Hyppää pääsisältöön

Rockstopin neljäs vuosi

Rockstop-ohjelman ohjaaja Matti Grönberg ja Heli Nevakare ohjaamossa.
Rockstop-ohjelman ohjaaja Matti Grönberg ja juontaja Heli Nevakare vuonna 1990. Rockstop-ohjelman ohjaaja Matti Grönberg ja Heli Nevakare ohjaamossa. Kuva: Antero Tenhunen / Yle kuvapalvelu Heli Nevakare,Matti Grönberg,Rockstop,1990 (musiikkikappale)

Musiikkiohjelma Rockstopin neljäs kausi esitettiin vuosina 1990–1991. Kauden 12 jaksossa artisteilta kysyttiin muun muassa heidän unelmistaan, uriensa huippukohdista ja jopa elämän tarkoituksesta. Myös kylmän sodan päättyminen ja juontaja Heli Nevakareen viehtymys ympäristöasioihin näkyivät ohjelmassa. Rockstopille ominaisia hassutteluja ja edeltäviltä vuosilta tuttuja special-jaksoja nähtiin tälläkin kaudella. Vuoden aikana kunnioitettiin myös kahta menehtynyttä Hurriganes-jäsentä.

Tähän artikkeliin on koottu musiikkiohjelmasarjan neljännen tuotantokauden kaikki jaksot. Muiden vuosien ohjelmat löydät alla olevien linkkien takaa.

Rockstopin ensimmäinen vuosi
Rockstopin toinen vuosi
Rockstopin kolmas vuosi
Rockstopin viides vuosi
Rockstopin kuudes ja viimeinen vuosi

Neljäs vuosi startattiin isosti maailman suurimmalta lavarakennelmalta

Rockstopin neljäs vuosi aloitettiin syyskuussa vuonna 1990 suureellisesti Berliinistä, jossa juontaja Heli Nevakare katsasti Roger Watersin The Wall-spektaakkelin. Berliinin Potsdamer Platzilla yli 300 000 silmäparia paikalle keränneen konsertin lava oli tuolloin kaikkien aikojen suurin. Pink Floyd -legenda piti sanansa lupauksestaan, jossa hän kertoi tuovansa The Wall-shown takaisin, jos Berliinin muuri murtuu. Syksyllä vuonna 1989 muuri murtui ja noin puoli vuotta myöhemmin spektaakkeli koettiin Berliinin sydämessä.

Olen tällä hetkellä maailman suurimmalla lavalla. En ole Roger Waters, mutta hyvältä tuntuu.― Heli Nevakare

Watersin lisäksi The Wall -konsertissa nähtiin runsas joukko vierailevia tähtiä kuten muun muassa The Band, The Hooters, Bryan Adams, Van Morrison, Sinéad O'Connor, Cyndi Lauper, Marianne Faithfull, Scorpions ja Joni Mitchell. Rockstopin haastateltavaksi napattiin Bryan Adams, The Hootersin -yhtyeen David Uosikkinen ja Eric Bazilian, muusikko Thomas Dolby, Scorpionsin kitaristi Rudolf Schenker ja The Band -yhtyeen basisti Rick Danko (1943–1999).

Paikalle oli saatu myös kotimaista musiikkiväkeä. Tunnelmia paikan päältä kommentoi Dingon managerinakin toiminut musiikin ja viihteen monitoimimies Lasse Norres.

Aloitusjakson toinen puolisko keskittyi shokkirokkari Alice Cooperiin, joka oli konsertoimassa Oulun Kuusrockissa. Trash-levyllään jälleen listojen kärkikahinoihin yltäneen, tuolloin 42-vuotiaan Cooperin kanssa keskusteltiin maailman tilasta ja romantiikan käsityksestä 1990-luvulla.

Glam-bändejä pitäisi rajoittaa heti, koska heidän hiuslakkansa aiheuttaa otsonikadon pään päälle.― Alice Cooper

Jo noin 25 vuotta rockbisneksessä viihtynyt konkari harmisteli haastattelussa sitä, mihin vaara on kadonnut rock 'n' rollista. "Olen kuitenkin iloinen siitä, että meillä Guns N' Roses, joka tekee sitä, mitä rockin pitääkin olla", toteaa Cooper. Vuonna 1991 ilmestyneellä Guns N' Rosesin Use Your Illusion I -levyllä Cooper vierailikin laulamassa The Garden -kappaleella.

Musiikkivideoina ohjelmassa kokonaisuudessaan nähdään Roger Watersin Another Brick In The Wall, Bryan Adamsin Victim Of Love ja Alice Cooperin House Of Fire, Poison ja Bed Of Nails.

Elämän tarkoitus ja Amsterdamin Musiikki & media -konferenssi

Elämän tarkoitus ja maailman parantaminen nousi teemaksi neljännen vuoden toisessa jaksossa. Haastavaan elämän tarkoitus -kysymykseen vastasivat muun muassa A New England -kappaleestaan tunnettu laulaja Billy Bragg, Tommy Lee, Bob Geldof, Boris Grebenshikov ja Dr. John. Laulaja-lauluntekijä Suzanne Vega kertoo uransa alkuvaiheista ja lauluäänestään.

Bruce Dickinson kertoo unelmistaa Rockstop-ohjelmassa.
Laulaja Bruce Dickinsonin unelmat ovat toteutuneet. 1990-luvun alussa lentolupakirjan hankkinut Dickinson lensi itse Iron Maidenin Boeing 757 -kiertuekonetta jo 2000-luvun puolessavälissä. Vaimokin on pysynyt matkassa mukana. Bruce Dickinson kertoo unelmistaa Rockstop-ohjelmassa. Kuva: Yle kuvanauha Bruce Dickinson,Iron Maiden,Rockstop

Ohjelmassa tavattiin myös elokuvaohjaaja Renny Harlin, joka oli saapunut Suomeen puhuakseen saimaannorppien puolesta. Suomen maisemista matkataankin nopeasti Lontooseen, missä Nevakare tapaa muusikko-tuottaja Rupert Hinen, joka kertoo One World One Voice -projektistaan, jonka tarkoituksena oli valottaa ympäristöllisiä teemoja musiikin voimin.

Dan Reed Rockstop-ohjelmassa.Dan Reed Rockstop-ohjelmassa.
Laulaja Dan Reedin hulmuava hiuskasvusto oli vaihtunut helposti hoidettavaan kaljuun. Vertaile muuttunutta hiustyyliä liikuttamalla kuvaa oikeasta reunasta. Kuva: Yle kuvanauha

Rockstop reissasi myös Göteborgiin The Rolling Stonesin konserttiin. Vierivät kivet olivat saapuneet Eurooppaan Urban Jungle -kiertueen merkeissä kahdeksan vuoden odotuksen jälkeen. Nevakareen kysymyksiin vastasi yhtyeen tuotantomanageri Steve Howard. Kirsikkana kakun päällä kuullaan Dan Reed Networkin ja Heli Nevakareen yhteislaulu yhtyeen Rainbow Child -biisistä, jossa Nevakare saa kiitosta hyvästä fraseerauksestaan.

Musiikkivideot: The Boomtown Rats: I Don't Like Mondays, Suzanne Vega: Book Of Dreams, Soul II Soul: Get a Life, Bruce Dickinson: All The Young Dudes, Thinkman: Har Hat Zone, Bob Geldof: The Great Song Of Indifference Ohjelmasta on leikattu pois Oliver Stonen haastattelu tekijänoikeuksien vuoksi.

Kolmannessa jaksossa Rockstop matkasi Amsterdamiin, jossa pidettiin jo aiemmilta kausilta tuttu Musiikki & Media -konferenssi. Jakson aikana haastatellaan muun muassa Paul Youngia, joka oli juuri julkaissut Other Voices -pitkäsoittonsa. Saksalainen Doro "Metal Queen" Pesch kertoo näkemyksensä, mikä on heavy metallin suosion salaisuus. Hän valotti myös tuoreen Doro-levynteon olleen elämänsä parasta aikaa. Olihan albumin tuottajana häärinyt mukana pitkäkielinen Gene Simmons amerikkalaisesta Kiss-yhtyeestä.

Televisio ei tee huonosta laulusta hyvää.― MTV Europen pääjohtaja Bill Roedy

Nevakareen kynsiin pääsee myös Music Televisionista tuttu juontaja Steve Blame, joka kertoi puolestaan vihaavansa heavy metallia. Rockin kuninkaallinen, paremmin Queen-yhtyeestä tuttu rumpali Roger Taylor oli promoamassa hänen sivuprojektinsa The Crossin Mad, Bad And Dangerous To Know -levyä. Taylor muun muassa paljastaa katsojille, missä hän pitää käsiä, kun on siirtynyt rumpupallilta lavan etuosaan.

Tapahtuman paneelikeskusteluissa puhutaan seksismistä musiikkivideoissa sekä niiden asemasta musiikkibisneksessä.

Ohjelman lopussa rupatellaan vielä tapahtumassa esiintynyttä Pepe Ahlqvistia H.A.R.P. -yhtyeensä kanssa. Music & Media -tapahtuman pääjärjestäjän Theo Roosin mielestä Pepe Ahlqvist tulee menestymään Euroopassa ja muuallakin: "Skandinaviassa ja Suomessa on hyviä artisteja", sanoo Roos.

Musiikkivideot: Queen: Bohemian Rhapsody, Paul Young: Come Back And Stay ja Softly Whispering I love You, Doro: Unholy Love, The Creeps: Uuh – I Like It, The Cross: Power To Love, Queen: Breakthru ja Dyna: Limon

Totoa ja mustaa samettia

Lauantaina 20. päivä lokakuuta vuonna 1990 esitetyssä Rockstopissa esillä oli AOR-yhtye Toto. Amerikkalainen bändi oli saapunut konsertoimaan Helsingin Jäähalliin syyskuun 24. päivä.

Maailman parhaaksi studiobändiksi tituuleerattu Toto oli palkannut laulajaksi etelä-afrikkalaisen Jean-Michel Byronin, jonka pesti yhtyeessä jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä jo saman Planet Earth -kiertueen aikana vokalisti siirretiin bändin taustalaulajaksi ja lopulta potkittiin ulos kokoonpanosta. Rockstopin haastattelussa parivaljakko rumpali Jeff Porcaro (1954–1992) ja kitaravelho Steve Lukather kuitenkin ylistivät diivan elkeet hallitsevan Byronin lahjoja ja elämänkokemusta, jotka toivat yhtyeen sanoituksiin ja sointiin syvyyttä ja musikaalisuutta.

Vuoden 1990 parhaan rock-naisesityksen Grammy-palkinnon Black Velvet -kappaleesta pokannut Alannah Myles esitellään jaksossa myös. Hittivideollaan ajalle ominaisiin chaps-housuihin sonnustautunut kanadalaislaulaja kertoi lehdistötilaisuudessa taktiikastaan menestyä sekä kuinka pitää itsensä kunnossa konsertteja varten.

Suomalaisen hardrock-yhtye Peer Güntin haastattelussa turistiin suomalaisen rock'n'rollin asemasta ulkomailla. Tunnelmaltaan erikoinen haastattelu saa koomisia piirteitä, kun vahvassa laitamyötäisessä kekkuloiva laulaja-kitaristi Timo Nikki alkaa sisustaa studion lavasteita uuteen järjestykseen.

Timo Nikki kaatuu tuolilla.
Peer Güntin laulaja-kitaristi Timo Nikillä oli liian jyrkkä takakeno. Timo Nikki kaatuu tuolilla. Kuva: Yle kuvanauha Timo Nikki,Peer Günt,Rockstop

Näkökykynsä nuorena menettänyt kitaristi Jeff Healey (1966-2008) kertoo herkkään tyyliinsä tavallisesta poikkeavasta soittotekniikastaan. "Niin se vain on, että Jeff Healeyn kitara itkee yhtä herkästi kuin Eric Claptonin sooloilu George Harrisonin säveltämällä klassikolla Beatlesin valkoisella tuplalla. Joten itkekää vain vapaasti jos siltä tuntuu, kun syksykin tulee, bussitkin on myöhässä ja opintolaina on lyhentämättä", Heli Nevakare alustaa Healeyn haastattelua.

Musiikkiesitykset: Alannah Myles: Black Velvet ja Love Is, Raptori: Raptori, Peer Gunt: Southbound Drivin' Man, Stalker: Rakkaudesta elämään, Toto: Africa, Juliet Jonesin sydän: Cowboy, Kelpo Pojat: Syys, Jeff Healey: While my gently weeps

Kauden viidennessä jaksossa tavattiin Deep Purplesta tuttu hard rock -legenda Ian Gillan, joka oli jälleen irtautunut soolouralle. Ensimmäisen kerran Deep Purplesta vuonna 1973 eronnut laulaja lähti jo toisen kerran bändistä vuonna 1989 liittyäkseen siihen jälleen takaisin vuonna 1992.

Minusta tuli laulaja, koska halusin olla filmitähti.― Ian Gillan

Vuonna 1990 Naked Thunder -levyn julkaisseen Gillanin kanssa puheenaiheeksi nousee muun muassa ero Deep Purplesta, varhaiset studiokokemukset ja konserttien äänenvoimakkuudet. Vuonna 1972 Deep Purple oli nimitetty maailman kovaäänisimmäksi yhtyeeksi Guinnesin ennätystenkirjan toimesta. Gillan itse kuitenkin vähättelee kyseistä titteliä. "Soitimme kyllä aina kovaa, mutta ei sitä voi verrata nykyisiin äänenvoimakkuuksiin", sanoo Gillan.

Heli Nevakare Rockstop-ohjelmassa vuonna 1990.
Heli Nevakare lupaa jakson sisältävän "rokkiva!". Heli Nevakare Rockstop-ohjelmassa vuonna 1990. Kuva: Yle kuvanauha Heli Nevakare,rockstop,mustavalkokuvat
Laulaja Ian Gillan Rockstop-ohjelmassa.
Laulaja Ian Gillan kertoo kommunikoinnista Deep Purple -basisti Roger Gloverin kanssa. Laulaja Ian Gillan Rockstop-ohjelmassa. Kuva: Yle kuvanauha Ian Gillan,Rockstop

Suomalaista osaamista jaksossa esittelee tamperelainen Horsepower-yhtye, jonka vokalisti Juha Junttu saa myös suunvuoron.

Musiikkivideot: Bob Dylan: Subterranean Homesick Blues, Ian Gillan: No Good Luck, Horsepower: A New Rose Every Day, The Balls: Tall Man, Hurriganes: Say Mama, Caron Wheeler: Livin' In The Light, Kingston Wall: Not The One To Blame, Mary Coughlan: Invisible To You, George Michael Careless Whisper. Jaksosta leikattu pois George Michaelin haastattelu tekijänoikeuksien vuoksi.

Katsaus vuoteen 1990

Rockstopin vuosikatsauksessa tarkasteltiin menneitä. Joulun kynnyksellä esitetyn ohjelma teemaksi nousi uskonnollisuus. Rafaelin enkeli -hitillä läpimurtonsa tehnyt Pekka Ruuska kertoi haastattelussa uransa alkutapaleesta.

Minun pitäisi olla kuollut, mutta en ole. Kiitos Jumalalle.― Stryper-yhtyeen basisti Timothy Gaines

Hengellisessä teemassa pysyttiin myös yhdysvaltalaisen mustaan ja keltaiseen kuosiin luottavan kristillistä hardrockia soittavan Stryper-yhtyeen haastattelussa. Uran alkuvaiheessa Roxx Regime -nimellä esiintynyt bändi oli siirtänyt sivuun rock'n'rollille tyypilliset maneerit, kun Jeesuksen opetukset tulivat mukaan yhtyeen toimintaan. Basisti Timothy Gaines avautuu haastattelussa, kuinka olisi saattanut kuolla villien elämäntapojensa takia. "Periaatteessa olemme samanlaisia kuin muutkin yhtyeet, mutta elämme Raamatun mukaan. Emme harrasta huumeita, bailaamista tai seksiä kuten useimmat muut", toteaa Gaines.

Tampere talolla konsertoineen yhdysvaltalaisen Suzanne Vegan kanssa jutustelun ytimeksi nousee puolestaan ympäristökysymykset.

Musiikkiesitykset: Mel & Kim: Rocking Around the Xmas Tree, Clifters: Miss Q, Santa Lucia: Harhaa, Pekka Ruuska: Rafaelin enkeli, Stryper: Always there for you, Suzanne Vega: Luka, Cliff Richard: Daddy's home, Bob Geldof: Gospel Song, Traveling Wilburys: Nobody's Child, Moko: Enkeli, Hanna Ekola: Jää hiljaisuus

Skandinaavista hardrockia ja Billy Idol

Kauden seitsemäs jakso oli painotteeltaan skandinaavisen hard rock -voittoinen. Ohjelmassa tavattiin tanskalainen korkeat ylä-äänet harjaava King Diamond, joka kertoi muun muassa kärhämästä amerikkalaisen Kiss-yhtyeen kanssa. Tuolloin maskittoman maskiyhtyeen lakimiehet olivat ottaneet yhteyttä King Diamondiin, koska hänen kasvomaalauksessa oli liikaa yhtäläisyyksiä Gene Simmonsin The Demon -hahmon meikkeihin. Rokkarin mielestä koko kohu oli naurettava. "Mutta myös me saimme runsaasti julkisuutta tapauksen johdosta", toteaa Diamond.

Laulaja King Diamond Rockstop-ohjelmassa.
King Diamond kertoo kiistasta Kiss-yhtyeen Gene Simmonsin kanssa. Laulaja King Diamond Rockstop-ohjelmassa. Kuva: Yle kuvanauha kind diamond,politiikka,Rockstop
Laulaja Billy Idol lähettää Rockstopin katsojille terveisiä.
Laulaja Billy Idol lähettää terveisiä Rockstopin katsojille. Laulaja Billy Idol lähettää Rockstopin katsojille terveisiä. Kuva: Yle kuvanauha Billy Idol,Rockstop,1991 (musiikkialbumi)

Lisää skandinaavista hardrock-asennetta tarjosi ruotsalainen kitaradiiva Yngwie Malmsteen, joka kertoi, että harjoitellessaan soittimet ovat päätyneet monesti muualle kun kitaralaukkuun. Ohjelmassa tavataan myös ruotsalaistunut suomalaisyhtye Oz, jolta esitetään pieni ote hevipiireissä legendaariseksi muodostuneesta ABBA-yhtyeen Money, Money, Money -livecoverista. Hilpeyttä herättävän version laulutulkinnasta vastasi Ape De Martinez.

Ohjelmassa tavataan myös ruotsalaiset Swedish Erotica, Treat sekä Glorious Bankrobbers, jotka kertovat Tukholman rock-piireistä.

Jakso huipentuu lyhyeen vierailuun 1980-luvun supertähden Billy Idolin lehdistötilaisuudessa. Vakavaan moottoripyöräonnettomuuteen joutunut Idol kertoo tapauksesta, jossa menetti melkein toisen jalkansa. Idolin omaelämäkerran (Dancing With Myself, 2014) mukaan onnettomuus maksoi hänelle osan Terminator 2: Judgement Day -elokuvassa, jossa hänelle oltiin pedattu rooli T-1000-kyborgin ominaisuudessa. Lopulta roolin suoritti kiitetysti näyttelijä Robert Patrick.

Jakson lopussa kunnioitetaan joulukuun 26. päivänä vuonna 1990 menehtynyttä Cisse Häkkistä.

Musiikkivideot: Gorky Park: Bang, Iron Maiden: Holy Smoke, King Diamond: Sleepless Nights, Madonna: Justify My Love, Yngwie Malmsteen: Making Love, Glorious Bankrobbers: Dynamite Sex Doze, Billy Idol: L.A. Woman

Rumpali-special

Kauden kahdeksas jakso oli omistettu rumpaleille. Rumpalispesiaali esitteli "kannuttajia" laidasta laitaan. Puheenvuorot saavat muun muassa Phil Collins, Alex Acuna, turkkilainen jazz-mestari Okay Temiz, studiorumpali Sonny Emory ja maineikas Earl Palmer (1924–2008), jonka ansioluettelo on vertaansa vailla. Muun muassa Little Richardin, Fats Dominon ja Frank Sinatran äänitteissä soittaneella maestrolla on myös teoria, miksi hän ei ikinä soittanut Elvis Presleyn seurassa.

Timo Kahilainen näyttää Rockstop-ohjelmassa miten syntyy rumpukomppi.
Timo Kahilainen näyttää miten syntyy rumpukomppi. Timo Kahilainen näyttää Rockstop-ohjelmassa miten syntyy rumpukomppi. Kuva: Yle kuvanauha Timo Kahilainen,kosketinsoittimet,Kosketinsoittajat,Rockstop,syntetisaattori
Rumpali Teijo Erkinharju soittaa rumpuja.
Teijo "Twist Twist" Erkinharju tunnetaan tanakoista rytmeistään. Rumpali Teijo Erkinharju soittaa rumpuja. Kuva: Yle kuvanauha Teijo Erkinharju,Rockstop

Raskaamman osaston tekijöistä tavataan Anthrax-yhtyeen Charlie Benante. Kotimaisista nahkanpaukuttajista ääneen pääsee Anssi Nykänen , Erkki "Twist Twist" Erkinharju sekä legendaarinen Matti Oiling (1942–2009). Jakson eksoottisinta antia on kuitenkin tulevan Kummeli-tähti Timo Kahilaisen lyhyt oppitunti, jossa hän näyttää, miten rumpukomppi syntyy tietokoneen ja synteteettorin avulla.

Musiikkivideot: Phil Collins: In the Air Tonight, Animal Logic: There's a Spy in the house of love, Mötley Crue: Without You, Earth, Wind & Fire: Heritage, Queen: Miracle, Anthrax: In My World, Phil Collins I Wish It Would Rain Down, Phil Collins: Something Happened On The Way To Heaven

"Alussa oli suo, kuokka ja Reddie Redford"

"Alussa oli suo, kuokka ja Reddie Redford". Kauden yhdeksännen jakson aloitti ensimmäiseltä Rockstopin ensimmäseltä vuodelta tuttu Bogart Co. -raportti, jossa värikkäisistä kuoseista tunnetut turkulaispopparit olivat lähteneet etsimään menestystä Lontooseen. Tuoreempia ajatuksia kuullaan soolouralle siirtyneeltä Ressu Redfordilta. Studiohaastatteluun on saapunut myös lahtelainen rockyhtye Royal Tramps, jonka laulaja Jaakko Vitikainen (1963–2005) ja kitaristi Olli Kykkänen kertoivat muun muassa Mean Woman Shuffle -musiikkivideon kuvauksista sekä yhtyeen tulevaisuuden näkymistä.

Royal Trampsin laulaja Jaakko Vitikainen (1963–2005).
Royal Tramps -yhtyeen laulaja Jaakko Vitikainen Royal Trampsin laulaja Jaakko Vitikainen (1963–2005). Kuva: Yle kuvanauha jaakko vitikainen,Rockstop,Royal Tramps
On tyhmää ajatella, ettei amerikkalainen bändi voisi olla terroristien kohde.― Winger-yhtyeen Kip Winger

Saksalaisen Scorpionsin Helsingin konsertin lämmittelijänä toimineen Winger-yhtyeen keulakuva ja 1980-luvun lopun tukkarockin seksisymboli Kip Winger ja rumpali Rod Morgenstein oli saatu Rockstopin haastateltaviksi. Alice Cooperin yhtyeessä käärmeennahkasaappaidensa kannukset luonut Winger kertookin kauhurokkarin olevan hänelle kuin kummisetä, mitä tulee kiertämiseen ja rock 'n' rolliin yleisesti ottaen.

Scorpionsin lehdistötilaisuudessa kitaristi Michael Schenker, rumpali Herman Rarebell ja basisti Francis Bucholz avaavat Scorpionsin tuoreen Crazy World -albumin teemoja. Kylmän sodan päättymistä ja terrorismiä sivutaan myös, vaikka Bucholz uskoo yhtyeen ja fanien olevan terroristeille varsin epätodennäköinen iskun kohde.

Musiikkiesitykset: Ressu Redford: Älä mee, Royal Tramps: Colder, Royal Tramps: Mean Woman Shuffle, Krister: Ei tuu junia mistään, Yö: Vie mut minne vaan, Penniless People of Bulgaria: Not An Angel, Winger: Miles Away, Scorpions: Tease Me, Please Me, Scorpions: Wind Of Change

Rock-lehdistön valta, moottoriturpa David Lee Roth ja englantilainen mäkikotka

Rocklehdistön asemaa ja suhdetta bändeihin analysoivat Suosikki-lehden päätoimittaja Jyrki Hämäläinen (1942–2008) ja Soundi-lehden toimittaja Juho Juntunen. Rumba-lehdestä lehdiston valta-asemaa kommentoi Santtu Luoto ja Rami Kuusinen. Englantilaisen Melody Maker -lehden toimittajan Steve Sutherlandin mielestä lehdistö pystyy luomaan yhtyeelle "hypen", mutta tuhota ei. Hämäläisen mielestä kriitkoiden ja lehdistön tulee olla keskustelun avaajia.

Hän (Ian Gillan) on hyvin peroonallinen faxaaja. Sen sijaan, että hän lähettäisi yhden monisanaisen faxin, hän lähettää 29 sivua. Yksi sana kullakin sivulla.― Deep Purple basisti Roger Glover kertoo yhtyetoveristaan

Deep purple Joe Lynn Turner ja Roger Glover avautuvat myös mielipiteistään rock-lehdistöä kohtaan. Miehet kertovat myös tapauksesta, jossa kadottivat kiertuerekkansa Tšekkoslovakiaan. Laulaja David Lee Rothilla on tuttuun tapaan myös sanottavaa lehdistöteemaan. Erinomaisena tarinankertojan tunnettu Roth paljastaa Heli Nevakareelle myös minkäläinen hän on olleessaan allapäin.

Pienenä minua sanottiin ylivilkkaaksi. Nykyään minua sanotaan motivoituneeksi.― David Lee Roth

"Tasokas englantilainen tenori Eddie Edwards on päättänyt laulaa maansa pois maailmankartalta." Brittiläinen mäkikotka Eddie Edwards kertoi haastattelussa muun muassa singlensä synnystä. "Saman päivänä kun tulin laulamaan biisiä, Irwin kuoli. Niinpä levy-yhtiö pyysi minua laulamaan sen yksin", toteaa Edwards.

Ohjelman lopussa hattu nostetaan päästä Kitaristi Albert Järvisen poismenon johdosta.

Musiikkiesitykset: Pääkköset: Rock 'n' Rollin kuningas, Vixen: Not A Minute Too Soon, Deep Purple: Love Conquers All, Feedback: Ain't Such A Bad Thing, Gasoline Girls & Petrol Boys: Peiton alle, David Lee Roth: A Lil' Ain't Enough, Laulavat Leijonat: Ice, Eddie Edwards: Mun nimeni on Eetu

Suomalaisia rokkareita, poikabändihysteriaa ja nostalgiaa 1970-luvulta

Neljännen vuoden toiseksi viimeisessä Rockstopissa keskusteltiin taiteilija ja EMI-levy-yhtiön tuotantopäällikkö Pertti "Nipa" Neumannin kanssa. Porilainen D.C. Klowns -yhtye kertoi Neumannilla olleen iso osa siihen, että bändi sai levytyssopimuksen. Ruotsalainen menestysduo Roxette valotti Joyride-hittinsä musiikkivideon taustoista. Kolme päivää kuvattu video maksoi yhteensä 230 000 dollaria.

Mä en voisi ikinä tehdä semmoista, että ottaisin Dingon omiin nimiini ja liudan sällejä taakseni. Se ei ole mun staili.― Neumann vuonna 1991

Jaksossa tavataan lahtelainen rock and roll -yhtye Francine ja Viitasaarelta kotoisin oleva Hausmylly, Dingon kitaristi Jonttu Virran Spanish Fly -yhtye, thrash/speed metal -yhtye Airdash ja rennosti polkeva Gusano. Ohjelman lopussa Tommi Läntinen kertoo Boycott-yhtyeen nauhotuksista Topanga Skyline -studiossa Californiassa. "Teimme myös pari klubikeikkaa Yhdysvalloissa ja vastaanotto oli käsittämättömän positiivinen. Oli virhe, että tultiin sieltä pois", harmittelee Läntinen

Musiikkiesitykset: AC/DC: Thunderstruck, Pelle Miljoona: Kun kevät taas saa, Dingo: Kunnian kentät, Roxette: Joyride, Hausmylly: Se mustamies, Francine: Rumble On The Bayou, Spanish Fly: Here She Comes, D.C. Klowns: World Gone Mad, Airdash: Liquid Bliss, Gusano: Sinitaivas, Boycott: Giving it all Up For Love

Viimeisen jakson cocktailin aineksiksi valikoitui 1970-luvun artistit ja poikabändisensaatio New Kids On The Block. Suomessa ensimmäistä kertaa esiintynyt bostonilainen yhtye aiheutti aitoa hysteriaa Lahden mäkimontussa järjestetyssä konsertissa. Tuolloin paikalla oli noin 30 000 kirkuvaa fania. Rockstopin haastatteluun oli saatu jäsenet Danny Wood sekä Hollywood-näyttelijä Mark Wahlbergin veli Donnie Wahlberg.

New Kids On The Blockin Danny Wood ja Donnie Wahlberg Rockstopin haastattelussa vuonna 1991.
New Kids On The Blockin Danny Woodilla ja Donnie Wahlbergillä oli haastattelun aikana hauskaa. New Kids On The Blockin Danny Wood ja Donnie Wahlberg Rockstopin haastattelussa vuonna 1991. Kuva: Yle kuvanauha NEW KIDS ON THE BLOCK,Danny Wood,Donnie Wahlberg,Rockstop

Vanhempaa kaartia edustivat Suzi Quatro, The Rubettes ja The Sweet, jotka olivat saapuneet yhteiskeikalle Suomeen. The Rubettes -yhtyeen jäsenet Alan Williams sekä Bill Hurd vitsailivat haastattelussa myyvänsä enemmmän t-paitoja, jos soittaisivat heavy-musiikkia. Suzi Quatro puolestaan kertoi pysyvänsä kunnossa syömällä lihaa vain sunnuntaisin. The Sweet-yhtyeen tuoreilta jäseniltä Jeff Brownilta ja Steve Mannilta udeltiin tietävätkö he Neumannia, koska hän on suuri The Sweetin fani.

Musiikkivideot: New Kids On The Block: Step By Step, New Kids On The Block: This One's For The Children, New Kids On The Block: Tonight, New Kids On The Block: I'll Be Loving You (Forever), New Kids On The Block: Games, New Kids On the Block: Call It What You Want, Suzi Quatro: Can The Can, The Sweet: Teenage Rampage, Peace Choir: Give Peace A Chance

Lue lisää:

Rockstopin ensimmäinen vuosi

Rockstopin ensimmäisen kauden 1987–88 herkullisimpiin kohtauksiin kuuluvat mm. Sex Pistolsista tutun Johnny Rottenin ketään kumartelematon haastattelu sekä toimittaja Heli Nevakaren kömmähdys kanadalaisrokkari Bryan Adamsin esittelyssä.

Lue lisää:

Rockstopin toinen vuosi

Vauhti kiihtyi ja jaksomäärä kasvoi, kun Rockstop palasi ensimmäiseltä kesätauoltaan televisioruutuihin. Ohjelmaa lähetettiin nyt kahdesti kuussa ja syksystä 1988 kevääseen 1989 pyörineellä toisella kaudella lanseerattiin erikoisjaksot eli specialit, joista tuli olennainen osa Rockstopia.

Lue lisää:

Rockstopin kolmas vuosi

Musiikkiohjelmasarjan kolmannella kaudella vuosina 1989–1990 nähtiin peräti 21 ohjelmaa. Erikoisimmat jaksot olivat hard rock -yhtye Skid Row'lle räätälöity yleisötoivejakso sekä tunnin mittainen videoteatteri ranskalaislaulaja Édith Piafin elämästä.

Lue lisää:

Rockstopin viides vuosi

Rock- ja pop-maailman ajankohtaisohjelma Rockstopin viides vuosi nähtiin televisiossa syksystä 1991 kevääseen 1992 saakka. Yksitoista jaksoa sisältäneellä kaudella 1980-luvun glamourin ja hiusspraylla kuorrutetujen tukkapehkojen tilalle oli tullut maallisempaa ilmaisua ja tyyliä. Erikoisohjelmia omistettiin muun muassa ajankohtaiselle Guns N' Rosesille, mystiselle The Doorsille ja suomalaiselle Hurriganesille. Juontajana toimi tuttuun tapaan Heli Nevakare.