Hyppää pääsisältöön

Bongaa nämä! Viisi tärppiä prinssi Oscarin ristiäisten seuraamiseen

Prinssi Oscarin ristiäiset.
Prinssi Oscarin ristiäiset. Kuva: Kate Gabor, Kungahuset.se/Yle Kuvapalvelu. Kruununprinsessa Victoria,Prinssi Oscar

Perjantaina kastetaan Tukholmassa Ruotsin prinssi Oscar Carl Olof Bernadotte. Ruotsin kruununperimysjärjestyksessä kolmanneksi kiilaavan Skoonen herttuan kastejuhla on viimeisin tapahtuma kuningasperheen viimeaikaisessa juhlaketjussa, johon on kuulunut häitä, ristiäisiä ja kuninkaan 70-vuotisjuhlat.

Ristiäiset seuraavat tarkkaa kaavaa, kuten kuninkaallisilla juhlilla on tapana. Pienellä valmistautumisella tapahtumasta saa enemmän irti. Alla siis tärpit siihen, mitä perjantaina Areenassa nähtävästä seremoniasta kannattaa bongailla.

Kutsuvieraat. Koska kyseessä ei ole kruununprinssi, ei paikalle odoteta Euroopan kuninkaallisten ykkösketjua. Paikalla ei siis todennäköisesti ole niinkään kuninkaita ja kuningattaria vaan enemmänkin prinssejä ja prinsessoja; Norjan ja Tanskan kruununperijät ovat mitä todennäköisimmin paikalla. Bernadotte-suvusta paikalle ei todennäköisesti saavu ns. Hagasessor-nelikkoa eli kuninkaan sisaruksia. Ennakkotietojen mukaan heistä kastetilaisuuteen saapuu vain prinsessa Christina. Esimerkiksi värikäs prinsessa Birgitta saattaa jäädä tilaisuudesta pois.

Kruununprinsessa Victorian sisarukset ovat oletettavasti paikalla, mutta jännättävää riittää ainakin siinä, onko prinsessa Madeleinen puoliso Chris O’Neill kiireiltään ehtinyt Tukholmaan. Ja malttaako kastettavan isosisko prinsessa Estelle pysyä pienellä tuolillaan seremonian aikana.

Kummit. Hoviasioita seuraava viikkolehti Svensk Damtidning on veikannut Oscarin kummeiksi prinsessa Victorian ystävää Caroline Nilssonia, prinsessa Madeleinea, Norjan prinsessa Mette-Maritia, Tanskan kruununprinssi Fredrikiä sekä prinssi Danielin hyvää ystävää Niklas Ekiä. Mahdollisena yllätyskummina lehti mainitsee Norjan prinsessa Märtha-Louisen. Expressen taas veikkaa kummeiksi prinsessa Sofiaa ja prinsessa Madeleinea.

Vaatteet. Vaikka kyseessä on päivätilaisuus eivätkä vieraat siis ole sonnustautuneet näyttäviin iltapukuihin, riittää vaatteissa varmasti bongattavaa. Kuninkaallisen perheen naiset ovat viime aikoina suosineet jopa H&M:n vaatteita edustustilaisuuksissa. Tiarakimalluksen sijaan luvassa on hattumuotia, joka saattaa olla varsin mielikuvituksellista.

Itse juhlan sankari puetaan samaan kastemekkoon, jota ovat käyttäneet jo lukuisat kuninkaalliset ennen häntä. Mekko on alunperin valmistettu vuonna 1906 nykyisen kuninkaan isän kastajaisiin.

Musiikkivalinnat. Luvassa lienee normaaliin tapaan lähinnä klassista musiikkia, mutta musiikkivalinnoista voi toki kuulostella, heijastelevatko ne esimerkiksi Oscarin hallintomaakuntaa eli Skoonea jollakin tavalla.

Traditiot. Kasteessa käytetään lähdevettä Öölannin saarelta Sollidenin linnan lähteestä, kuten kuninkaallisissa kastajaisissa on ollut tapana jo vuodesta 1977, kun prinsessa Victoria kastettiin. Kasteessa käytettävää koristeellista kastemaljaa säilytetään normaalisti kuninkaanlinnan aarrekammiossa. Kasteen yhteydessä prinssi saa myös Serafiimiritarikunnan vaaleansinisen nauhan, koska Oscar on syntymästään saakka ritarikunnan ritari ja komentaja.

Ruotsin prinssi Oscarin kastetilaisuus nähdään suorana Yle Areenassa 27.5. klo 12.30

Päivitys 26.5. klo 11.50 Hovi on julkistanut kummit. Prinssi Oscarin kummit ovat prinsessa Madeleine, Tanskan kruununprinssi Frederik, Norjan kruununprinsessa Mette-Marit sekä vanhempien serkut Oscar Magnuson ja Hans Åström.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua