Hyppää pääsisältöön

"Radion merisää palauttaa maailman asiat mittasuhteisiinsa" – Sinun tarinasi

Kaksostyttövauvat kuuntelevat radiota kuulokkeilla 1920-luvun puolivälissä.
Kaksostyttövauvat kuuntelevat radiota kuulokkeilla 1920-luvun puolivälissä Kaksostyttövauvat kuuntelevat radiota kuulokkeilla 1920-luvun puolivälissä. Kuva: Yle Arkisto, yksityiskokoelma radio (joukkoviestimet),vauvat,Kaksoset

Pitkään jatkuneiden radio-ohjelmien merkitys on kuulijalleen usein sisältöään suurempi. Keräsimme suomalaisilta tarinoita Ylen 90-vuotisen taipaleen varrelta. Niissä tarinoissa kerrottiin muun muassa, kuinka merisää, jumalanpalvelus, tutut kuuluttajat ja monet muut ohjelmat ovat tarjonneet turvaa ja jatkuvuutta muuttuvassa maailmassa.

Ylen toiminta alkoi radiolla vuonna 1926. Jo kolme päivää yhtiön toiminnan aloittamisesta eli 12.9.1926 lähetettiin ensimmäinen jumalanpalvelus. Samana vuonna Hanko-radiossa luettiin ensimmäisen kerran merisää. Merisäästä on muodostunut klassikko, jota muisteli moni tarinoitaan lähettänyt. Nimimerkki Maakrapu merisään armoilla halusi kertoa tiedotuksen rauhoittavasta vaikutuksesta. Se asettaa maailmantapahtumat ja mylläykset oikeisiin mittasuhteisiinsa.

Merisäästä ei puutu draamaakaan: "Merisää luetaan yleensä hyvällä äänenkäytöllä ja hyvin rauhallisesti – jännitystäkin ohjelmasta löytyy, kun silloin tällöin kuulee viestin: Kotka, Rankki, tiedot puuttuvat.... Miksiköhän."

Pääset lukemaan valikoiman radioaiheisia tarinoita tämän artikkelin lopusta.

Lue lisää:

Radiojumalanpalvelus on tuonut hartautta koteihin vuodesta 1926

Radiojumalanpalvelus on Ylen vanhimpia ohjelmia. Ensimmäinen jumalanpalvelus radioitiin 12. syyskuuta vuonna 1926 vain kolme päivää Yleisradion lähetystoiminnan alkamisesta.

Lue lisää:

Merisää on radiotiedotteiden klassikko

Yksi radion tunnetuimmista ja seuratuimmista tiedotteista on merisää. Viisi kertaa päivässä lähetettävä säätiedotus merenkulkijoille on samalla yksi pisimpään ohjelmistossa ollut tiedotus. Merisään mittauksesta ja tiedotteen tekemisestä vastaa ilmatieteen laitos. Se on osa Yleisradion viranomaistiedottamista.

Ensimmäisen kerran säätiedotus merenkulkijoille lähetettiin Hanko-radiossa 15.

Myös Radio Suomen Minun radiomuistoni -sarja keräsi merisäähän liittyviä muistoja.

Ylen tiedonvälitystehtävä sodan aikana oli jäänyt monen mieleen. Onerva Vartiainen muisteli, kuinka talvisodan aikana uutiset luettiin normaalia hitaammin, jotta kuulijat ehtivät kirjoittaa asiat muistiin. Vähän tavallisempaa tiedonvälitystä edustavat muistot, jotka liittyvät aikamerkkiin.

Lue lisää:

Talvisodan pommituksia

Talvisodan syttyessä 30.11.1939 Neuvostoliitto pommitti 16 suomalaista paikkakuntaa. Kaikkiaan talvisodan aikaisissa pommituksissa kuoli hieman alle tuhat henkeä.

Lue lisää:

Yleisradion aikamerkki on radioklassikko

Aikamerkki on yksi niistä Ylen ohjelmanumeroista, jotka ovat eniten vaikuttaneet jokapäiväiseen ihmiselämään. Elävän arkiston aikamerkkipakettiin sisältyy myös kellonaikojen luentaa yli kahden tunnin ajalta.

Keräsimme tämän artikkelin yhteyteen kaikista noin 1500 Yle-tarinasta niitä, jotka käsittelevät varhaisimpia radiomuistoja. Alta voit lukea esimerkiksi, miten radiokuuluttaja Kaisu Puuska-Joesta tuli tärkeä ja läheinen ääni radionkuuntelijoille.

Lisää tarinoita voit lukea Sinun tarinasi -sivustolta.