Hyppää pääsisältöön

Argentiinalainen tango koukuttaa mutta myös satuttaa ja paljastaa

Marjo Kiukaanniemi jA TImo Hakkarainen tangon pyörteissä.
Marjo Kiukaanniemi ja Timo Hakkarainen tangon pyörteissä dokumentissa Tango - Rakkaus ja kriisi. Marjo Kiukaanniemi jA TImo Hakkarainen tangon pyörteissä. Kuva: Janne Lindfors / Yle tangot (tanssit)

Argentiinalainen tango tunnetaan koukuttavana tanssina. Osa jää siihen kiinni melkeinpä kerrasta. Näin kävi Mikko Ahoselle ja Elina Lajuselle, jotka ovat päähenkilöitä Kulttuuricocktailin dokumentissa Tango –Rakkaus ja kriisi.

Kulttuuricocktailin dokumentti tuo esiin tangosta harvemmin käsitellyn sosiaalisen tanssijan näkökulman. Helsinkiläinen Elina Lajunen aloitti tanssimisen Pariisissa noin kymmenen vuotta sitten.

”Kyllä se oli sellainen rakastumiskokemus, että nyt olen löytänyt sellaisen tanssilajin, jossa voi ilmaista tunteita. Oli sellainen olo, että tälle lajille haluan sanoa ”tahdon”, sillä se tulee olemaan elämässäni aina. Samalla tajusin, että tästä ei tule helppoa”, Elina Lajunen kertoo.

Mikko Ahosella ei juuri ollut aikaisempaa tanssitaustaa, kun hän jäi koukkuun tangoon kokeiltuaan sitä silloisen tyttöystävänsä kanssa.

”Kun aloitin tanssin, minulle sanottiin, että miehillä kestää 10 vuotta oppia tanssi, naisilla kaksi", Ahonen kertoo.

Tangoa pidetään tanssin kuninkuuslajina vaativuutensa vuoksi. Moni viejä lopettaa ennen kuin pääsee kunnolla tanssimisen makuun.

Mikko Ahonen toimii myös tango DJ:nä.
Mikko Ahonen alkoi soittaa myös levyjä milongoissa noin kaksi vuotta sitten. Mikko Ahonen toimii myös tango DJ:nä. Kuva: Erik Vierkens /Yle tangot (tanssit)
Elina Lajunen aloitti tangon Pariisissa.
Elina Lajunen aloitti tangon tanssimisen Pariisissa. Elina Lajunen aloitti tangon Pariisissa. Kuva: Erik Vierkens /Yle tangot (tanssit)

Dokumentista selviää, että Ahoselle että Lajuselle tango on enemmän kuin tanssi. Se on elämäntapa, joka sisältää myös paljon filosofiaa. Ahonen sanoo jopa järjestelleensä elämäänsä tangon mukaan. Takana on kausia, jolloin hän on käynyt kerran kuussa ulkomailla tanssimassa kansainvälisissä tangotapahtumissa. Päälle tulevat yksityistunnit Suomessa ja Buenos Airesissa.

”En uskalla arvioida, paljonko tähän on mennyt rahaa. Kyllä sitä on mennyt”, Ahonen sanoo.

Mutta se kannattaa, sillä kokemukset tanssilattialla ovat ainutkertaisia. Tango on intiimi tanssi, joka perustuu parin välisen yhteyden löytymiseen. Sitä Ahonen kutsuu maagiseksi, selittämättömäksi emotionaaliseksi yhteydeksi.

Dokumentissa Lajunen ja Ahonen avaavat myös tangoon liittyviä kipupisteitä. Miltä se esimerkiksi tuntuu, kun tulee torjutuksi. Tai jos on reissannut ulkomaille suurin odotuksin, mutta päätyy milongassa eli tangotanssiaisissa seinäruusuksi.

Lähes jokainen tanssija kokee ajoittain tangokriisejä. Tango riisuu ja paljastaa, ja voi siksi olla raatelevaa.

”Se saa minut näkemään ja kokemaan itsessäni asioita, joista en välttämättä pidä. Tango tuo niin paljaasti esille sen, mikä kulloinkin on oma suhde omaan itseensä", Lajunen kertoo.

"Näen ennen kaikkea, että minulla on jo suhde tangoon, me ollaan kaksin. Tämän päälle tulee suhde tangon kautta muihin tanssijoihin milongoissa.”

Tango - Rakkaus ja kriisi dokumentin on ohjannut Marjut Tervola.

Tangon tanssimista. Marjo Kiukaanniemi ja Timo Hakkarainen tanssivat. Ville Hiltula ja Joanna Broman säestää.
Marjo Kiukaanniemi ja Timo Hakkarainen tanssivat bandeonisti Ville Hiltulan ja pianisti Joanna Bromanin säestämänä. Tangon tanssimista. Marjo Kiukaanniemi ja Timo Hakkarainen tanssivat. Ville Hiltula ja Joanna Broman säestää. Kuva: Janne Lindfors / Yle tangot (tanssit)
 • Antti Heikkinen: Titanic haisi pierulle – ja hyvä niin

  Titanic haisi pierulle – ja hyvä niin

  Kotvanen sitten ryhdyin etsimään hyllystäni sillä hetkellä kovin kultturellina kieppunutta katselutarvettani tyydyttävää elokuvaa ja sain näppeihini James Cameronin Titanicin. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman uusi kolumnisti, kirjailija Antti Heikkinen.

 • Kun avaruuden sivilisaatio soittaa, älä vastaa

  Kiinan suosituin scifikirjailija Cixin Liu Worldcon75:ssa

  Kiinalainen tieteiskirjallisuus tekee samaan aikaan näyttävää esiinmarssia kuin Kiinan suurvalta-asema vahvistuu. Insinööri-kirjailija Cixin Liu voitti vuonna 2015 Hugon, yhden maailman suurista scifi-kirjallisuuspalkinnoista teoksellaan Three-Body Problem. Cixin Liun kekseliäs ja megalomaaninen scifi-eepos varoittaa avaruuden sivilisaatioista.

 • Avaruussankarit, fantasiahahmot ja scifiveteraanit valtasivat Helsingin Messukeskuksen – katso kuvagalleria

  Worldcon keräsi kirjavan scifikansan Helsinkiin.

  Maailman vanhin science fiction -tapahtuma Worldcon keräsi kirjavan scifikansan Helsinkiin. Viisipäiväisen tapahtuman aikana järjestetään sadoittain erilaisia ohjelmanumeroita ja paikalla on tuhansia scifi-faneja eri puolilta maailmaa. Massiivisen ohjelmistonsa lisäksi tapahtuman tunnelma ja nimenomaan ihmiset tekevät Worldconista erityisen kokemuksen.

 • Scifi-elokuvat kertovat meistä enemmän kuin haluaisimme myöntää

  Jokainen scifi-elokuva kertoo ajasta, jolloin se on tehty.

  Tieteiselokuva on yksi suosituimmista ja kalleimmista elokuvan lajeista. Valtavirran scifiä on helppo pitää viihteenä, mutta kiiltävän pintansa alla se kertoo totuuksia haaveistamme ja peloistamme. KulttuuriCocktail kävi Berliinin Kinemathek-elokuvamuseossa, jossa oli esillä scifi-elokuvan historiaa. USA:n presidentillä on huono ilta.