Hyppää pääsisältöön

Viikon albumina sydäntä riipivää kauhua ja hurmioitunutta iloa – kuuntele Phantomin pitkään työstetty esikoislevy tästä

YleX:n Viikon albumina soi tällä viikolla sielukkaan Phantomin esikoisalbumi MMXII.

Phantom // Kuva: Tonje Thilesen

MMXII on raporttikirjelmä alieneilta maan asukkaille. Se on aikakauden heijastus, peilikuva ihmismielen kymmentuhatvuotisesta murrosiästä. Se on rakkauden ja luopumisen prosessi.

Näin Phantom kuvailee itse esikoisalbuminsa MMXII sisältöä. Bändi sai alkunsa Helsingin edustalla sijaitsevan linnoitussaaren Suomenlinnan luolasta, kun kaksi musiikki-intoilijaa ja taiteilijaa olivat juoneet liikaa kahvia ja leikkineet musiikintekolaitteilla. Taiteilija Hanna Toivonen ja "ufo-rakentaja", mediataiteilija Tommi Koskinen päättivät yhdistää kofeiinin kyllästämät aivonsa ja luoda musiikkia yhdessä.

Tämä kaikki tapahtui vuonna 2012. Merkittävä vuosi tallentui myös esikoisalbumin nimeksi: MMXII. Muutaman vuoden yhteistyö on synnyttänyt maagisen soundimaailman ja upean kokoelman vaihtoehtopop-biisejä, jotka ovat keränneet huomiota ympäri maailmaa.

Phantomin tummanpuhuvia, nu-triphop -mausteisia -biisejä on kehunut muiden muassa brittiyhtye The xx, joka löysi bändin musablogista ja suositteli sitä vuolaasti julkisesti. Myös brittiläisen BBC Radio 1:n Edith Bowman liittyi pian bändiä diggailevien ihmisten joukkoon. Yhtyettä on sen jälkeen nähty keikoilla ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa, kuten Electric Picnicillä Irlannissa sekä tietysti kotimaisella Flow-festivaaliilla.

Phantomin musiikki on jotain todella omaperäistä, sielukasta ja tunteita herättävää. Siksi YleX onkin innoissaan saadessaan esitellä koko levyn Viikon albumina:

"Lost on jonkinlainen pohjustus tälle koko tarinalle, universumille ja maailmankaikkeudelle, mitä tällä levyllä tutkaillaan." - Tommi

"Tämä kappale on omistettu Angielle, ystävälleni joka menehtyi rintasyöpään. Halusin kirjoittaa laulun siitä taistelusta, mitä hän kävi ja niistä kaikista keskusteluista, mitä meillä oli. Tietyllä tavalla halusin haistattaa ketut sille syövälle." - Hanna

"Paola Suhonen on ohjannut, kuvannut ja visioinut kappaleen musiikkivideon kokonaan. Paola on superlahjakas powermimmi, jota arvostan 150 prosenttisesti." – Hanna

"Biisissä on kirjailija Kurt Vonnegutin novellista lainatut mielettömät sanat.  Satuin vahingossa löytämään jostain internetin arkistoista audiokirjan, jossa Vonnegut itse lausuu koko tarinan." - Tommi

"Over syntyi Köpiksessä junassa kaverini Kikin kanssa. Tein siihen sanat, jotka liittyivät silloin vahvasti mun vireillä olleeseen eroon." - Hanna

"Apua, tämä on vaikea biisi. Se kertoo keskenmenosta." – Hanna

"Emotiaalinen impotenssi." – Tommi

"Tämä on yhdelle matkan varrella mukana olleelle managerille omistettu kappale. Tämä on sellainen tietynlaiseen turhautumiseen liittyvä biisi." - Hanna

"Biisi on omistettu mun veljelle, joka on yksi suurimmista idoleistani. Hän jäi junan alle 18-vuotiaana, selvisi siitä ja opetteli muun muassa kävelemään uudestaan ja kirjoitti ylioppilaaksi. Hän on ihan mielettömän fiksu mies. Tämä biisi on myös omistettu sille ajatukselle, että meidän rankimmat kokemukset voivat myös olla niitä kaikista kauneimpia asioita." - Hanna

"Oltiin South By South Westissä ja otettiin Austinista roadtrippi Los Angelesiin Route 66:a pitkin. Maisemat inspiroivat valtavasti. Tein silloin autossa ensimmäisen version biisistä." - Hanna