Hyppää pääsisältöön

Uskoitko muka, että Angry Birdsistä tulisi hitti? Kävimme katsomassa, onko leffalla annettavaa yli 10-vuotiaille

Vihaisten lintujen saaren huumori ja pop-viittaukset pitävät vanhemman katsojan viihdytettynä.

Angry Birds -elokuva

Käsi sydämelle: uskoitko oikeasti, että Angry Birds -elokuvasta voisi tulla maailmanlaajuista menestystä? Vihaisten lintujen tähti on ollut laskussa jo monta vuotta, minä aikana lintujen brändillä on myyty niin aiheeseen kuulumattomia tuotteita, että koko touhu on alkanut vaikuttaa epätoivoiselta.

Sitä paitsi suomalaisen Rovion luomiin lintuihin itsessään ei liity kovin kummoista tarinaa. Vaikka niillä on koukuttavaa pelata ja yrittää tuhota possujen rakentamia linnoituksia, linnut ovat vain, no, vihaisia lintuja, joita ammutaan ritsalla. Elokuvan käsikirjoitus ei näillä eväillä varsinaisesti kirjoita itseään.

Mutta niin vaan näyttää käyvän, että Angry Birds -elokuva porskuttaa hitiksi. Jenkeissä se oli ensi-iltaviikonloppunsa katsotuin elokuva ja on Suomessakin katsojalistojen kärjessä.

Onko elokuvalla mitään tarjottavaa muille kuin lapsikatsojille? Kävimme ottamassa selvää - ja näyttää siltä, että vastaus on kyllä.

Angry Birds -elokuva

1. Huumori

Vaikka Angry Birds -elokuvan juoni ei ole kovin kummoinen ­- peruskuvio on täysin sama kuin pelissäkin, eli possut ovat varastaneet lintujen munat - voi aikuinenkin katsoja viihtyä elokuvan parissa. Angry Birdsissä on lähdetty tavoittelemaan samaa kuin mitä Pixar on tehnyt animaatioissaan jo vuosia: lapsia (oletettavasti) kiinnostaa värikäs fantasiamaailma ja seikkailujuoni, vanhemmille katsojille taas tarjoillaan kehittyneempää huumoria ja nopeita viittauksia yhteiskunnallisiin teemoihin.

Angry Birds -elokuvassa saavat kyytiä esimerkiksi gluteeniton trendiruokavalio ja mindfulness-tyylinen self help -kulttuuri. Vaikka leffan huumori ei ole mitenkään poikkeuksellista tai rakenteita ravistelevaa, kyllä siitä hyviä nauruja irtoaa, jos katsoja on myötämielisellä tuulella. Joskus vitsejä tykitetään niin vauhdilla, että osa on jäädä huomaamatta.

2. Pop-viittaukset

Elokuvan käsikirjoittajat ovat selvästi käyttäneet muutenkin aivonystyröitään sen pohtimiseen, miten teini-ikäiset ja sitä vanhemmat saadaan viihtymään elokuvateattereissa. Etenkin elokuvan alkupuolelle on siroteltu paljon pop-viittauksia, joiden bongailusta katsoja voi saada tyydytystä silloin, kun juoni ei riittävästi ilahduta.

Vai eikö muka ole hauskaa, kun että vihreillä possuilla on hämyisässä laivassaan Fifty Shades of Green -kirja?

Angry Birds -elokuva

3. Suomi-kuva uupuu

Jos odotit elokuvaa, josta saa olla ylpeä nimenomaan suomalaisena, tulet pettymään. Angry Birds -elokuvassa mikään ei viittaa Suomeen: tapahtumapaikkoina ovat trooppiset saaret, päähenkilöinä värikkäät linnut, alkuperäiskielenä englanti. Elokuvan lopputeksteistä ei suomenkielistä nimeä nopeasti löydy. Leffan henki on hyvin samanlainen kuin amerikkalaisissa animaatioissa, mikä ei olekaan ihme, sillä elokuvan tekijät ovat pitkälti yhdysvaltalaisia.

4. Kritiikkiä muukalaisvihasta

Suurin kohu Angry Birds -elokuvan ympärillä liittyy muukalaisvihaan. Elokuvan maailmankuvaa on syytetty ennakkoluuloiseksi, sillä päähenkilö Red alkaa välittömästi epäillä saarelle saapuvia possuja epäilyttäviksi valloittajiksi, jotka tuhoavat lintukodon tasapainon. Kun possut tosiaan varastavat lintujen munat, linnut ryhtyvät sotatoimiin possujen valtakunnan tuhoamiseksi. Ei ole välttämättä pelkästään huono asia, ettei Suomea mitenkään korosteta elokuvassa.

Elokuvan voi aivan varmasti katsoa ajattelematta mahdollisia yhtymäkohtia keskusteluun maahanmuuttajista. Koska kritiikki muukalaisvihasta on ollut niin laajaa, tulkintaa voi olla vaikeaa leffateatterissa sivuuttaa, vaikka maahanmuuttajavastaisen elokuvan tekemin tuskin on ollut laisinkaan Rovion asialistalla.

Pienillä juonimuutoksilla lintujen ja possujen välinen vihanpito vaikuttaisi paljon vähemmän rakenteelliselta. Ehkä ongelmallisinta on, että Red-lintu alkaa epäillä possuja pahiksiksi jo siinä vaiheessa, kun kukaan ei tiedä vielä heidän pahoja aikeitaan - Red on sananmukaisesti ennakkoluuloinen, ja leffa antaa ymmärtää, että kannattikin olla. Lähes saman tarinan olisi voinut kertoa ilman Redin ennakkoluulojakin. Silloin puhe muukalaisvihamielisistä tulkinnoistakin olisi varmasti vaimeampaa.

Lue myös:

Angry Birds -leffa menestyy myös Yhdysvalloissa – päihitti Captain American

Angry Birds -elokuvalla mahtistartti – katsotuin elokuva 37 maassa