Hyppää pääsisältöön

Taiteilija: Herkisty kasveille, niin luonto pelastuu

Riikka Pentinsaari ja Pinja Shönberg avaavat siemensäiliön ilma-akrobatiaesityksessään
Riikka Pentinsaari ja Pinja Shönberg avaavat siemensäiliön ilma-akrobatiaesityksessään Kuva: Yle / Jenni Stammeier pinja shönberg

Taiteilijaryhmän mukaan siemenet eivät kuulu ylikansallisille yrityksille, vaan ne ovat luonnonvara, jotka kuuluvat kaikille. Geenimanipuloitua siementuotantoa vastustava taideteos jakaa luonnonmukaisia siemeniä ilmaiseksi taiteellisessa rituaalissa.

Kuvataiteilijoiden Egle Oddon ja Nastia Eliseevan ideoima Ark of Seeds "siementen arkki" ottaa konkreettisesti kantaa luonnon monimuotoisuuden puolesta. Taustalla on kritiikki ruoantuotannon kaupallistamistumisesta.

Ark of Seeds -performanssissa säiliö avataan ja sen sisällä olevat luomusiemenet jaetaan performanssin katsojille
Ark of Seeds -performanssissa säiliö avataan ja sen sisällä olevat luomusiemenet jaetaan performanssin katsojille Kuva: Yle / Jenni Stammeier ark of seeds

Kasvin nuppua muistuttava Ark of Seeds, on sekä siemensäiliö että valtava kielisoitin. Performanssissa näyttelijät ja muusikot soittavat teosta ja sirkustaiteiljat avaavat kuuden metrin korkeudella sijaitsevan nupun.

Riikka Pentinsaari ja Pinja Shönberg avaavat siemensäiliön ilma-akrobatiaesityksessään
Riikka Pentinsaari ja Pinja Shönberg avaavat siemensäiliön ilma-akrobatiaesityksessään Kuva: Yle / Jenni Stammeier riikka pentisaari

Oddon suunnitteleman ja Martti Haloman veistämän aluminisen teoksen säiliöön tehtiin siemenille sopiva puinen säiliö sekä ilmanvaihto. Sen toimivuuteen kysyttiin neuvoa myös Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitokselta.

Metallisen munanmuotoisen säiliön sisällä on puumuna
Metallisen munanmuotoisen säiliön sisällä on puumuna Kuva: Yle / Jenni Stammeier ark of seeds
Esiintyjät avaavat puisen munan
Esiintyjät avaavat puisen munan Kuva: Yle / Jenni Stammeier ark of seeds
Siemenet jaetaan yleisölle
Siemenet jaetaan yleisölle Kuva: Yle / Jenni Stammeier ark of seeds

Siemenet ovat savimunien sisällä. Savimunan voi istuttaa maahan sellaisenaan. Savi pehmenee kasteluveden myötä.

Performanssin jälkeen säiliöön laitetaan uusi erä siemeniä, jotka jaetaan vuosittaisessa rituaalissa. Siemenet on Maatiainen ry:n keräämiä luonnonmukaisia siemeniä.

Terttuseljan siemeniä savimunassa
Terttuseljan siemenet ovat savimunan sisällä. Terttuseljan siemeniä savimunassa Kuva: Yle / Jenni Stammeier ark of seeds

Kasveillakin on tunteet

Ark of Seedsin tausta-ajatuksena on syventää ihmisten suhdetta luontoon. Siemenillä on symbolinen rooli, ja ne puhuvat kasvikunnan puolesta.

- En ole tieteilijä, mutta intuitiivisesti sanoisin, että kasveillakin on tunteet, Egle Oddo sanoo.

- Eläintenkin tunteita on opittu vasta vähitellen ymmärtämään, ja olen vakuuttunut siitä, että emme tiedä kasveista vielä juuri mitään.

Oddo puhuu kasvien kulttuurista.

- Uskon, että kulttuurimme muuttuu, kun alamme tiedostaa kulttuureita, jotka eivät ole ihmisen luomia. Olen varma, että kasvien kulttuurin tiedostaminen muuttaisi herkkyyttämme ympäristöämme ja luontoa kohtaan. Tässä on luonnon suojelun ydinajatus.

Oddon mielestä siemenet tulisi ymmärtää veden kaltaisena luonnonvarana. Eläinten tehotuotannon ongelmat ovat laajemmin selvillä kuin kasvien tehotuotannon seuraukset.

- Jos siementuotanto ajautuu ylikansallisten yritysten käsiin TTIP -sopimuksen myötä, seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Geenimanipuloidut siemenet lisäävät jo nyt köyhyyttä ja ovat uhka luonnon monimuotoisuudelle.

Pe 27.5. klo 17.30 esitettävän rituaalin jälkeen Kattilahallissa järjestetään keskustelutilaisuus TTIP -sopimuksen vaikutuksista luonnonvaroihin. Keskustelussa ovat mukana mm. kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi, sekä MEP Heidi Hautala.

Taiteilija Egle Oddo, säveltäjä Timo Tuhkanen ja heidän poikansa Aldo
Taiteilija Egle Oddo, säveltäjä Timo Tuhkanen ja heidän poikansa Aldo Taiteilija Egle Oddo, säveltäjä Timo Tuhkanen ja heidän poikansa Aldo Kuva: Yle / Jenni Stammeier aldo

Ark of Seeds -performanssissa esiintyvät Timo Tuhkanen, Juho Laitinen, Outi Pulkkinen, Marika Krook, Pinja Shönberg, Riikka Pentinsaari, Iika Hartikainen ja Riina Tikkanen. Kattilahallissa esillä oleva Ark of Seeds on teoksen alumininen liikuteltava versio. Lopullinen teos on tarkoitus valaa pronssista. Pysyvä sijoituspaikka on vielä auki.