Hyppää pääsisältöön

Tässä Game of Thrones -jakson kolme parasta: Hodor, Hodor, Hodor

Sisältää spoilereita tuotantokauden viidennestä jaksosta!

Hodor // Kuva: HBO

Game of Thronesin viidennessä jaksossa nähtiin monia pieniä tapahtumia, jotka voivat vihjata koko Westerosin historian kannalta jättimäisiin ilmiöihin.

Älä lue eteenpäin, jos et ole nähnyt Game of Thronesin uusinta jaksoa! Sisältää spoilereita ja spekulaatiota.

Hodor = Hold the door

Kaikkein riipaisevinta uusimmassa jaksossa oli Branin uskollisen palvelijan Hodorin kohtalo. Ja nimenomaan kohtalo: paljastui, että Hodor oli lapsuudestaan lähtien tavallaan valmistautunut uhraamaan itsensä, jotta Bran ja Meera Reed pääsisivät karkuun Yön kuninkaan zombie-armeijaa.

Jaksossa nähtiin myös, miten ajatus oven pitämisestä kiinni istutettiin Hodorin päähän. Bran oli taas yhdellä flashback-tutkimusmatkallaan menneisyydessä, kun Meera huusi pitämään ovea kiinni. Meeran huudot ja Branin siirtyminen Hodorin ruumiseen saivat aikaan jotakin odottamatonta: lapsuus-Hodor kuuli komennot pitää ovea kiinni – eikä sitten mitään muuta enää koskaan sen jälkeen pystynytkään sanomaan.

Aluksi näytti siltä, että Bran pystyy aikamatkustamaan niin, että hän vain ulkopuolisena tarkkailee menneisyyden tapahtumia eikä pysty vaikuttamaan niihin. Nyt on saatu selviä vinkkejä siitä, että aikamatkustuksen aikana menneisyyden ihmiset pystyvät ainakin jotenkin kuulemaan hänen äänensä – tai tässä tapauksessa Meeran äänen.

Nuori Hodor, näyttelijä Sam Coleman. // Kuva: HBO / Helen Sloan

Voisiko tästä tulkita enemmänkin?

On eräs menneisyyden tärkeä tapahtuma, jossa mystiset kuiskaukset ja äänet vailla puhujaa ovat ajaneet keskeisen hahmon hulluuteen: Daenerysin isän, ”hullun kuninkaan” Aerys Targaryenin. Voisiko olla, ettei Targaryenin hulluus ja dynastian tuhoutuminen ollutkaan vain hänen päänsä sisällä? Olisiko joku aikamatkalainen tullut kuiskimaan hänen korviinsa viestejä tulevaisuudesta?

Ei se mahdotontakaan ole.

Sansa ripitti sarjan tekijöitä

Game of Thronesia on pitkään kritisoitu aivan tarpeettomasta seksuaalisella väkivallalla mässäilystä. Sansa on yksi hahmoista, joka on laitettu tuotantokaudesta toiseen kärsimään sadistisista miehistä: ensin Joffrey Baratheonista, sitten Ramsay Boltonista, jonka näytettiin raiskaavan Sansa viime tuotantokaudella.

Sansan ja Pikkusormen kohtaaminen tuntui sanovan, että sarjan tekijät ovat menneet itseensä. Pikkusormi piti aiemmin Sansaa pelinappulanaan ja muun muassa naitti tämän Ramsaylle.

Tuoreimmassa jaksossa voimaantunut Sansa pääsi antamaan Pikkusormelle ripityksen, jonka koko Game of Thrones ansaitsisi kaikista raiskauskohtauksista. Sansa on ehkä ensimmäinen hahmo koko sarjan aikana, joka laittoi jauhot suuhun juonittelevalle Pikkusormelle.

- Pystyn yhä tuntemaan sen, Sansa kertoi siitä, mitä Ramsay oli hänelle tehnyt.

- Enkä tarkoita, että ”sydämeni sopukoissa tunnen yhä sen”. Pystyn yhä tuntemaan, mitä hän teki, vartalossani, kun seison tässä, juuri nyt.

Ensimmäistä kertaa sarjassa seksuaalisen väkivallan uhri pääsi puhumaan omalla äänellään vääryyksistä, joita hän on kohdannut. Pikkusormen paikalle oli helppo ajatella sarjan tekijät, jotka saivat nyt kuulla suorat sanat siitä, millaisia hirveyksiä olivat tehneet Sansalle ja monille muille hahmoille.

Sansa Stark. // Kuva: HBO / Helen Sloan

Valkoiset kulkijat tehtiin itse

Eilisessä jaksossa Bran pääsi näkemään nopean vilauksen siitä, kuinka Valkoiset kulkijat luotiin. Luojina olivat muinaiset Metsän lapset, tapahtuma-aikana kauan kauan sitten. Kun Bran kysyi syytä, hänelle kerrottiin, että ne luotiin puolustukseksi ihmisiä vastaan.

YleX kirjoitti talvella faniteoriasta, jonka mukaan pohjoisen hyytävän murhaavat Valkoiset kulkijat eivät välttämättä olisikaan Westerosin pahiksia – tai eivät ainakaan sellaisella yksiulotteisella, örkkimäisellä, kaiken tieltään mielettömästi tappavalla tavalla kuin tähän asti on annettu ymmärtää.

Ehkä Valkoiset kulkijat sittenkin puolustautuvat ihmisiä vastaan. Ihmisethän ovat tunkeutuneet pohjoiseen, Muurin pohjoispuolelle, jonne heille ei muinaisten sopimusten mukaan ollut asiaa. Saattaa olla, että Game of Thronesin tarinaa on kerrottu vain ”väärästä” näkökulmasta: Valkoisten kulkijoiden näkövinkkelistä ehkä ihmiset ovatkin niitä kauheita valloittajia.

Valkoisten kulkijoiden syntyä ja olemusta ei uusimmassa jaksossa kovin pitkällisesti selitetty. Mutta sen verran jo paljastui, että eivät ne mitään selittämätöntä, absoluuttista pahaa ole, vaan ne ovat puolustaneet Metsän lapsia valloittajilta. Faniteoriassa näyttää olevan ainakin jotakin perää.

Yön kuningas, Valkoisten kulkijoiden johtaja. // Kuva: HBO

+ Bonus

Katso kuva <3

Lue myös:

Ovatko Game of Thronesin Valkoiset kulkijat sittenkään pahoja? Faniteoria kääntää kaiken päälaelleen