Hyppää pääsisältöön

Petoeläinten paratiisi

Kari Kemppainen on kuvannut jo pitkään suurpetoja Itä-Suomessa.
Karhu on metsän kuningas. Kari Kemppainen on kuvannut jo pitkään suurpetoja Itä-Suomessa. yle tv1

TV1 perjantaina 27.5.2016 klo 23.10 - 00.05
Katsottavissa Yle Areenassa.

Karhuja, susia, ahmoja ja ilveksiä vainottiin pitkään, mutta nyt niiden lukumäärä on kasvanut.

Kari Kemppainen on kuvannut suurpetoja Itä-Suomessa yli kymmenen vuoden ajan. Hän on päässyt kuvaamaan petoeläinten reviirien laajenemista.

Palkittu dokumenttielokuva seuraa kokeneen luontokuvaajan työtä. Vuosittain hän viettää satoja päiviä erämaassa piilokojussaan, josta on usein onnistunut kuvaamaan saalistavia susilaumoja sekä leikkiviä karhunpentuja aamun ja illan hämärässä.

Vahvoja, mutta arkoja eläimiä

Kemppaisen kuvaustyöt karhujen taisteluista, ahmojen perhe-elämästä ja susien muutosta Venäjältä Suomeen ovat tuoneet lisää tietoa näiden vahvojen, mutta omassa ympäristössään arkojen eläinten elämästä.

Suurpetojen ja erityisesti susien määrän kasvu on luonut paineita metsästyslupien lisäämiselle, sillä haja-asutusalueella asuvat ihmiset pelkäävät petoeläimiä. Kaikesta huolimatta näyttää siltä, että vuosisatoja jatkuneen vainon jälkeen pedot ymmärretään nyt osaksi luontoa.

Elokuva palkittiin parhaana suomalaisena luontoelokuvana Wildlife Vaasa 2006 -festivaalilla. Se on saanut myös Viron ympäristöministeriön erityispalkinnon.

Ohjaus: Nick Upton. Tuotanto: Mandart Production, Yle, ARTE, 2006. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2014.