Hyppää pääsisältöön

Kasvua edistävää musiikkia. Avaruusromua 29.5.2016

kasvihuone, käsitelty kuva
kasvihuone, käsitelty kuva Kuva: YLE Kuvapalvelu kasvihuone, käsitelty kuva

Kerrotaan, että on olemassa kasvihuoneita, joissa kasveille soitetaan musiikkia. Yleensä klassista musiikkia. Kerrotaan myös viiniviljelmistä, joilla soi barokkimusiikki. Eteläkorealaiset tiedemiehet soittivat riisiviljelmille Beethovenia ja muuta klassista, ja huomasivat musiikissa olevien tiettyjen taajuuksien vaikuttavan riisikasveihin. Tietyt taajuudet aktivoivat ja tietyt taajuudet passivoivat kasvia.

Kasvit siis kuulevat. Ja nauttivat musiikista tai kärsivät siitä. Ja onhan tuttua, että viherpeukaloina tunnetut ihmiset monesti juttelevat huonekasveilleen. Kyllä kasvit kuulevat, he sanovat. Tai pikemminkin tuntevat ääniaaltojen värähtelyt, sanovat tiedemiehet. Voisiko ajatella, että ääniaaltojen värähtelyt ikään kuin hierovat kasvia ja näin joko virkistävät tai kuihduttavat kasvia, musiikista riippuen.

Mort Garsonin albumi Plantasia vuodelta 1976 on musiikkia, joka on tarkoitettu soitettavaksi viherkasveille, niiden kasvua edistämään. Se on aitoa ja hilpeää, hyvin 1960-luvun lopun Moog-levytysten henkeen tehtyä musiikkia.

Vuonna 2008, 83-vuotiaana, kuollut Mort Garson oli Kanadassa syntynyt, mutta etupäässä New Yorkissa vaikuttanut säveltäjä ja elektronisen musiikin pioneeri. Kun Yhdysvaltain televisiossa seurattiin ensimmäistä Kuuhun laskeutumista vuonna 1969, lähetyksen musiikkina käytettiin Mort Garsonin Moog-syntesoijalle tekemää musiikkia.

Kanadassa tutkittiin 1960-luvulla äänien vaikutuksia kasveihin ja huomattiin, että vehnän siemenet itivät ja kasvoivat ääniaaltojen seurassa huomattavasti nopeammin kuin hiljaisuudessa. Tarkkailkaa huonekasvejanne.

Kuupuu eli Jonna Karanka tarjoaa aitoa suomalaista eksentrismiä ja herkkyyttä, joka kelpaa hyvin myös esimerkiksi japanilaisille. Kokoelma Sous Juju on julkaistu japanilaisella levymerkillä.

Basistina tunnetuksi tullut Gavin Lloyd Wilson on soittanut muutamissa kummallisissa ja melko psykedeelisissä brittiyhtyeissä, kuten Sendelica, The Spookers ja The Hogweeds. Hän on tehnyt soolomusiikkiaan nimellä Erupts As Intrusions, ja kasetti nimeltä Suntan Priest Is Ours tarjoaa jotakin joka suorastaan välttelee sekä määrittelyjä että normaalisti käytössä olevia ja tunnettuja instrumentteja. Tekijä itse määrittelee musiikin muutamalla tutulla, mutta haastavalla määreellä: kokeellista, avantgardea, ambientia, noisea ja konkreettista musiikkia. Ollaan musiikkien välisen harmaan alueen reunalla, jalat tukevasti ilmassa.

"Suntan Priest Is Ours" EP

Kuupuu eli Jonna Karanka ja Umpio eli Pentti Dassum ovat yhdessä Black Bikini, ja tämä kaksikko tekee vähintäänkin outoa tavaraa. Satunnaisilta kuulostavia ympäristön ääniä, nauhalooppeja, romusoittimia ja elektroniikkaa. Ja on siellä kitara ja bassokin mukana. Ja albumi julkaistu Japanissa.

Black Bikini / ST

AVARUUSROMUA 29.5.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:
MORT GARSON: Plantasia (Plantasia)
MORT GARSON: Music to Soothe the Savage Snake Plant (Plantasia)
KUUPUU: Lintupolku (Sous Juju -kokoelma)
KUUPUU: Stimpi (Sous Juju -kokoelma)
ASTA SHARE: No Name, No Shadow (nettijulkaisu)
MESON: We Traffic in Progress (5c4l3)
ERUPTS AS INTRUSIONS: I Use Transistor Puns (Suntan Priest Is Ours)
ERUPTS AS INTRUSIONS: Utopian Stress Ruins (Suntan Priest Is Ours)
ERUPTS AS INTRUSIONS: Arsonists Sun-Up Rite (Suntan Priest Is Ours)
BLACK BIKINI: Seagulls at the Elegant Crater (Black Bikini)
DXXXA DEE: Ei kenenkään Kuu - osa - (Ei kenenkään Kuu)

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua