Hyppää pääsisältöön

31.5. Teeman Elävä arkisto: Sauna - suomalainen kilpailuvaltti

Löylyä - suomalaisen saunan nousu ja uho / ohjelman puffikuva
Neil Hardwick näytteli myös itse käsikirjoittamassaan ohjelmassa Löylyä - suomalaisen saunan nousu ja uho. Löylyä - suomalaisen saunan nousu ja uho / ohjelman puffikuva Kuva: Yle sauna

Sauna. Viisi kirjainta, yksi sana, joka sisältää lukemattoman määrän merkityksiä ja tunteita. Saunakulttuuri on nyt kovassa nousussa muun muassa uusien yleisten designsaunojen myötä, mutta osattiin sitä ennenkin.

Suomalainen sauna on pari tuhatta vuotta vanha keksintö ja ensimmäiset kirjalliset kuvaukset saunasta ovat 1500-luvun puolivälistä.
Mikael Agricola suosittelee terveydenhoito-ohjeissaan vuonna 1544 saunassa käyntiä hyvänä tapana kautta koko vuoden.

Strömsön rantasauna.
Strömsö, rantasauna Strömsön rantasauna. Kuva: Yle/Rolf Granqvist rantasauna
Saunassa on synnytty. Saunaan on kuoltu ja saunassa on myös lemmitty.

Jo keskiajalla suomalaisten elämään liittyi läheisesti sauna. Siellä peseydyttiin ja siellä parannettiin kivut ja sairaudet.
Saunaan liittyy myös monia mytologisia uskomuksia. Löylynheittoa pidettiin entisaikaan eräänlaisena uhritoimituksena. Ja itse löylyä henkenä. Saunaa on hyödynnetty usein myös urheiluvalmennuksessa. Filmissä Kotoinen saunani saunan eriomaisuutta kehuu mm. mäkihyppääjä Veikko Kankkonen.

Kotoinen saunani

Teeman arkistopaikalla heitetään tänään löylyä kolmessa eri jaksossa.
Alkulämmöt otetaan Kotoinen saunani –ohjelmassa, joka on vuodelta 1964. Ohjelma kertaa kansallisen saunomisen historian ja kertoo miten saunarituaali suoritetaan oikeaoppisesti. Kiuas on suomalaisten pyhän tulen alttari. Sauna on suomalaisuutta, suomalainen kilpailuvaltti, joka saattaa olla jopa kansallisen urheilumenestyksen ja armeijan tehokkuuden tae, ehdottaa ohjelma. Saunarakennus on osa suomalaista maisemaa, ja irrottamaton osa myös korkeakulttuuria, kuten useat viittaukset sauna-aiheisiin taideteoksiin osoittavat.


Käsikijroitus: Aarne Tarkas, ohjaus: Osmo Harkimo ja selostus Teijo Joutsela.

Jos sauna, viina ja terva ei auta, on tauti kuolemaksi

Toisella löylykierroksella kysymme miksi sauna on meille niin rakas paikka, että ilman sitä emme voi elää. Jos sauna ei auta –ohjelma on vuodelta 1977. Miksi sauna on meille niin rakas paikka, että ilman sitä emme voi elää? Muun muassa tätä miettii professori Veikko Tähkä . Tämän ohjelman lähestymistapa on filosofinen ja tieteellinen. Siinä pohditaan niin saunomisrituaalin psyykkisiä merkityksiä kuin löylynlyönnin fysikaalisia vaikutuksia. Marimekon perustaja Armi Ratia puolestaan kertoo ohjelmassa lauteilla käymistään tärkeistä neuvotteluista.


Ohjaus, Jouko Suikkari

Löylyä - suomalaisen saunan nousu ja uho

Tarvitaan joku Suomen ulkopuolella syntynyt, että voidaan tehdä humoristinen ohjelma niinkin pyhästä aiheesta kuin saunasta. Neil Hardwick on sekä käsikirjoittaja,että yksi Löylyä – suomalaisen saunan nousu ja uho -sketsiohjelman näyttelijöistä. ”Mitä olisi kaunis kesäilta ilman palavaa saunaa” kysyy vuonna 1977 valmistunut ohjelma, ja nauraa ulkopuolisesta näkökulmasta kaikille suomalaisen saunan kliseille.


Käsikirjoitus Neil Hardwick. Ohjaus Esko Leimu & Jukka Virtanen

Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema