Hyppää pääsisältöön

Waltz with Bashir

Kuva elokuvasta Waltz with Bashir
Kuva elokuvasta Waltz with Bashir Waltz with Bashir,teeman elokuvat

Ari Folmanin pitkä animaatio Israelin ja Libanonin välisestä sodasta sekä Sabran ja Shatilan palestiinalaisleirien verilöylystä 1982. Palkittu elokuva muistamisesta, unista ja sodan traumoista.

Israelilaisen Ari Folmanin kirjoittama ja ohjaama pitkä animaatioleokuva Waltz with Bashir on äärimäisen henkilökohtainen teos. Elokuvassa palataan vuoteen 1982, Israelin ja Libanonin välisen sodan aikoihin sekä erityisesti Sabran ja Shatilan pakolaisleirien verilöylyyn.

Sodassa mukana ollut Folman huomasi vuosien jälkeen ettei muista tapahtumista enää mitään. Hän aloitti kokemustensa rekonstruoinnin ja ryhtyi puhumaan sodasta paitsi psykoterapeuttinsa myös silloisten ystäviensä ja armeijatovereidensa kanssa.

Lopputuloksena on vaikuttava teos muistamisesta, unista ja sodan traumoista.

Maailmalla monasti palkitussa elokuvassa on poikkeuksellinen muoto: Folman teki aiheesta animaatiodokumentin. Näin hän pääsi paremmin kiinni aiheeseen: mukana on paitsi vuoden 1982 sotatapahtumia myös epäluotettavia muistikuvia, houreita ja painajaisia.
Lisätietoa ohjelmasta

  • Waltz with Bashir (Vals Im Bashir), Israel 2008. Animaatioelokuva, ohjaus Ari Folman. (16)
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa