Hyppää pääsisältöön

Anna Abreu YleX:n erikoishaastattelussa: Miten se voi olla näin iso tabu?

Kaverit Anna Abreu ja YleX Jatkojen Saara Sarvas istuivat alas puhumaan stressistä, kontrollifriikkiydestä ja vaikeista ajoista – kameroiden eteen.

Saara Sarvas ja Anna Abreu // Kuva: Saara Sarvas

Miltä toisen väsymys ja stressi näyttävät hyvän ystävän silmin?

Ylen Sekasin-kampanjan innoittamina Anna Abreu ja Saara Sarvas istuivat vajaaksi tunniksi alas juttelemaan vaikeista aiheista: stressistä, kontrollifriikkiydestä ja väsymyksestä.

Anna ja Saara ovat ystäviä monen vuoden takaa. Nopeatahtisessa keskustelussa ehdittiin käydä läpi molempien kokemia vaikeita aikoja. Saara on kertonut aikaisemmin avoimesti uupumuksestaan.

- Sä et välttämättä vastannut ollenkaan viesteihin tai jos vastasit, niin laitoit vaan “ok”. Ja jos me nähtiin, sä olit tosi poissaoleva, Anna kertoi tuosta ajasta.

Anna itse on puhunut keikkatauostaan aikaisemmin. Erikoishaastattelussa hän tunnustautui kontrollifriikiksi ja kertoi, millaisia syitä joutui antamaan itselleen, jotta uskalsi pitää taukoa:

- Mä en ole laiska, flopannut tai epäonnistunut, vaan mä oon itse valinnut, että mä oon tauolla.

Puhuminen auttaa

Molemmat naiset ovat yhtä mieltä siitä, että vaikeista asioista puhuminen auttaa – olivat ne sitten mitä tahansa. Puhuminen on kuitenkin alkuun vaikeaa.

- Miten se voi olla näin iso tabu? Minä, joka olen kuitenkin aika avoin kaikessa, niin muakin pelottaa puhua tietyistä asioista ja tietyillä sanoilla, Anna sanoi.

Joskus Anna ahdistaa, että esimerkiksi hänen instakuviaan seksualisoidaan mediassa.

Annan mielestä mielen ongelmiin ja suvantovaiheisiin liittyy myös edelleen ennakkoluuloja.

- On ihanaa, et me kuitenki ollaan menty eteenpäin siinä, et näistä asioista jo vähän uskalletaan puhuu. Ei vielä täysin kuitenkaan, me ei haluta sanoo ääneen “masennus”, koska siihen liittyy leima, et sä oot vaan joku zombi.

Anna kertoi harkitsevansa sanojaan ja tekemisiään esimerkiksi somessa, koska kaikki päätyy otsikoihin. Joskus myös ahdistaa, että esimerkiksi hänen instakuviaan seksualisoidaan mediassa.

- Jos mulla on iso finni (otsassa), niin kyllä mä rajaan sen ulos. Että itse sortuu siihen samaan! Mutta miksi? Se on se kysymys. Meille luodaan paineita siitä, et millanen sun pitää olla.

Kaikille Annalla ja Saaralla on selkeä viesti:

- Ei tarvitse hävetä, ei tarvitse peitellä. Pitää uskaltaa pyytää apua, ja myöntää itselleen, että apua tarvitsee ja sitä voi ottaa vastaan.

Teksti: Jenna Karas.

Katso koko keskustelu keskustelu alta:

Lue myös:

Jokainen on joskus sekasin: neljä myyttiä masennuksesta

Vaikuttaako frendi masentuneelta? Näin otat asian puheeksi oikein – ja vältät tyypillisimmät mokat

Vaikuttaako frendi masentuneelta? Näin otat asian puheeksi oikein – ja vältät tyypillisimmät mokat

Vloggari Mansikkka rohkaisee omalla esimerkillään nuoria hakemaan apua mielenterveysongelmiin

Laulaja Eve Hotti on itse kokenut masennuksen – ja päätyi näyttelemään skitsofrenikkoa Ylen uudessa sarjassa