Hyppää pääsisältöön

Stalin

Josif Stalin työssään
Josif Stalin työssään. Diktaattori esitettiin propagandassa usein väsymättömänä uurastajana kirjojen ja karttojen ääressä Josif Stalin työssään stalin,Josif Stalin

Kuka oli Stalin? Natsismin kukistaja. “Kansojen isä”. Aikakautensa suurin rikollinen. Kolmeosainen historiasarja piirtää muotokuvaa 1900-luvun suurimpiin kuuluneesta diktaattorista.
Areenasa 30 päivää

Sarja keskittyy Stalinin Neuvostoliiton taisteluun Hitlerin Saksaa vastaan. Voitto suursodassa maksoi valtavan kalliin inhimillisen ja aineellisen hinnan, mutta siitä tuli jälkikäteen oikeutus Stalinin koville otteille maansa teollistamisessa ja se nosti Neuvostoliiton maailman valtapolitiikan huipulle. Millaisten vaiheiden kautta nuoresta Josif Džugašvilista tuli vallankumouksellinen ja lopulta mahtavan valtakunnan kiistaton johtaja?

Osa 1. Kesä 1941. Hitlerin Saksa lähtee sotaretkelle Neuvostoliittoa vastaan. Valtavan maan johdossa on mies, joka kaksi vuosikymmentä aiemmin oli ollut mukana suuressa vallankumouksessa ja sen jälkeen ovelin ja kylmäverisin siirroin noussut kommunistisen puolueen kiistattomaksi johtajaksi. Kuinka hänen käy nyt? Maailma pidättää henkeään.

Osa 2. Vuosi 1942. Puna-armeija on pysäyttänyt saksalaiset Moskovan lähellä, ja nyt vuorossa on Saksan toinen suurhyökkäys. Maailman kohtalo on vaakalaudalla Stalingradissa. Stalin on kohoamassa maailmanpolitiikan korkeimmalle portaalle, suurvaltajohtajaksi Rooseveltin ja Churchillin rinnalle.

Osa 3. Vuosi 1944. Neuvostoliitto on voittanut sodan. Berliinin tiellä vastaan tulevat keskitysleirien kauhut. Mutta Neuvostoliiton mahti on sekin rakennettu vankileirien työvoimalla. Voitto maailmansodassa on saavutettu hirvittävin uhrauksin, mutta se nostaa Stalinin puolijumalan asemaan.

  • Stalin (Apocalypse Staline), Ranska 2015. Tuotanto France télévisions

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa