Hyppää pääsisältöön

"Mieheni vannoo saaneensa tippurin vessasta" – seitsemän tarinaa sukupuolitaudeista

Grafiiteilla maalattu vessa.
Grafiiteilla maalattu vessa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen käymälät,WC-istuimet,Miesten wc,akuutti

Ihanan yön ikävä jälkipyykki – apua, sain taudin! Sukupuolitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja. Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä, myös suuseksissä. Suomessa saatu tartunta on useimmiten klamydia, kondylooma tai sukuelinherpes. Valitettavasti tauti ei aina ilmoita itsestään.

Sukupuolitaudit ovat usein oireettomia ja ihmiset tartuttavat kumppaneitaan tietämättään. Ainoa tapa suojautua sukupuolitaudilta on käyttää kondomia. Mutta sekään ei suojaa sataprosenttisesti.

Klamydia

Suomessa yleisin sukupuolitauti on klamydia ja vuosittain todetaan 13 000 uutta tartuntaa. Klamydiaan sairastuu yleisimmin 20–25-vuotias nainen.

Naisten klamydiatulehdukset ovat usein oireettomia, miehillä oireita on puolella tartunnan saaneista. Tartunnan itämisaika on noin viikko.

Poikaystävä "unohti" kertoa syrjähypystään. Pissatulehdus ja verinen vuoto paljastuivat klamydiaksi.

Klamydian oireina voi esiintyä poikkeavaa valkovuotoa, virtsakirvelyä ja veristä tiputteluvuotoa. Miehillä oireena voi olla esimerkiksi virtsaputken tulehdus.

Vakavin klamydiatulehduksen komplikaatio naisella on sisäsynnyttimen tulehdus, joka voi aiheuttaa muun muassa lapsettomuutta. Myös miehellä klamydia voi vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Tippuri

Suomessa tippuria todetaan vajaat 300 tartuntaa vuosittain. Noin puolet tartunnoista on tuotu ulkomailta, eniten Kaukoidästä.

Taudin itämisaika on miehillä 1–5 vuorokautta, naisilla 2–3 viikkoa. Tauti on alkuvaiheessa usein oireeton tai vähäoireinen. Naisilla tippuri voi aiheuttaa ainoastaan vähäistä alavatsakipua, epämääräistä valkovuotoa ja kirvelyä virtsatessa. Jos infektio lähtee nousemaan kohdunkaulan kanavan kautta kohtuun ja munajohtimiin, siitä kehittyy sisäsynnytintulehdus.

Mieheni vannoo ettei ole ollut uskoton. Hän epäilee saaneensa tippurin Venäjältä vessasta.

Miehillä tippuri aiheuttaa tavallisesti tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsatessa. Virtsaputkesta valuu vaaleanharmaata, myöhemmin kellertävää märkää. Hoitamaton tippuri voi levitä ylöspäin virtsaputkessa ja aiheuttaa vakavia tulehduksia.

Tippuri on bakteeri, joka voi tarttua myös suuseksissä tai anaaliyhdynnässä, kuten muutkin sukupuolitaudit. Sukupuolitaudit tarttuvat limakalvokontaktissa. Tippuri voi levitä sormien välityksellä myös silmiin.

Tippuri tunnistetaan nukleiinihappotestillä, joka tehdään virtsanäytteestä ja mahdolliselta tartunta-alueelta otetusta näytteestä. Näytteet voidaan ottaa aikaisintaan viiden vuorokauden kuluttua tartunnasta.

Kondylooma

Kondylooma on erittäin yleinen sairaus. Tutkimusten mukaan noin 80 prosenttia ihmisistä on jossain elämänsä vaiheessa saanut tämän virusperäisen tartunnan. Oireettomana sairaus on vain jäänyt huomaamatta. Kondylooman aiheuttaa papilloomavirus, joka itsessään ei oireile eikä näy testeissä.

Näkyviä muutoksia tartunnasta ovat syylämäiset rakkulat sukupuolielimissä. Siitä kondylooman kansanomainen nimi visvasyylä. Syyliä voidaan hoitaa paikallishoidoin penslaamalla ja voitein. Tämän lisäksi käytetään jäädyttämistä, laseria, kirurgista syylien poistoa ja polttamista sähköllä.

Seksisuhteeni tartutti minuun tietämättään papilloomaviruksen. Sain alapäähäni todella kipeitä syyliä. Pelkään, että en pääse taudista ikinä eroon!

Papilloomavirukseen ei ole hoitoa vaan ajan kuluessa ihmisen elimistön oma immuunijärjestelmä vahvistuu ja häätää lopulta viruksen. Tutkimusten mukaan jopa 80–90 prosenttia viruksen kantajista paranee noin kahden vuoden kuluessa, vaikka kondyloomalla onkin taipumusta uusia.

Kondomin käyttö ei suojaa täysin kondyloomalta - eikä myöskään sukuelinherpekseltä. Tartunnan voi saada kumppanilta myös taudin oireettomassa vaiheessa. Kondylooman ja herpeksen itämisaika vaihtelee suuresti ja tartunta voidaan todeta vasta oireiden ilmaannuttua.

Sukuelinherpes

Sukuelinherpes (Herpes simplex) on sukupuoliteitse leviävä tulehdus. Myös huuliherpes voi tarttua suuseksin välityksellä. Noin 20 prosenttia suomalaisista on saanut tartunnan, mutta vain pieni osa heistä oireilee. Herpes jää tartunnan jälkeen piilevänä hermosolmukkeeseen.

Herpesoireet ilmestyvät keskimäärin 4–14 vuorokautta tartunnan jälkeen. Alkuoireet ovat alapään kirvely ja kutina, sen jälkeen ilmestyvät rakkulat. Rakkulavaiheesta kehittyy haavavaihe ja sen jälkeen rupivaihe. Ensimmäinen herpestulehdus on yleensä rajumpi, ja siihen liittyy usein virtsaamisvaikeuksia. Oireet kestävät 2–3 viikkoa. Ensimmäinen herpestartunta voi olla myös oireeton.

Yhden yön jutusta tuli elämän pituinen vaiva.

Herpes uusiutuu noin 80 prosentilla ensimmäisen infektion sairastaneista. Viruslääkkeillä voidaan lievittää oireita ja vähentää tartuttavuutta. Millään nykylääkkeellä ei virusta kuitenkaan pystytä poistamaan täysin.

Virus tarttuu erityisesti oireisessa vaiheessa. Kuitenkin puolet tartunnoista tapahtuu oireettoman tai tartunnastaan tietämättömän partnerin välityksellä.

Sukupuolitautien testaus ja hoito

Monilla on korkea kynnys hakeutua sukupuolitautitesteihin. Oireista ei kuitenkaan voi päätellä onko saanut tartunnan vai ei. Ainut tapa selvittää asia on tehdä laboratoriotesti.

Klamydia ja tippuri tutkitaan virtsanäytteillä, kun taas mahdollisen kondylooman tai herpeksen lääkäri toteaa gynekologisen tutkimuksen ja oireiden perusteella.

Häpesin silmät päästäni vuoroa odottaessani. Kamalaa, jos joku tuttu näkisi minut täällä, aikuisen ihmisen.

Osa seksitaudeista on hoidettavissa antibioottikuurilla. Noin kuukauden kuluttua tehdään vielä uusi testi, jolla varmistetaan, että tauti on poistunut eikä tartuntavaaraa enää ole.

Kaikkia tauteja ei voida parantaa, vaan niihin on olemassa ainoastaan oireita lievittäviä hoitoja. Tällaisia ovat muun muassa herpes, hepatiitit ja HIV.

Tapasin ihanan tyypin ja tiesin, että hän on harrastanut irtosuhteita. Ehdotin, että käydään testeissä. Romanssimme loppui siihen.

Uudessa parisuhteessa on molempien kumppaneiden ihan asiallista käydä testeissä, varsinkin jos molemmilla on ollut aiemmin useita irtosuhteita.

Tutkimuksiin voi hakeutua terveyskeskukseen, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon (YTHS). Testit ovat ilmaisia. Myös maksulliset, yksityiset lääkäriasemat hoitavat seksitauteja.

Klamydian ja tippurin hoidot ovat ilmaisia julkisella puolella eli terveyskeskuksissa ja sukupuolitautien poliklinikoilla. Kondylooman ja herpeksen hoitamiseen tarkoitetut lääkkeet asiakas maksaa itse.

Vaikka mitään oireita ei olisi, sukupuolitaudit kannattaa käydä testauttamassa säännöllisin väliajoin, jos on aktiivinen sukupuolielämä. Sukupuolitautien hoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa, sillä sukupuolitauteja ei voi eikä saa yrittää hoitaa omin päin.

Sairastin sukupuolitautia tietämättäni ja tartutin useita kumppaneita. Nolotti soitella ja kertoa ikävät uutiset.

Tautien leviämisen ehkäisyssä on tärkeää, että tartunta jäljitetään ja kaikki tartunnalle altistuneet henkilöt saadaan tutkimuksiin ja hoitoon. Vakituinen kumppani täytyy hoitaa samanaikaisesti.

Testeissä pyritään määrittämään tartunta-ajankohta niin tarkkaan kuin mahdollista. Jokaisen tartunnan saaneen vastuulla on ottaa yhteyttä kaikkiin seksikumppaneihinsa ja kehottaa hakeutumaan tutkimuksiin.

Huolehdi itsestäsi seksisuhteessa

  • paras suoja tartuntoja vastaan on kondomi
  • seksitauti tarttuu limakalvokontaktissa, ei vessasta, uimahallista tai saunanlauteilta
  • useimmat sukupuolitaudit hoidetaan antibiooteilla
  • taudit ovat usein pitkään oireettomia, käy testeissä jos epäilet tartuntaa
  • tartunnan saaneella on velvollisuus ilmoittaa asiasta kumppaneilleen

Asiantuntija: EIJA HILTUNEN-BACK, Iho-ja sukupuolitautien erikoislääkäri, Sukupuolitautien poliklinikka, HUS

LÄHTEET:

  • Sukupuolitautiklinikat
  • Duodecim: Terveyskirjasto
  • www.kaypahoito.fi
  • Väestöliitto

Lisää ohjelmasta

Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa.
Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa. Kuva: Yle / Seera Rytkölä Akuutti,Pituuskasvu
Nainen kurkistaa peiton alta.
Nainen kurkistaa peiton alta. Kuva: Unsplash uni (biologiset ilmiöt),nukkuminen
Kommentit