Hyppää pääsisältöön

Rasismikirjoittelun kohteeksi joutunut Shirly Karvinen: ”Miss Suomen kuuluukin olla välillä erinäköinen”

”On olemassa erinäköisiä suomalaisia, ja kaikki kuitenkin ovat sydämeltään suomalaisia”, sanoo Miss Suomi Shirly Karvinen.

Shirly Karvinen // Kuva: YleX / Jani Nivala

Suomessako ei ole rasismia?

Turha toivo: vastavalittu Miss Suomi Shirly Karvinen on joutunut internetissä rasistisen kirjoittelun kohteeksi.

YleX Aamun haastattelussa Karvinen sanoo, että hänen omanarvontuntoonsa tai minäkuvaansa rasistinen nettikirjoittelu ei vaikuta. Mutta:

- Eniten harmittaa oman äitini puolesta. Tiedän, että hän on varmasti tosi pahoillaan oman tyttärensä takia.

Suomessa syntynyt Karvinen kuitenkin sanoo, että hänen äitinsä on onneksi vahva kiinalainen nainen, joka on tyttärelleen korostanut, että ole vain oma itsesi.

Myös media korostanut Karvisen "eksoottisuutta"

Myös perinteisissä tiedotusvälineissä Karvisen taustaa on käsitelty paljon. Bloggaaja Veikka Lahtinen nosti aiemmin toukokuussa esiin, miten otsikoissa Karvista kutsutaan eksoottiseksi kaunottareksi – Hymy-lehti jopa tituleerasi hänet ”etnomissiksi”.

Karvinen sanoo kyllä ymmärtävänsä, että jos häntä vertaa stereotyyppiseen käsitykseen suomalaisesta vaaleasta sinisilmäisestä naisesta, hän on eksoottinen siihen verrattuna.

- Minulle se on enemmänkin positiivinen asia, että olen niin sanotusti eksoottinen. Se on kuitenkin jännä juttu, että en koe olevani sisäisesti mitenkään erilainen. Vasta kun katson peiliin, ymmärrän, etten ole se perinteinen Elovena-tyttö. Tai ehkä olenkin, mutta omalla tavallani.

Karvinen uskookin, että suomalaisten naisten kauneusihanteissa olisi laajentamisen varaa. Jos takavuosikymmeninä Miss Suomi oli aina vaalea, stereotyyppinen suomalainen nainen, nykypäivänä Suomi on monimuotoisempi.

- Mielestäni Miss Suomi voi ja kuuluukin välillä olla vähän eri näköinen. On olemassa erinäköisiä suomalaisia, ja kaikki me kuitenkin olemme sydämeltämme suomalaisia.

Lue myös:

Miksi valkoisen emojin käyttö nolottaa? Somepallerot laittavat myös valkoihoisen ajattelemaan ihonväriä

Vihapuhe levisi jääkiekon SM-liigaankin: "Lopettakaa huorittelu, uhkailu ja kuolemien toivominen"

YleX:n Tommi Manninen vastaa missi Pia Lambergin onnittelukuvaan omalla versiolla: "Olisiko ok postata tämä, kun tyttö-#leijonat voittaa?"

Suomen Miss Maailma -edustaja ei esiinny pilailupuodin lapinpuvussa – "Tapahtui suuri virhe"

Tarvitaanko missejä vielä 2010-luvulla? Ex-missi Lola Wallinkoski kertoo