Hyppää pääsisältöön

Vauvakuumetta? Lue lääkärin lapsentekovinkit

Siemenen kasvatusta ruukussa.
Siemenen kasvatusta ruukussa. Kuva: Yle, Marko Väänänen akuutti

Siittiön ja munasolun kohtaaminen on oikea lottovoitto, sillä vain yksi uimari pääsee perille asti ja vauvansiemen lähtee itämään. Lapsettomuusklinikoilla neuvotaan päivittäin pareja lapsentekopuuhissa. Tiivistimme ylilääkäri Anne-Maria Suikkarin ohjeet yhdeksään käytännön vinkkiin.

1. Kello tikittää – ryhdy ajoissa

Seinäkello ulkona.
Seinäkello ulkona. Kuva: Yle, Marko Väänänen Kellonaika,akuutti

Naisella raskaaksi tulemisen mahdollisuudet heikkenevät jo heti 30-vuotissynttäreiden jälkeen. Mies voi periaatteessa tehdä lapsia koko ikänsä, mutta vanhemmiten siittiöiden laatu heikkenee. Mikäli Sitä Oikeaa ei vielä ole näköpiirissä, munasoluja voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten!

2. Sopivasti lihava

Paino vaikuttaa sekä hormoneihin että ovulaatioon. Ylipainoisilla jo muutamankin kilon painon pudotus saattaa auttaa hedelmöittymistä. Liika hoikkuuskin on pahasta, sillä normaali 20–25 painoindeksi on hedelmöitymisen kannalta paras. Myös miesten kannattaa tarkkailla painoaan.

3. Kunhan ei ole liian tiukat housut!

Miehen kannattaa huolehtia siittiöistään. Liian lämpimässä ja tiukoissa paikoissa siittiöiden liikkuvuus huononee ja niiden määrä vähenee. Anna siis kassien killua vapaasti!

4. Suojaudu taudeilta, käytä kondomia

Kondomi ripustettu pyykkinarulle.
Kondomi ripustettu pyykkinarulle. Kuva: Yle, Marko Väänänen kondomit,akuutti

Erityisesti tippuri ja klamydia saattavat haitata hedelmällisyyttä sekä miehillä että naisilla. Sukupuolitauti ei aina heti ilmoita itsestään. Testissä käyminen antaa mielenrauhan molemmille.

5. Hellitä hetkeksi – stressi haittaa hedelmöitystä

Ehkäisystä luopuminen lisää seksihaluja – onneksi! Yhdynnöistä ei nimittäin pidä ottaa stressiä, sillä se haittaa hedelmöitystä varsin tehokkaasti.

6. Seksiä oikeaan aikaan – vaikka joka päivä

Seksiä on hyvä harrastaa erityisesti pari päivää ennen naisen ovulaatiota eli munarakkulan puhkeamista tai ovulaatiopäivänä. Muhinoida kannattaa tuolloin joko päivittäin tai joka toinen päivä. Useammista kerroista päivässä ei ole hyötyä, sillä siittöiden tuotanto ei pysy tahdissa mukana.

Laskelmista ja päivämäärien pyörittelyistä huolimatta, ovulaation tarkka ajankohta ei useinkaan ole tiedossa. Yhdyntä 2–3 päivän välein melko säännöllisesti takaa parhaan lopputuloksen, neuvoo lääkäri.

Jos kukkaro sallii, voi avuksi ehkä myös hankkia hedelmällisyystietokoneen.

7. Saunakaljan voi ottaa, mutta älä ratkea ryyppäämään

Oluttölkki pyykkinarulla.
Oluttölkki pyykkinarulla. Kuva: Yle, Marko Väänänen olut,akuutti

Jo yksikin kunnon rymyviikonloppu saattaa miehellä näkyä siittiöiden tuotannossa. Myös naisilla runsas alkoholinkäyttö heikentää hedelmällisyyttä. Yksilölliset vaikutukset tietenkin vaihtelevat. Muista kuitenkin jättää alkoholi pois heti, jos epäilet olevasi raskaana tai raskaustesti on positiivinen.

8. Tumppaa ajoissa

Tupakointi vaikuttaa hedelmöittymiseen monin eri tavoin. Miehellä se voi johtaa häiriöihin sperman tuotannossa ja vähentää sperman liikkuvuutta. Naisen tupakointi voi vahingoittaa DNA:ta ja vanhentaa ennenaikaisesti munasarjoja.

Tupakointi siis rappeuttaa kehoa ja sauhuttelijoilla on näin ollen myös heikommat mahdollisuudet onnistua hedelmöityshoidoissa.

9. Vältä tiukkaa treeniä ja steroideja

Liikunnan vaikutus riippuu siitä, miten suuren kuormituksen se aiheuttaa elimistölle. Naisen tulisi tarkkailla kuukautisiaan – jos kuukautiskiertosi on kovin epäsäännöllinen, saatat treenata liikaa.

Anabolisten steroidien vaikutus riippuu käytöstä ja yksilöllisistä ominaisuuksista. Joillakin miehillä siittiöiden tuotanto voi loppua kokonaan tai niiden rakenne muuttuu. Tuotanto kuitenkin käynnistyy vähitellen uudelleen steroidien käytön loputtua. Lapsettomuushoitoihin ei kuitenkaan kannata ryhtyä, jos käyttää hormonivalmisteita.

Verso kasvaa ruukussa.
Verso kasvaa ruukussa. Kuva: Yle, Marko Väänänen akuutti

Asiantuntija: ANNE-MARIA SUIKKARI, ylilääkäri, Väestöliiton Lapsettomuusklinikka

Lisää ohjelmasta

perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapia,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus
Kommentit