Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Matka isän luo

Yksi sotiemme vaietuimmista aiheista on neuvostoliittolaisten sotavankien lapset.
Arvo Myllymäki on yksi harvoista neuvostosotavankien lapsista, joka on löytänyt isänsä. Yksi sotiemme vaietuimmista aiheista on neuvostoliittolaisten sotavankien lapset. yle tv1

TV1 sunnuntaina 26.3.2017 klo 12.40 - 13.30
Yle Areenassa 30 päivää

Yksi sotien vaietuimmista aiheista on neuvostoliittolaisten sotavankien lapset. Heitä arvioidaan syntyneen 200 - 300. Tampereen yliopiston emeritusprofessori Arvo Myllymäki on yksi heistä.

Arvo Myllymäki vaikeni taustastaan kymmeniä vuosia, aivan kuten monet muutkin neuvostosotilaiden Suomessa syntyneet lapset.

”Se oli perheen yhteinen salaisuus, mutta minusta tuntui, että oli aika kertoa siitä tuskasta, mitä kipeät lapsuuden muistot aiheuttivat ja samalla myös siitä riemusta, mitä asioiden läpikäyminen on tuonut", Myllymäki kertoo.

Kekkonen auttoi löytämään isän

Arvo Myllymäen tarina on ainutlaatuinen. Hän on yksi harvoista neuvostosotavankien lapsista, joka on löytänyt isänsä.

Isän etsimisessä ratkaisevaa apua antoivat presidentti Urho Kekkonen ja silloinen Neuvostoliiton suurlähettiläs Vladimir Stepanov. Isä löytyi Siperiasta vuonna 1978. Myllymäki pystyi luomaan läheiset suhteet isäänsä ja myös tämän uuteen perheeseen. Nuo siteet ovat yhä vahvat.

Dokumentissa Myllymäki matkustaa Barnaulin kaupunkiin Etelä-Siperiaan tapaamaan äitipuoltaan ja veli- ja sisarpuoliaan.

Sotavankina Riitasensuolla

Arvo Myllymäen isä oli sotavankina muun muassa Riitasensuon kurileirillä Kerimäellä. Leirin olot olivat poikkeuksellisen ankarat ja kuolleisuus suurta.

”Riitasensuo oli maanpäällinen helvetti. Onneksi hän pääsi sieltä Vaasaan aivan toisenlaisiin olosuhteisiin”, Myllymäki toteaa.

”On merkillistä, että vaikka Vaasan Mustasaaressa vankeja kohdeltiin paljon paremmin, niin leiristä tiedetään varsin vähän. Voidaan sanoa, että leiristä on vaiettu kahdella kielellä.”

Sota-ajan rakkautta

Sota-aikana maataloustyöt olivat naisten harteilla, miehet olivat taistelemassa rintamalla. Tuhannet vangeiksi joutuneet neuvostosotilaat tekivät maatöitä pelloilla yhdessä suomalaisten siviilien kanssa.

Näin myös Arvo Myllymäen isä, joka lähetettiin maalaistaloon Kuortaneelle. Äiti oli talon tytär. ”Sodan aikana oli myös lämpöä ja rakkautta”, Myllymäki muistuttaa.

Ohjaus: Ari Lehikoinen. Tuotanto: Yle. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2016.