Hyppää pääsisältöön

"Gunnarkorhoset" taas liikkeellä

Juhani Kaskeala Lennart Meri -konferenssissa 2016.
Puolustusvoimien entinen komentaja Juhani Kaskeala kertoi, että olisi halukas puhumaan jonkin hävittäjävaihtoehdon puolesta, jos vain maksaja löytyy. Juhani Kaskeala Lennart Meri -konferenssissa 2016. Kuva: Yle, Jyrki Ojala Juhani Kaskeala

Hornetin seuraajan etsintä on nimetty puolustusministeriössä HX-hankkeeksi. Sitä johtaa kenraalimajuri evp Lauri Puranen. Puolustusministeriö pyysi hävittäjien valmistajia ilmoittamaan Suomessa käyttämiensä konsulttien ja viestintätoimistojen nimet, jotta hankintaprosessi olisi tasapuolinen ja läpinäkyvä.

Purasen ja puolustusministeriön pyrkimys on hyvä. Viimeksi Hornet-kampanjassa suhmuroi muun muassa Finnairin eläköitynyt pääjohtaja Gunnar Korhonen, jolla oli pitkäaikaiset liikesuhteet Hornetin silloiseen valmistajayhtiöön McDonnell Douglasiin. Finnair oli ostanut vuosikymmenten ajan yhtiöltä matkustajakoneita laivastoonsa.

Hornet-lobbari Gunnar Korhonen ei varmaankaan ratkaissut Suomen torjuntahävittäjävalintaa, mutta hän hääri taustalla ja järjesteli liikesuhteidensa avulla tapaamisia, joita ilman Hornetit olisivat ehkä jääneet hankkimatta. Hornetille ei ollut haittaa siitäkään, että Korhosella oli hyvät suhteet Kokoomukseen, erityisesti pääministeri Harri Holkeriin.

Kun puhutaan tällaisista miljardiluokan hankkeista, on selvää, että lentokonetehtaat ovat valmiita maksamaan ruhtinaallisesti siitä, että heidän ääntään kuullaan. Haussa on lobbari, jolle avataan ovet Kasarmintorin laidalla. Sellainen lobbari, joka kutsutaan pöytiin, joissa pääsee supattamaan hävittäjäkilvan voitoksi kääntäviä taikasanoja, on painonsa arvoinen kultaa.

Tässä on konevalmistajien julkisesti ilmoittamia yhteistyötahoja Suomessa. Näiden lisäksi voi olla epävirallisia, tämän päivän ”gunnarkorhosia”, jotka pyörivät kabineteissa ilman lentokonetehtaiden käyntikorttia.

Eurofighter Typhoon / BAE Systems edustajat Suomessa
Jarmo Kosamo, Machinery Oy,
Markku Vänskä, Kaiku Helsinki
ja Eero Lavonen

JAS 39 E Gripen / Saabin edustajat Suomessa
Jukka-Pekka, Myllys Miltton Oy
ja Kari Salmi, Nobilitas Oy

F-35 Lightning II / Lockheed Martinin
edustajat Suomessa
Michael Jääskeläinen, Hill+Knowlton Strategies
ja Ossi Siven, Consulting OO Siven Oy

Rafale / Dassault Aviation ei ole toistaiseksi ilmoittanut ulkopuolisia edustajia.

Super Hornet / Boeing ei toistaiseksi ole ilmoittanut ulkopuolisia edustajia.

Kommentit