Hyppää pääsisältöön

Haluatko olla kaveriporukkasi paras tyyppi? Kerro heille, kuinka Kesäkumia käytetään

Kesäkumin käyttöä kannattaa harjoitella, jotta tositilanteessa homma ei lähde ihan käsistä.

Joko hallitset Kesäkumin käytön? // Kuva: YleX

Lähtökohtaisesti seksiä ei kannata harrastaa, jos ei tiedä, kuinka ehkäisyvälineitä – kuten Kesäkumia – käytetään.

Eli ei muuta kuin opettelemaan!

Itsekseen opettelu kannattaa, mutta jotta kaikki menisi tosipaikan tullen varmasti oikein ilman sen suurempaa hässäkkää, on fiksua konsultoida alan ammattilaista, asiantuntijaa.

Väestöliiton expertit ovat antaneet muun muassa kondomin käyttöön liittyviä vinkkejä ja neuvoja verkkopalvelussaan vuosien ajan. Alla muutama olennainen Kesäkumikokemuksiin liittyvä niksi, joilla pitäisi saada pidettyä ei-toivotut pöpöt ja lapset loitolla. Kysymykset ja vastaukset ovat peräisin Väestöliiton kysymyspalstalta.

Moi!

Olen yrittänyt harjoitella kondomin laittoa ja seurannut ohjeita, mutta se ei oikein onnistu. Kun laitan esinahan taakse ja yritän asettaa kondomia, se rullautuu hyvin vain terskan päälle. Siitä eteenpäin en saa rullattua kondomia alas. Se jumittuu jotenkin esinahan ja terskan väliin.

Tarvitsisin kipeästi apua, mitä teen ja miten onnistuisin kondomin laitossa ongelmitta, enkä joutuisi tuottamaan tyttöystävälleni pettymystä. Olisin todella kiitollinen, jos viitsisitte auttaa minua asian suhteen.

- Poika, 18v

VASTAUS

Kondomi tulee rullata peniksen varteen asti. Tarkista että kondomin tulee rullatuksi oikeinpäin eli ”rulla” jää ulkopuolelle. Markkinoilla on erilaisia kondomeja ja mm. kaupoista, kioskeista ja huoltoasemilta ostettavat ovat sopivia suurelle osalle. Erotiikka-alan liikkeissä ja netin verkkokaupoissa valikoima on vieläkin suurempi, joten valinnanvaraa on.

Kondomien muodoissa on eroja, joten kannattaa kokeilla useampaa merkkiä, jotta itselle sopiva löytyy. Vain kokeilemalla ja harjoittelemalla kondomin laittaminen alkaa onnistua. Mikäli kondomin laittaminen ei heti onnistu, kokeile hetken päästä uudestaan. Voit myös miettiä olisiko mahdollista, että laittaisitte kondomin yhdessä tyttöystäväsi kanssa ennen seksin harrastamista.

Hei!

Olemme suunnitelleet tyttöystäväni kanssa yhdynnän harrastamista. En tiedä, minkä kokoinen kondomi minun tulisi hankkia. Penikseni pituus on 15-17 cm, leveyttä en tiedä. Voisitteko suositella jotain pakettia minulle?

- Poika, 15v

VASTAUS

Kaupoissa, kioskeissa, apteekeissa ja huoltoasemilla myytävät kondomit ovat sopivan kokoisia suurimmalle osalle miehistä. Itselle sopivan kondomimerkin saa selville vain ostamalla erilaisia kondomeja ja kokeilemalla. Kondomimerkeissä on eroa myös muotoilussa.

Suosittelen siis että ostat erilaisia kondomeja ja kokeilet omassa rauhassa niitä. Samalla tulet harjotelleeksi kondomin käyttöä.

Moi!

Miksi esinahka pitää vetää taakse, kun laittaa kondomin?

- Poika, 15v

VASTAUS

Esinahka on terskan päällä oleva ihopoimu, joka on liikuteltavissa yksilöllisesti joko vain hieman tai kokonaisuudessaan terskan taakse. Erektiossa esinahka usein vetäytyy tai on vedettävissä taakse, mikä helpottaa kondomin asettamista paikoilleen sekä varmistaa kondomin paikallaan pysymisen yhdynnän aikana. Muuten esinahka pääsee liikkumaan yhdynnän aikana edestakaisin, joka voi aiheuttaa kondomin luiskahtamisen pois paikaltaan kesken yhdynnän.

Toisin sanoen: yhdynnän onnistumiseen ei vaikuta esinahan kireys (ellei esinahka kiristä niin, että se aiheuttaa kipua), mutta raskauden- ja seksitautien ehkäisyyn sillä voi kondomin käyttöä ajatellen olla vaikutusta.

Hei!

Onko kondomipaketin ostamiseen mitään ikä-rajaa?

VASTAUS

Kondomin ostamiseen ei ole ikärajaa, joten rohkeasti vaan niitä ostamaan heti, kun tarvetta on.

Hei,

Miten kuuluu suojautua, jos harrastan suuseksiä tytön kanssa?

Aiemmin olen saanut vastaukseksi, että tulee selvitää, onko kumppanilla tauteja, ja ettei suuseksiin ole saatavilla minkäänlaista ehkäisyvälinettä.

VASTAUS

Hei!

Suuseksiä tehdessä kannattaa suojautua, koska seksitaudit voivat tarttua sukupuolielinten limakalvoilta ja eritteistä suun limakalvoille.

Aiemmin saamasi ohjeet pitävät siltä osin paikkansa, että seksitautistatuksen selvittäminen on tärkeää. Jos on ollut suojaamatonta seksiä, niin seksitaudin mahdollisuus on olemassa. Asian selvittämiseksi tulee mennä seksitautitesteihin esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle.

Kun tekee suuseksiä naiselle, voi ostaa suuseksisuojia apteekista tai netin kautta. Jos tämä ei ole mahdollista, voi käyttää suojana esimerkiksi halkaistua makukondomia. Kondomista leikataan ensin spermasäiliö, eli kondomin päässä oleva pussi pois. Tämän jälkeen halkaistaan kondomi keskeltä auki niin, että kondomista saadaan suoja naisen sukupuolielinten päälle. Suuseksi tehdään suojan läpi.

Kesäkumeja on tarjolla Lahdessa 4. kesäkuuta järjestettävän YleXPopin Seksikioskilta. Seksikioskilla saa myös vastauksia mieltä askarruttaviin seksiin liittyviin kysymyksiin. Vastauksia antavat Väestöliiton ja Syöpäjärjestöjen asiantuntijat.

Nappaa samalla itsestäsi kuva seksikiskalla ja laitaa se Instagramiin hashtageilla #kesäkumi ja #seksikiska. Tällöoin voit itsellesi ja yhdelle ystävällesi festariliput haluamallesi YleX-yhteistyöfestarille eli Ruisrockiin, Blockfestiin tai Weekend Festivaliin. Pidä huoli, että seksikioski näkyy kuvassa!

Seksikioskilla voi myös osoittaa olevansa varsinainen seksivelho ja suorittaa Naimamaisterin tutkinnon!

Kesäkumi on kesän virallinen ehkäisyväline ja sitä voi käyttää vaikka Kesäkumibiisin tahdissa.

Kesäkumibiisin pääsee kuuntelemaan ekan kerran livenä YleXPopissa Lahden torilla 4. kesäkuuta.

Voit seurata Kesäkumia Facebookissa ja Instagramissa. Lisätietoa seksuaaliterveyteen liittyvistä asiosita löytyy Väestöliiton nuorille suunnatuilta verkkosivuilta.

Lue myös:

Vieraile seksikioskilla: opi suuseksin salat ja rullaa kortsua

Vuoden 2016 Kesäkumibiisi on nyt täällä!

11 asiaa kuumista Kesäkumiartisteista: esittelyssä Tungevaag & Raaban ja Venior