Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ajankohtainen kolmonen pääkuva

Ajankohtainen kolmonen: French Films, Mykki Blanco ja Kaytranada

Kanadalainen tuottaja Kaytranada
Mykki Blanco Kanadalainen tuottaja Kaytranada Kuva: Liam McCrae Kaytranada

Intoilemme kaikesta musiikkiin liittyvästä. Tämän hetken kovimpana kolmikkona kolmatta albumiaan valmisteleva helsinkiläisyhtye, amerikkalainen queer-räppäri sekä hienon esikoisalbumin julkaissut kanadalaistuottaja.

1. French Filmsin Think It Over -single

Helsinkiläisyhtye French Films vuonna 2015
French Films eli Johannes Leppänen, Antti Inkiläinen, Max Salonen ja Tuomas Asanti Helsinkiläisyhtye French Films vuonna 2015 Kuva: Karoliina Niemenkari French Films

Helsinkiläisen French Filmsin tarina alkoi kuutisen vuotta sitten sangen ripeästi. Loppuvuodesta 2010 julkaistua Golden Sea -EP:tä seurasi esikoisalbumi ja pian bändi kiersi keikoilla ympäri Eurooppaa. Alkuvuodesta 2013, juuri ennen toisen pitkäsoittonsa ilmestymistä, yhtye palkittiin Eurosonic-tapahtuman yhteydessä pidettävässä European Border Breakers Awards -gaalassa — saavutus, johon ennen French Filmsiä ovat suomalaisista kyenneet vain Redrama ja Sunrise Avenue.

Nyt kakkosalbumi White Orchidista on vierähtänyt jo reilu kolme vuotta ja viimevuotista You Are the Sun -kappaletta lukuun ottamatta French Filmistä ei olla kuultu juurikaan. Kunnes vihdoin tänään nettiin ilmaantunut Think It Over -kappaleen video toi muassaan ilosanoman kolmannen pitkäsoiton julkaisusta vielä kuluvan vuoden aikana. Soitimme viipymättä yhtyeen laulaja-kitaristi Johannes Leppäselle.

Edellisestä French Films -albumista on kulunut yli kolme vuotta. Mikä kestää?
Tässä on ollut vähän kaikennäköistä. Jengillä on muita bändejä (Leppänen itse vaikuttaa ainakin Teksti-TV 666 -yhtyeessä, toim. huom.) ja kokoonpanokin on vaihtunut. Ollaan pistetty porukka ihan rauhassa kasaan. Kai meiltä olisi voinut tulla levy jo aikaa sitten, mutta parempi ettemme ole pitäneet kovaa kiirettä. Tykkäisin kyllä itse julkaista levyjä tiheämmällä tahdilla, että ehkä olemme osittain myös hieman saamattomia.

Jäsenistössä on tapahtunut muutoksia, mistä tämä johtuu?
Alusta alkaen mukana ollut kosketinsoittaja Santtu Vainio päätti keskittyä kitaransoittoon ja vaikuttaa Sonic Visions -yhtyeessä. Olimme ehkä muutenkin liukuneet aika kitaravoittoiseksi, uusissa kappaleissa ei liiemmin kosketinsoittimia ole, eli muutos tapahtui melko luonnollisesti.

Millainen kolmas albumi tulee olemaan?
Aiempiin levyihin erona on ainakin se, että mukana on keväällä 2014 bändiin liittyneen kitaristi-laulaja Max Salosen tekemiä ja laulamia biisejä. Kitaroita on vähän enemmän kuin aikaisemmin. Ei huomattavasti, mutta enemmän kuitenkin.

Teksti: Veli Kauppinen

2. Mykki Blancon High School Never Ends -single ja video

Mykki Blanco
Mykki Blanco Kuva: Bruno Staub Mykki Blanco

Löydän jotain siistiä, sitten löydän toisen hienon jutun, kenties vielä kolmannen ja yllättäen ne kaikki yhdistyvät, silloin alan uskoa kohtaloon. Tuntuu, että jokin johdattaa minua määrätietoisesti hienojen asioiden äärelle. Saattaa olla, että asiaan vaikuttavat esimerkiksi sosiaalinen media, kaverit, yleiset kiinnostuksen kohteet ja muut semmoiset, mutta kohtalolta se kovasti vaikuttaa.

Minua kalvoi tunne, etten ollut aivan perillä siitä, mitä musiikkimaailmassa parasta aikaa tapahtui. Tunne oli oikea, sillä jotenkin olin onnistunut ohittamaan viime vuonna Michael -nimisen esikoisalbuminsa julkaisseen Mykki Blancon. Onneksi nappasin artistin kuunteluun tämän vuoden Sideways-festivaalin esiintyjälistoilta. Mykki rikkoo hip hopin ja popin sukupuolirajoja ja kaksinapaisia käsityksiä punkilla asenteella. Myös monipuolisen taiteilijan ja aktivistin musiikkivideot ovat vaikuttavia vaihtuvine ohjaajineen. Kaiken kaikkiaan Mykki Blanco on mielestäni super cool.

Mykki rikkoo hip hopin ja popin sukupuolirajoja ja kaksinapaisia käsityksiä punkilla asenteella

Yleensä, kun kuulen sanat ”tästä sä varmasti tykkäät”, kohotan kulmani torjuvaan ilmeeseen jo valmiiksi. Woodkidin The Other Side -biisi, ja lopulta koko esikoisalbumi The Golden Age, iski kuitenkin heti suoraan ytimiin kirkonkelloineen ja mieskuoroineen. Ranskalainen Woodkid, oikealta nimeltään Yoann Lemoine, on häärinyt ohjaajana muun muassa Katy Perryn ja Lana del Reyn musiikkivideoilla. Artistinimellään tämä musiikkibisneksen monitaituri tekee teatraalista musiikkia, jossa ei soittimien määrissä himmailla. Tietenkin tyylitellyt musiikkivideot on ohjattu itse.

Sitten kohtalo puuttui peliin ja Mykki Blanco ja Woodkid tekivät yhteistyötä. Mykkin tyyliin ei kuulu pieni ja sievä, vaan rankkoihin aiheisiin tartutaan arastelematta paljain käsin. High School Never Ends on ensimmäinen sinkku tulevalta albumilta Mykki ja musiikkivideolla riittää verta ja kyyneliä. Klassinen draama kielletystä rakkaudesta on riipivä. Kappaleen tunnelma muuttuu tarinan edetessä: alun keveydestä ja heleästä lasisesta kompista siirrytään tummiin sävyihin ja traagisiin jousiin.Taiteilija ottaa kantaa ulkopuolisuuteen monella tasolla pakolaisuudesta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin. Ohjaajana Saksan maaseudulla kuvatulla videolla on Berliinissä operoiva amerikkalainen valokuvaaja ja ohjaaja Matt Lambert. Töissään Lambert tutkii omaa sukupolveaan, seksuaalisuutta ja sukupuolta.

Kun musiikkivideon viimeinen laukaus jäi kaikumaan lintujen sirkuttaessa korvakäytäviini, oli vedettävä hetki henkeä ja katseltava seinää. Sitten piti painaa uudestaan play.

Teksti: Marie von Bell

2. Kaytranadan 99.9%-albumi

Kanadalainen tuottaja Kaytranada
Kanadalainen tuottaja Kaytranada Kuva: Liam McCrae Kaytranada

Haitilla syntyneen, mutta Kanadaan jo lapsena muuttaneen Kaytranadan tuottamia biittejä on kuultu pelkästään kuluvan vuoden aikana Anderson .Paakin, Azealia Banksin ja Chance the Rapperin julkaisuilla. Teini-ikäisestä lähtien dj-keikkoja tehnyt Louis Kevin Celestin on julkaissut Kaytranada- ja Kaytradamus -nimillä jo lukuisia biisejä, remiksejä ja mixtapeja, mutta toukokuun alussa ilmestynyt 99.9%-albumi esittelee artistin maailmaa kattavammin aiempaa laajemmalle yleisölle.

Albumin vierailijalista vakuuttaa: vokalisteina toimivat muun muassa brittiläiset Aluna Francis ja Craig David, räppäreinä yhdysvaltalaiset Anderson .Paak, Vic Mensa sekä Phonte. Mutta kuten kunnon tuottajalevyllä pitääkin, myös 99.9%:lla huomio kiinnittyy vierailevien vokalistien taustalla tapahtuviin pieniin ihmeisiin. Kaytranadan biitit soljuvat hunajaisesti, bassolinjat ovat tukevia ja koristeeksi ripotellaan kimaltavia melodioita.

Instrumentaalikappaleista allekirjoittaneen ehdottomaksi suosikiksi nousee Breakdance Lesson N. 1, johon luon pääni sisällä kuvitukseksi pätkiä 80-luvun skeittileffoista ja alkuaikojen hiphop-kuvastosta. Biisi kuulostaa siltä miltä auringonpaiste näyttää. Ja sen tahtiin voi tanssia.

Teksti: Veli Kauppinen

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Ajankohtainen kolmonen

Intoilemme kaikesta musiikkiin liittyvästä. Levyistä, biiseistä, kirjoista, leffoista, keikoista... Kaikesta.