Hyppää pääsisältöön

Helmipöllön pöntöstä kuoriutuu mystisiä maahisia

Oletko ollut niin onnekas, että pönttöösi on pesinyt helmipöllö? Tällaista saattaa tapahtua silloin pöntössäsi.

Toisin kuin useimmat linnut, helmipöllöt eivät muni tiettyä määrää munia, vaan munien lukumäärä riippuu ravintotilanteesta. Huonoina myyrävuosina ne voivat jättää pesinnän kokonaan väliin. Helmipöllöjen pesintä on omituinen näytelmä, jossa sekä koiras ja naaras yrittävät sälyttää vastuuta poikasista toisilleen. Molemmat pyrkivät saamaan mahdollisimman monta poikasta lisääntymällä useamman kumppanin kanssa. Helmipöllökoiraat saattavat hylätä naaraan sekä poikaset ja etsiä uuden pesimäkumppanin. Saman voi tehdä myös naaras, mutta vasta pesinnän loppuvaiheessa. Pöllöt ovat pönttöjen tarpeessa, yli puolet Suomen pöllöistä pesii pöntöissä. Olisipa upeaa, jos sinunkin pöntössäsi pesisi tämä kaunis kummajainen.

 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä