Hyppää pääsisältöön

Turppi-ryhmän taidegalleriana oli hylätty hiekkakuoppa

Vuosina 1982–1983 toiminut Turppi-ryhmä kuului suomalaisen performanssin ja maataiteen pioneereihin. TV2:n dokumenttiin tallentui hetkiä ympäristötaideteoksista, jotka vastasyntynyt kollektiivi toteutti Lehtimäen hylätyillä soramontuilla.

Turppi kukoisti hetken suomalaisen taiteen hedelmällisessä murrosvaiheessa 1980-luvun alkuvuosina. Ympäristöteoksia, tilateoksia, performansseja, valokuvateoksia ja videoteoksia toteuttanut ryhmä oli kiinnostunut rituaaleista ja rituaalisista tiloista. Se yhdisti maataiteeseen performatiivista, esityksellistä ruumiillista läsnäoloa.

Turppi-ryhmä syntyi kesällä 1982 Lehtimäellä järjestetyssä pohjoismaisessa Experimental Environmental III -kuvanveistosymposiumissa. Ryhmän perustivat mukaan kutsutut Taideakatemian koulun opiskelijat Marikki Hakola, Lea Kantonen ja Jarmo Vellonen sekä taidekriitikko Pekka Kantonen.

Symposiumiin osallistuneet taiteilijat muuttivat Lehtimäen hylätyt, metsiköityvät hiekkakuopat ympäristötaidepuistoksi, jossa teokset ja ympäröivä luonto elivät rinnakkain. Turppi toteutti laajalla maa-alueella useita maataideteoksia. Niiden sisältöön vaikutti teollisen toiminnan aiheuttama raju maiseman muutos.

Fossiileja ja mytologiaa

Haalaripukuinen henkilö makaa hiekassa käpyjen keskellä punainen huivi kasvojen suojana Turppi-ryhmän maataideteoksessa Muurahaiskuningatar Lehtimäessä 1982.
Muurahaiskuningatar: käpyjen ympäröimä "fossiili" hiekalla. Haalaripukuinen henkilö makaa hiekassa käpyjen keskellä punainen huivi kasvojen suojana Turppi-ryhmän maataideteoksessa Muurahaiskuningatar Lehtimäessä 1982. Kuva: Turppi-ryhmä turppi-ryhmä,Lehtimäki,maataide,performanssi,ympäristötaide,1982
Ihminen puussa ja kaksi maassa puiden keskellä, joista roikkuu kiviä köysien varassa Turppi-ryhmän maataideperformanssissa Lepopaikka Lehtimäessä 1982.
Lepopaikka: puista roikkuu köysien varassa jääkauden hiomia kiviä. Ihminen puussa ja kaksi maassa puiden keskellä, joista roikkuu kiviä köysien varassa Turppi-ryhmän maataideperformanssissa Lepopaikka Lehtimäessä 1982. Kuva: Turppi-ryhmä Lehtimäki,turppi-ryhmä,performanssi,maataide,ympäristötaide,1982

Oheisella videolla nähdään otteita Antti Maasalon ohjaamasta tv-dokumentista Kokeellinen ympäristö. Alussa kamera kuvaa "luonnontilaista" soramonttumiljöötä ja symposiumin pohjoismaisten taiteilijoiden ensitutustumista siihen.

Seuraavaksi nähtävä hiekkaan haudattu "fossiili" on osa Turppi-ryhmän maataideteosta Muurahaiskuningatar, johon kuului kontakti-improvisaatioon perustuva performanssi. Hieman myöhemmin symposiumin osanottajat käyvät tutustumassa Jarmo Vellosen Muumioitumisen varjoon.

Turpin teoksista laajimmin on ohjelmassa dokumentoitu Lepopaikka, joka toteutettiin rauhallisessa honkametsikössä hiekkakuoppien reunamilla. Siinä yhdistyivät ryhmän kiinnostus esittävyyteen, ympäristöön ja luontoaiheiseen mytologiaan. Korkeiden honkien oksistoon ripustettiin pitkillä hamppuköysillä kiviä, jotka jääkausi oli hionut pyöreiksi. Kivet heiluivat tuulen mukana kuin vastaliikkeenä huojuville puille.

Turppi-ryhmän jäsen roikkuu puussa performanssissa Lehtimäellä.
Lepopaikka: puussa keinuja. Turppi-ryhmän jäsen roikkuu puussa performanssissa Lehtimäellä. Kuva: Yle kuvanauha turppi-ryhmä,Lehtimäki,performanssi,maataide,ympäristötaide,1982,Yle Elävä arkisto,kuvakaappaus
Turppi-ryhmän jäseniä polvillaan köydessä roikkuvan kiven alla performanssissa Lehtimäellä.
Lepopaikka: kontakti-improvisointia kiven alla. Turppi-ryhmän jäseniä polvillaan köydessä roikkuvan kiven alla performanssissa Lehtimäellä. Kuva: Yle kuvanauha turppi-ryhmä,Lehtimäki,performanssi,maataide,ympäristötaide,1982,Yle Elävä arkisto,kuvakaappaus
Tanssivan Lea Kantosen varjo hiekassa Turppi-ryhmän performanssissa.
Lepopaikka: varjo tanssii hiekalla. Tanssivan Lea Kantosen varjo hiekassa Turppi-ryhmän performanssissa. Kuva: Yle kuvanauha lea kantonen,Lehtimäki,performanssi,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto,1982

Metsikön maaperään kaivettiin isoja tynnyreitä, jotka täytettiin vedellä. Tynnyrit muodostivat pieniä lähteiden kaltaisia vesipeilejä, jotka heijastivat kivien ja honkien liikkeitä. Tältä pohjalta inspiroitunut liikekieli muovautui Lepopaikassa esitykseksi, jossa ihmisluonto kommentoi metsäluonnon liikettä, samastui siihen ja reagoi sen tapahtumiin.

Kehojen vuorovaikutus ja kontakti maahan oli erityisesti Lea ja Pekka Kantosen kontakti-improvisaation lähtökohta. Sille loi kontrastia Marikki Hakolan keinuskelu kovassa tuulessa korkeiden honkien latvustoissa. Teokseen liittyy myös Lea Kantosen tanssi ja kuperkeikkailu hiekkakuopassa ja sen ympäristössä.

Esityksiä ilman yleisöä

"Teosten kantava elementti on luontoympäristö henkisen hyvinvoinnin lähteenä ja ihmisenä olemisen keskeisimpänä periaatteena", Turppi-ryhmä luonnehtii toimintaansa historiikissaan. Metsässä liikkumisen aistikokemukset yhdistettiin ritualistiseen toimintaan, esittävyyteen ja aikaan sidottuun dramaturgiaan.

Kiinnostus performatiivisuutta kohtaan ei tarkoittanut esittävyyttä siinä mielessä, että ryhmä olisi valmistanut julkisen esityksen katsojille. Teokset tuotiin yleisön koettaviksi lähinnä dokumenttien, ensisijaisesti valokuvien välityksellä. Lehtimäen symposiumissa kuvattiin myös ryhmän ensimmäinen video Earth Contacts, joka lienee Suomen ensimmäisiä performanssivideoita.

Artikkelin tekstin pohjana on käytetty Marikki Hakolan ja Lea Kantosen kirjoittamaa Turppi-ryhmän historiaa 1982–1983. Otsikot, ingressi ja viittaukset Ylen mediasisältöihin ovat Elävän arkiston toimituksen.
Alkuperäisen ohjelman tekijät: ohjaaja ja käsikirjoittaja Antti Maasalo, kuvaaja Timo Torpo, äänittäjä Ville Halmesmäki, leikkaaja Jouko Vaaranmaa, toimittaja Heikki Hissa, tuottaja Heimo Palander.
Videon musiikki: Otto Romanowski, Reactions in Sonic Environment; Jarmo Sermilä, Electrocomposition I; Jarmo Sermilä: Invocation.

Lue lisää:

Erkki Pirtola nojaa Tarja Halosen näköisveistokseen Helsingin taidemuseon ITE-näyttelyssä 2001.

Erkki Pirtolaa innosti purskahtelu taiteen marginaalissa

Kuvataiteilija ja kriitikko Erkki Pirtola oli vaihtoehtotaiteen pioneeri, tallentaja ja edusmies, joka toi julkisuuteen myös "tuntemattoman Suomen" alkuvoimaisen ITE-luovuuden. Talttumaton vastavirtailija valottaa Elävän arkiston kokoamissa haastatteluissa elämäntyötään ja kertoo, kuinka löysi sisään outsider-taiteeseen.

Lue lisää:

Olavi Lanu tarkastelee patsastaan 1980.

Olavi Lanun ympäristöveistokset kuvasivat luonnon ja ihmisen yhteyttä

Olavi Lanun arvoitukselliset ympäristöveistokset herättivät kansainvälistä huomiota Venetsian Biennaalissa vuonna 1978. Ohjelmassa seuraamme Viipurissa syntyneen ja Lahteen kotiutuneen taiteilijan eloa vuonna 1980 entisessä kasvipuutarhassa Patomäellä.

 • Sisällissota 1918 viilsi keskustelijoiden muistoissa ja yleisön tekstiviesteissä teemaillassa 2008

  Mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisia sekä tutkijoita

  Ajankohtaisen kakkosen teemailta kysyi keväällä 2008, miksi vuosi 1918 kiihdyttää yhä mieliä? Onko se kansallinen kipupiste vai vastakkainasettelua? Sisällissodasta oli tuolloin tullut kuluneeksi 90 vuotta. Salla Paajasen ja Jan Anderssonin vetämässä keskustelussa oli mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisiä sekä vuoden 1918 tapahtumien tutkijoita. Katsojat osallistuivat keskusteluun tekstiviestein, joita tuli suorana Tampereelta lähetetyn teemaillan aikana puolitoista tuhatta.

 • Tv-draamat Lennu ja Kuilu kuvasivat sisällissodan kauhuja rintamakarkurin ja lapsen silmin

  Kaksi tv-draamaa sisällissodasta

  Sisällissodalle on haettu ymmärrystä myös tv-draaman kautta. Tässä artikkelissa esitellään kaksi teosta, joissa käsitellään sodan järjettömyyttä ja sen seurauksia yksilötasolla. Vuonna 1968 valmistunut Lennu, Tampere 1918 seuraa punaisen rintamakarkurin mielenliikkeitä. Vuonna 1973 filmatun, omaelämäkerralliseen romaaniin perustuvan Kuilun päähenkilö taas on ruotsinkielisen työläisperheen 10-vuotias tyttö.

 • Kahdeksan kilometrin nainen Tuula Nousiainen

  Suomen toinen 8 km ylittänyt vuorikiipeilijä haastattelussa.

  Vuorikiipeilijä Tuula Nousiainen nousi ensimmäisenä suomalaisena naisena maailman kuudenneksi korkeimman vuoren, Cho Oyun huipulle. Samalla hän ylitti vasta toisena suomalaisena maagisena pidetyn 8000 metrin korkeusrajan. Nousiainen saapui Lauantaivekkariin syksyllä 1998 kertomaan saavutuksestaan.

 • "Tää joukkue on kuin oma lapsi" – Ira Turunen jääkiekkovalmentajana Yhdysvalloissa

  Dokumentti seuraa USA:n yliopistosarjassa valmentavaa Mimmua

  Ira "Mimmu" Turunen toimii ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkovalmentajana Yhdysvaltojen naisten yliopistosarjassa. Joukkueen luotsaminen on muutakin kuin valmentamista. Tosi tarina -sarjan Mimmu-jakso on henkilökuva, jossa seurataan hänen joukkueensa valmistautumista kohti kauden ratkaisuottelua. Vuonna 2007 TV1:llä esitetyn ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Erkki Määttänen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Etkö ole koskaan katsonut Kotikatua? Nyt on hyvä sauma aloittaa!

  Kotikadun neljäs ja viides kausi Areenassa.

  Jos et ole koskaan katsonut Kotikatua, mutta haluaisit, kannattaa katsominen aloittaa nyt. Areenassa nyt katsottavissa olevat neljäs ja viides kausi ovat todella hyviä kohtia hypätä sarjaan mukaan. Neljännen kauden aluksi sarjaan tulee uusi henkilö, kun yhden päähenkilön, Eeva Mäkimaan, äiti Kaisa ilmestyy Kotikadulle. Kaisan kautta tulevat sarjan perheet ja muut hahmot hyvin tutuiksi.

 • Sisällissota 1918 viilsi keskustelijoiden muistoissa ja yleisön tekstiviesteissä teemaillassa 2008

  Mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisia sekä tutkijoita

  Ajankohtaisen kakkosen teemailta kysyi keväällä 2008, miksi vuosi 1918 kiihdyttää yhä mieliä? Onko se kansallinen kipupiste vai vastakkainasettelua? Sisällissodasta oli tuolloin tullut kuluneeksi 90 vuotta. Salla Paajasen ja Jan Anderssonin vetämässä keskustelussa oli mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisiä sekä vuoden 1918 tapahtumien tutkijoita. Katsojat osallistuivat keskusteluun tekstiviestein, joita tuli suorana Tampereelta lähetetyn teemaillan aikana puolitoista tuhatta.

 • Tv-draamat Lennu ja Kuilu kuvasivat sisällissodan kauhuja rintamakarkurin ja lapsen silmin

  Kaksi tv-draamaa sisällissodasta

  Sisällissodalle on haettu ymmärrystä myös tv-draaman kautta. Tässä artikkelissa esitellään kaksi teosta, joissa käsitellään sodan järjettömyyttä ja sen seurauksia yksilötasolla. Vuonna 1968 valmistunut Lennu, Tampere 1918 seuraa punaisen rintamakarkurin mielenliikkeitä. Vuonna 1973 filmatun, omaelämäkerralliseen romaaniin perustuvan Kuilun päähenkilö taas on ruotsinkielisen työläisperheen 10-vuotias tyttö.

 • Ilman kavaluutta ja muuta kotimaista draamaa bisneksestä ja arvonsa tuntevista naisista Areenassa

  Toivottua draamaa mm. Ilman kavaluutta ja Tuliportaat

  Nainen ei anna periksi, nainen pitää puolensa ja rahansa, mutta ei osta niillä rakkautta. Areenassa on katsottavissa draamaa rahan arvon tuntevista naisista, bisnesuvuista ja pankkimaailman laeista. Toivottujen draamojen paketista löytyvät mm. llman kavaluutta, Tuliportaat ja Elämää suurempaa -sarjat sekä tv-elokuva Työn orja.
  Toivotut: Ilman kavaluutta – Katso draamaa bisneksestä ja bisnessuvuista Yle Areenassa

 • Kahdeksan kilometrin nainen Tuula Nousiainen

  Suomen toinen 8 km ylittänyt vuorikiipeilijä haastattelussa.

  Vuorikiipeilijä Tuula Nousiainen nousi ensimmäisenä suomalaisena naisena maailman kuudenneksi korkeimman vuoren, Cho Oyun huipulle. Samalla hän ylitti vasta toisena suomalaisena maagisena pidetyn 8000 metrin korkeusrajan. Nousiainen saapui Lauantaivekkariin syksyllä 1998 kertomaan saavutuksestaan.

 • "Tää joukkue on kuin oma lapsi" – Ira Turunen jääkiekkovalmentajana Yhdysvalloissa

  Dokumentti seuraa USA:n yliopistosarjassa valmentavaa Mimmua

  Ira "Mimmu" Turunen toimii ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkovalmentajana Yhdysvaltojen naisten yliopistosarjassa. Joukkueen luotsaminen on muutakin kuin valmentamista. Tosi tarina -sarjan Mimmu-jakso on henkilökuva, jossa seurataan hänen joukkueensa valmistautumista kohti kauden ratkaisuottelua. Vuonna 2007 TV1:llä esitetyn ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Erkki Määttänen.

 • Suomen suosikit oli läpileikkaus lama-ajan musiikkimausta

  Olli Ahvenlahden juontamaa musiikkisarjaa esitettiin 1993–94

  Yleisradion hovikapellimestari Olli Ahvenlahti juonsi vuosina 1993–94 tv-katsojien toivekappaleille omistettua Suomen suosikit -musiikkiviihdeohjelmaa. Suorina lähetyksinä esitetyn sarjan lavasteissa nähtiin ja kuultiin kotimaisten artistien lisäksi myös ulkomaisia listamenestyjiä. Onnekaimmat toivojat pääsivät rupattelemaan idoliensa kanssa puhelinyhteyden avulla. Kappaletoiveet kerättiin postikortein.

 • Lounais-Suomen saaristo eli "henkeään pidätellen" 1970-luvun puolivälissä

  Taistelu saaristostamme -ohjelma vuodelta 1975

  Kymmenistä tuhansista saarista ja kallioluodoista koostuvaa Lounais-Suomen saaristoa on usein pidetty maailman kauneimpana saaristona. Aluetta ja sen katoavaa elämäntyyliä käsiteltiin Arvi Auvisen tekemässä vuonna 1975 valmistuneessa ohjelmassa Taistelu saaristostamme. Siinä etsittiin vastauksia saariston kulttuurisiin, taloudellisiin ja geopoliittisiin kysymyksiin.

 • Jääkärit palasivat sisällissotaa käyvään Suomeen

  Jääkärit palasivat Suomeen 25.2.1918

  Tunteet olivat pinnassa, kun jääkärien pääjoukko palasi Suomeen 25.2.1918, päivälleen kolme vuotta lähtönsä jälkeen. Heidän lähtiessään maa oli elänyt sortokautta, nyt se oli ajautunut sisällissotaan. Tauno Kuusimäen radio-ohjelmassa kuullaan ainutlaatuista ensi käden tietoa tapahtumien kulusta ja jääkärien tunnelmista heidän itsensä kertomana.

 • Signaali yli Suomenlahden – Viro suomalaisissa ohjelmissa

  Tällaisen Viron olemme suomalaisissa ohjelmissa nähneet

  Suomenlahden yli voi kirkkaalla säällä nähdä paljain silmin. Läheisyys ei kuitenkaan yksin selitä sitä, miksi suomalaiset ja virolaiset tuntevat toisensa niin hyvin. Oli nimittäin aika, jolloin lähelle oli pitkä matka ja vain radio- ja tv-signaalit ylittivät Suomenlahden. Tähän artikkeliin on koottu ajankuvia, dokumentteja ja yhteisohjelmia, joiden kautta me olemme oppineet Viroa tuntemaan. Eläköön Suomi ja Viro, enemmän kuin vain naapurit – elagu Soome ja Eesti, rohkem kui ainult naabrid!

 • Kamrat Eesti -sarja mursi suomalaisten ennakkoluuloja virolaisista

  Toimittaja Anna Laine lähti Viroon

  Vuonna 2009 esitetyssä Kamrat Eesti -sarjassa toimittaja Anna Laine kiersi Viroa ja selvitti, millainen valtio naapurimaastamme oli kehittynyt. Surkeimmissa suomalaisissa stereotypioissa Viroa pidettiin takapajulana, josta kannatti käydä vain hakemassa halpaa viinaa. Kamrat pyrki murtamaan ennakkoluuloja tutustuttaen suomalaiset virolaisiin – taviksiin ja julkkiksiin, eri alojen ammattilaisiin ja asiantuntijoihin.

 • Viron vaiheita radiodraaman kertomina

  Kuunnelmat valottavat veljeskansan 100-vuotista historiaa

  Viro julistautui valtioksi helmikuussa 1918. Kansakunnan vaiheisiin on mahtunut sotaa ja vieraita valloittajia, mutta myös kukoistavaa kulttuuria ja suuria kirjailijoita. Jaan Krossin ja Hella Wuolijoen kirjoittamat kertomukset valottavat Viron historiaa 1900-luvun alusta sotavuosiin. Käymme Eino Leinon matkassa 1920-luvun kulttuuripiireissä Virossa ja hengitämme raikasta, kolminkertaista kevättä: luonnon, kansan ja kirjallisuuden uutta heräämistä.