venäjä oli liittänyt Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan laittomasti itseensä. Mielenosoittajien mukaan Venäjä taistelee Euroopassa fasismia vastaan ja suojelee venäjänkielisiä ihmisiä vainolta.

Latvian venäläiset tukevat Krimin miehitystä 2014
Riiassa venäläisjärjestöt tukivat Krimin liittämistä Venäjään keväällä 2014 Latvian venäläiset tukevat Krimin miehitystä 2014 Kuva: Mistrus Media latvia,,Latvia

Erikoiset väitteet selittyvät ainakin osittain massiivisella propagandalla, jonka kohteena erityisesti venäjänkielinen väestö Baltiassa on. Venäläiset televisiokanavat ovat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta vapaasti saatavilla ja arvioiden mukaan ne ovat noin 70:lle prosentille Baltian venäjänkielisistä tärkein tietolähde.

Latvian venäläiset tukevat Krimin miehitystä 2014. Puhumassa Latvian anti-fasistisen liikkeen johtaja Eduard Gontšarov
Latvian anti-fasistisen liikkeen johtaja Eduard Gontšarov puhuu Krimin Venäjään liittämistä juhliville mielenosoittajille Riiassa Latvian venäläiset tukevat Krimin miehitystä 2014. Puhumassa Latvian anti-fasistisen liikkeen johtaja Eduard Gontšarov Kuva: Mistrus Media Latvia

Ulkolinja: Moskovan asialla kertoo, kuinka Venäjä käyttää vuosittain miljoonia euroja ulkomailla toimivien Venäjän-mielisten järjestöjen ja säätiöiden toiminnan rahoittamiseen. Käytännössä järjestöt ja aktivistit levittävät Venäjän propagandaa ja usein suoranaisia valheita.

Yksi Kremlin äänitorvista on pientä yksityistä tutkimuslaitosta Latviassa johtava Aleksandr Gaponenko. Hän kertoo ohjelmassa, että Yhdysvallat aikoo tuhota Latvian venäläiset maahan sijoitetuilla tankeilla ja sijoittaa venäjänkieliset keskitysleireihin. Latvian viranomaisten mukaan Gaponenko on saanut kymmeniä tuhansia euroa rahaa Moskovasta.

Nykytapahtumien vääristely ja propaganda nivoutuvat yhteen historian tapahtumien tulkinnan kanssa. Venäjällä toisen maailmansodan päättymista juhlistava voiton päivä toukokuussa on suuri juhla. Tuolloin aktivoituvat myös Baltian venäläisjärjestöt. Heidän mukaansa Neuvostoliitto vapautti Baltian maat. Baltiassa taas nähdään, että sota päättyi neuvostomiehitykseen.

Marko Lönnqvist

Ulkolinja: Moskovan asialla esitetään TV1:llä 26.5 klo 22:00 - 22:55
Uusinta keskiviikkona 1.6.2016 klo 22:35
- Nähtävissä myös Yle Areenassa.