Hyppää pääsisältöön

Näin valmistat herkkuaterian nuotiolla

Täytetty hauki annos
Täytetty hauki annos Kuva: Yle / Elina Toivonen ruoka,kala (elintarvikkeet),Hauki

Markus Maulavirta on tehnyt upean uran keittiömestarina hienoissa ravintoloissa Suomessa ja ulkomailla. Vapaa-ajallaan hän kulkee mielellään erämaissa ja on valmistunut myös eräoppaaksi. Hänen intohimonaan ovat nuotiolla valmistettavat ruuat. Niissä hän yhdistelee tavallisia kaupasta ostettavia raaka-aineita ja luonnon omia villivihanneksia.

Kokki Markus Maulavirta
Markus Maulavirta Kokki Markus Maulavirta Kuva: Yle / Elina Toivonen ruoka
keittokattila nuotiolla
keittokattila nuotiolla Kuva: Yle / Elina Toivonen nuotiot,kattilat,keitot
“Meillä on valtava etuoikeus mennä metsään, tehdä tulet valmiille tulipaikoille, kaivaa repusta vähän tarvikkeita ja viettää unohtumaton hetki luonnossa.”

Jäkäläsoppa sienillä

ainekset
noin kahden kämmenen kokoinen pala kuivattua jäkälää (esim. isohirvenjäkälä)
ruokasoodaa
riittävästi vettä liotukseen ja huuhteluun
2-3 sipulia
1 rkl voita
noin 1 l vettä
(puhdasta kasvisliemijauhetta tai luomusipulikeittoa)
1 dl kuivattuja sieniä
pari rkl kuivattua nokkosta

Isohirvenjäkälää käsissä
Isohirvenjäkälää Isohirvenjäkälää käsissä Kuva: Yle / Elina Toivonen kädet,jäkälät
Sieni-jäkäläkeittoa kuksassa
Sieni-jäkäläkeittoa kuksassa Kuva: Yle / Elina Toivonen Kuksa,keitot

Ennen retkeä
Puhdista jäkälä huolellisesti ennen käyttöä. Poista alapuolelta kaikki kuolleet ja punertavat osat, samoin neulaset ja roskat. Liota jäkälää runsaassa väljässä soodavedessä vuorokausi. Huuhtele jäkälä kunnolla puhtaaksi sen liottua tarpeeksi. Jäkälä kuivuu nopeasti alkuperäiseen muotoonsa, joten se on helppo retkieväs.

Revi tai saksi jäkälä pieniksi paloiksi. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota sipulit kattilassa pienessä voissa pehmeiksi.
Lisää vesi sekä kasvisliemijauhe tai sipulikeittoainekset. Anna kiehahtaa. Lisää kuivatut sienet ja pieneksi revitty jäkälä.
Keitä hiljalleen noin vartti. Lisää lopuksi kuivattu nokkonen.

Jäkälää ei saa kerätä eikä siirtää metsästä ilman maanomistajan lupaa. Jäkälä kannattaa kerätä kosteana, jolloin se kestää käsittelyä paremmin. Kun jäkälä poimitaan käsin, se kasvaa uudelleen 5 – 8 vuodessa.

Kalastaja auringonlaskun aikaan
Kalastaja auringonlaskun aikaan Kuva: Arctic filming / Timo Veijalainen Auringonlasku,Kalastaja,Virveli,Lappi
“Kala on yksi monipuolisimmista ja helpoimmista raaka-aineista käsitellä ja valmistaa herkuksi.”

Hiilloksessa kypsytetty hauki rosvopaistin tapaan

välineet
hyvä hiillostettu nuotio
tukeva kasa liotettuja sanomalehtiä
voipaperia
foliota

ainekset
yksi kokonainen hauki
jonkin verran karkeaa merisuolaa

täyte
noin 1-2 dl esikeitettyjä ohraryynejä
puolikas purjo, vaalea osa
1 sipuli
tuoretta tilliä
melko runsaasti voita
jauhettua pippuria myllystä
pari lusikallista nokkospestoa (tai kaupan pestoa)
(muutama lehti tuoretta vuohenputkea)

Tee kotona täyte
Keitä ohraryynejä väljässä kevyesti suolatussa vedessä noin puoli tuntia.
Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.
Pese purjon pala huolellisesti ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Kuori sipulit, puolita ja leikkaa ohuksi renkaiksi. Hienonna tilli.
Kuullota sipulit ja purjo runsaassa voissa ja lisää tillisilppu.
Lisää joukkoon ohraryynit ja nokkospesto. Sekoita hyvin.
Myllytä hieman pippuria joukkoon. Ota valmis täyte mukaan retkelle.

“Kala on parhaimmillaan juuri koukusta irrotettuna, oikein verestettynä ja käsiteltynä, oman nuotion ääressä nautittuna.”
Kalan suomustaminen lusikalla
Kalan suomustaminen lusikalla Kuva: Yle / Elina Toivonen kala (elintarvikkeet),Hauki,suomustaminen
Avattu hauki ja täyteainekset
Avattu hauki ja täyteainekset Kuva: Yle / Elina Toivonen ruoka,kala (elintarvikkeet),Hauki,pesto,ohra

Suomusta kala huolella.
Vinkki!
Kokeile suomustaa veitsen tai suomustusraudan sijaan tavallisella lusikalla. Käännä lusikka kupera puoli ylösspäin ja ota kiinni aivan siitä tyvestä. Lähde raaputtamaan suomuja vastapäivään, pyrstöstä kohti päätä. Lusikan etu on se, että suomut jäävät pääsääntöisesti nätisti lusikan päälle eivätkä roisku ympäriinsä.

Aukaise hauki selkäpuolelta. Leikkaa terävällä puukolla selkärangan suuntaisesti viilto nahkaan, ole varovainen. Kun olet saanut nahan rikki, lähde varovasti syventämään viiltoa selkärangan suuntaisesti, molemmin puolin selkärankaa. Kun vastaan tulevat kylkiruodot, voit varovasti yrittää seurata niitä. Jos tuntuu haastavalta, leikkaa kylkiruodot poikki selkärangan juuresta. Leikkaa varovasti selkäranka irti. Katkaise ranka pään tyvestä ja pyrstön tyvestä, näin saat sen pötkönä pois.

Levitä hauki. Avaa se ikään kuin kirjaksi ja poista suolisto ja kidukset. Tämän jälkeen ripottele hieman karkeaa merisuolaa hauen mahaonteloon ja nahkaan. Anna suolaantua puolisen tuntia.
Pane sanomalehdet likoamaan väljään veteen.
Ravista ylimääräinen suola hauesta pois. Täytä kalan maha valmistamallasi täytteellä.

Levitä paksu kerros sanomalehtiä auki. Laita päällimmäiseksi voipaperiarkki. Aseta täytetty hauki lehdille ja kääri ne tukevalle rullalle. Lehtiä saa olla vähintään parin sentin kerros. Viimeiseksi kääri folio paketin ympärille. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta helpottaa hautaamista ja sieltä ylösnostamista.

Siirrä nuotiopuita syrjään ja hautaa kalapaketti tukevasti tuhkaan. Siirrä puut takaisin hiilloksen päälle ja puhalla henkeä, jos nuotio sattui hiipumaan liiaksi. Pitele nuotiota ja seurustelua yllä noin tunnin verran. Kaiva herkku nuotiosta ja nauti.

Voit myös kokeilla reseptiä kotona 200-asteisessa uunissa.

folioon pakattu kala nuotiossa
Hauki folioon pakattuna hiilloksessa folioon pakattu kala nuotiossa Kuva: Yle / Elina Toivonen nuotiot

Nokkospesto

ainekset
1 dl ryöpättyjä nokkosenlehtiä
1 dl rypsi-tai oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä
yksi valkosipulin kynsi
1 rkl hienoksi raastettua kovaa juustoa (esim. parmesaania)
suolaa ja mustapippuria
pala chilipalkoa

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita hienoksi.

Vinkki!
Nokkospeston voi tehdä muistakin luonnon vihreistä yrteistä. Käytä vaikka vuohenputkea, maahumalaa, voikukkaa, siankärsämää tai vuonankaalia.

Lue lisää nokkosesta: rautainen kesäherkku, luonnon ilmainen superruoka

Nokkonen keväällä
Nokkonen Nokkonen keväällä Kuva: Yle / Elina Toivonen nokkoset
Voikukkia
Voikukka Voikukkia Kuva: Yle / Elina Toivonen voikukat
Vuohenputkea keväällä
Vuohenputki Vuohenputkea keväällä Kuva: Yle / Elina Toivonen Vuohenputki

Voikukanjuurikahvi

Kerää voikukanjuuret aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, jolloin ne ovat paksuimmillaan. Pese ne hyvin, paloittele pikkusormen kokoisiksi paloiksi ja kuivaa kuivurilla tai uunissa.

Paahda juuripaloja sen verran, että saat niihin mukavasti väriä. Paahdon tummuusaste säädetään tietenkin sen mukaan, haluatko tumman vai vaalean paahdon.
Murskaa juuria hieman pienemmiksi muruiksi, niin maku uuttuu helpommin.

Kuumenna voikukkakahviin tuleva vesi kiehuvaksi ja laita sitten juuripaloja uuttumaan. Uuttuminen kestää pidempään kuin kahvissa. Voit jopa keittää keitosta hetken nopeuttaaksesi uuttumisprosessia. Maku muistuttaa etäisesti kahvia. Jos haluat voimakkaamman kahvin maun, käytä puolet kahvia ja puolet voikukanjuurta.

Lue lisää miten voit hyödyntää ruokaa luonnosta

tikkupulla siirapilla
Tikkupulla voikukkasiirapin kera tikkupulla siirapilla Kuva: Yle / Elina Toivonen pulla,siirappi

Tikkupullat

elintarvikekäyttöön sopiva muovipussi
kuorittu tukeva lehtipuukeppi
nuotio

ainekset
3 dl vehnäjauhoja
(voit maustaa marjoilla tai marjajauheella)
hippu suolaa
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
½ tl kardemummaa
(pari rkl sulatettua voita)
noin 1,5 dl nestettä

Tee tämä kotona
Sekoita kaikki muut ainekset pussiin paitsi neste. Lisää retkikohteessa pussiin hieman raikasta vettä ja muovaa ainekset pussissa taikinaksi.

Retkellä
Muovaa pullasta pitkulainen pötkylä ja kierrä se kuoritun kepin ympärille. Tee kierrokset väljästi, jotta pulla saa tilaa turvota kypsyessään.
Kypsennä rauhallisesti nuotion loimussa 15-20 minuuttia. Pulla on kypsä, kun se irtoaa helposti tikusta.

Tikkupullan päälle sopii ihanasti makea voikukkasiirappi.

Voikukka
Voikukka Kuva: Yle, Tero Kyllönen voikukka

Voikukkasiirappi

ainekset
2 litraa voikukan kukintoja
vettä
1 sitruuna
sokeria

Huuhtele voikukat juoksevalla vedellä. Laita kukat kasariin ja kaada vettä sen verran, että kukat juuri ja juuri peittyvät. Purista joukkoon sitruunan mehu. Keitä noin vartti, anna seistä hetken ja siivilöi.
Lisää sokeria saman verran kuin nestettä on jäljellä ja keitä hiljalleen siirapiksi. Lopputuote muistuttaa maultaan hunajaa.

Saimi Hoyer ja Markus Maulavirta
Saimi Hoyer kokkaa yhdessä Markuksen kanssa Saimi Hoyer ja Markus Maulavirta Kuva: Yle / Elina Toivonen pulla,Retkikeittiö

Lähde: Markus Maulavirta: Avotulilla (WSOY)

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto