Hyppää pääsisältöön

Citius, altius, fortius

Juha Hurme
Juha Hurme Juha Hurme Kuva: Yle/Jyrki Valkama juha hurme

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Tämä keksittiin modernien olympiakisojen iskulauseeksi 1894, jolloin alettiin suunnitella ensimmäisiä kisoja pidettäviksi Ateenaan 1896. Olympiakomitean herrat linjasivat silloin muitakin tärkeitä periaatteita kuten täysipuhtaan amatööriyden ja kaikenkarvaisen kaupallisuuden jyrkän kiellon.

Heh heh, 120 vuodessa on näistä pykälistä livetty pitkälle, kun lähestymme Rio de Janeiron olympialaisia kilpailuita. Mutta eipä hötkyillä. Tutkitaan ensin taustat.

Kreikkalaiset keksivät monen muun käyttökelpoisen asian kuten demokratian ja teatterin ohella olympiakisat. Näitä he alkoivat järjestää kahdeksannella vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua ja traditio kesti yli tuhat vuotta.
Jo Homeroksen eepoksissa, jotka syntyivät suunnilleen samoihin aikoihin kuin olympian kisat, on mainioita kuvauksia erilaisista urheilusuorituksista ja skaboista. ”Ympäri kiepahtain, käsin jäntevin viskasi kiekon”. Tästä Otto Mannisen suomentamasta Odysseian säkeestä opimme sekä kiekonheiton tekniikkaa että heksametristä runopoljentoa.

Ei saa purra eikä tökätä sormella silmään

Keihästäkin heitettiin, hypättiin painot kourissa pituutta ja juostiin kilpaa eri matkoilla. Pankration-nimisessä kamppailulajissa oli helpot säännöt: ei saa purra eikä tökätä sormella silmään; kaikkea muuta saa tehdä. Matsi päättyi joko luovutukseen tai kuolemaan. Kaikki kilpailijat kaikissa lajeissa suorittivat alastomina, munasillaan. Pyykinpesumielessä tämä ainakin oli käytännöllistä.

Skandaaleilta ei vältytty. Krotoslainen lyömätön pikajuoksija Astylos loikkasi 400-luvulla eaa. lahjuksin värvättynä Syrakusan joukkueeseen, jolloin Krotoksessa fanit kävivät kuumina ja moukaroivat välittömästi hänen mainetekojensa kunniaksi pystytetyt lukuisat patsaat maan tasalle.

Naisilta oli pääsy kielletty sekä suorituspaikoille että katsomoon. Tämä oli umpiurpoa, mutta tilanne ei ollut kuitenkaan täysin toivoton. Spartassa ja eräissä muissa doorilaisissa kaupunkivaltioissa järjestettiin naisille omia kisoja, ja filosofi Platon kaavaili ihannevaltioonsa naissukupuolelle vaativaa juoksupainotteista kuntoiluohjelmaa.

Eivät kreikkalaiset itseään urheilua keksineet. He saivat vaikutteita egyptiläisiltä, jotka olivat harjoittaneet sporttia jo muutamaa vuosituhatta aiemmin. Löytyy esimerkiksi yli 4000 vuotta vanhoja seinämaalauksia, joissa egyptiläiset naiset pelaavat pallopelejä.

Pallo on ihmiskunnan keksinnöistä täydellisin

Pallo on ihmiskunnan keksinnöistä täydellisin ja hauskin. Kaikissa kulttuureissa on palloiltu ikiajat. Palloja on valmistettu kaikista mahdollisista materiaaleista, parempien puutteessa jopa vihollisten irtileikatuista päistä.

Alle kolmen kuukauden päästä käynnistyvät olympialaiset Riossa, ensi kertaa Etelä-Amerikan mantereella. Se on hyvä. Vielä parempaa se, että viimeisen sadan vuoden aikana naisurheilijat ovat johdonmukaisen vastustamattomasti valloittaneet oman osuutensa kaikkien lajien suorituspaikoista.

Isäntämaa Brasilia voi pahoin. Talous romahtelee ja korruption syömä poliittinen järjestelmä käy katkonaisesti piiputtaen. Epävakaus, valtavat tuloerot ja köyhimmän kansanosan muhkea määrä siittävät väkivaltaa ja rikollisuutta. Veneurheilijat ovat kauhistuneet läpisaastuneista olympiavesistä. Zikavirus väijyy sekä urheilijoita että kisaturisteja. Kisavalmistelut laahaavat myöhässä aikataulusta.

Urheilu on kulttuuria parhaasta päästä

Täydestä sydämestä toivon, että Rio selvittää ongelmansa, suoriutuu kisoistaan ja saavuttaa niistä omaakin hyvää ja elämäniloa.
Ihmiskunta ei tule toimeen ilman yhdistäviä pelejä ja leikkejä. Urheilu on kulttuuria parhaasta päästä. Se on lähempänä esimerkiksi oopperaa tai abstraktia kuvataidetta kuin usea tulee ajatelleeksi. Täysin turhaa touhua monella mittarilla mitattuna.

Tässä turhuudessa ihmisyys näyttäytyy ylevästi paljaana, sellaisenaan.

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.