Hyppää pääsisältöön

Argentiinalainen tango koukuttaa mutta myös satuttaa ja paljastaa

Marjo Kiukaanniemi jA TImo Hakkarainen tangon pyörteissä.
Marjo Kiukaanniemi ja Timo Hakkarainen tangon pyörteissä dokumentissa Tango - Rakkaus ja kriisi. Marjo Kiukaanniemi jA TImo Hakkarainen tangon pyörteissä. Kuva: Janne Lindfors / Yle tangot (tanssit)

Argentiinalainen tango tunnetaan koukuttavana tanssina. Osa jää siihen kiinni melkeinpä kerrasta. Näin kävi Mikko Ahoselle ja Elina Lajuselle, jotka ovat päähenkilöitä Kulttuuricocktailin dokumentissa Tango –Rakkaus ja kriisi.

Kulttuuricocktailin dokumentti tuo esiin tangosta harvemmin käsitellyn sosiaalisen tanssijan näkökulman. Helsinkiläinen Elina Lajunen aloitti tanssimisen Pariisissa noin kymmenen vuotta sitten.

”Kyllä se oli sellainen rakastumiskokemus, että nyt olen löytänyt sellaisen tanssilajin, jossa voi ilmaista tunteita. Oli sellainen olo, että tälle lajille haluan sanoa ”tahdon”, sillä se tulee olemaan elämässäni aina. Samalla tajusin, että tästä ei tule helppoa”, Elina Lajunen kertoo.

Mikko Ahosella ei juuri ollut aikaisempaa tanssitaustaa, kun hän jäi koukkuun tangoon kokeiltuaan sitä silloisen tyttöystävänsä kanssa.

”Kun aloitin tanssin, minulle sanottiin, että miehillä kestää 10 vuotta oppia tanssi, naisilla kaksi", Ahonen kertoo.

Tangoa pidetään tanssin kuninkuuslajina vaativuutensa vuoksi. Moni viejä lopettaa ennen kuin pääsee kunnolla tanssimisen makuun.

Mikko Ahonen toimii myös tango DJ:nä.
Mikko Ahonen alkoi soittaa myös levyjä milongoissa noin kaksi vuotta sitten. Mikko Ahonen toimii myös tango DJ:nä. Kuva: Erik Vierkens /Yle tangot (tanssit)
Elina Lajunen aloitti tangon Pariisissa.
Elina Lajunen aloitti tangon tanssimisen Pariisissa. Elina Lajunen aloitti tangon Pariisissa. Kuva: Erik Vierkens /Yle tangot (tanssit)

Dokumentista selviää, että Ahoselle että Lajuselle tango on enemmän kuin tanssi. Se on elämäntapa, joka sisältää myös paljon filosofiaa. Ahonen sanoo jopa järjestelleensä elämäänsä tangon mukaan. Takana on kausia, jolloin hän on käynyt kerran kuussa ulkomailla tanssimassa kansainvälisissä tangotapahtumissa. Päälle tulevat yksityistunnit Suomessa ja Buenos Airesissa.

”En uskalla arvioida, paljonko tähän on mennyt rahaa. Kyllä sitä on mennyt”, Ahonen sanoo.

Mutta se kannattaa, sillä kokemukset tanssilattialla ovat ainutkertaisia. Tango on intiimi tanssi, joka perustuu parin välisen yhteyden löytymiseen. Sitä Ahonen kutsuu maagiseksi, selittämättömäksi emotionaaliseksi yhteydeksi.

Dokumentissa Lajunen ja Ahonen avaavat myös tangoon liittyviä kipupisteitä. Miltä se esimerkiksi tuntuu, kun tulee torjutuksi. Tai jos on reissannut ulkomaille suurin odotuksin, mutta päätyy milongassa eli tangotanssiaisissa seinäruusuksi.

Lähes jokainen tanssija kokee ajoittain tangokriisejä. Tango riisuu ja paljastaa, ja voi siksi olla raatelevaa.

”Se saa minut näkemään ja kokemaan itsessäni asioita, joista en välttämättä pidä. Tango tuo niin paljaasti esille sen, mikä kulloinkin on oma suhde omaan itseensä", Lajunen kertoo.

"Näen ennen kaikkea, että minulla on jo suhde tangoon, me ollaan kaksin. Tämän päälle tulee suhde tangon kautta muihin tanssijoihin milongoissa.”

Tango - Rakkaus ja kriisi dokumentin on ohjannut Marjut Tervola.

Tangon tanssimista. Marjo Kiukaanniemi ja Timo Hakkarainen tanssivat. Ville Hiltula ja Joanna Broman säestää.
Marjo Kiukaanniemi ja Timo Hakkarainen tanssivat bandeonisti Ville Hiltulan ja pianisti Joanna Bromanin säestämänä. Tangon tanssimista. Marjo Kiukaanniemi ja Timo Hakkarainen tanssivat. Ville Hiltula ja Joanna Broman säestää. Kuva: Janne Lindfors / Yle tangot (tanssit)
 • Virolainen muusikko Raul Saaremets muistelee karua neuvostoaikaa: “Oikeus musiikkiin riistettiin minulta”

  Melodija-levy-yhtiö päätti mitä Virossa kuunneltiin.

  Neuvostoliitossa musiikkia tuotettiin vain valtiovallan tarkan kontrollin alla. Vuonna 1964 perustettiin kulttuuriministeriön alainen Melodija, joka oli maan ainoa levy-yhtiö lähes 30 vuotta. Sen alaisuudessa toimi käytännössä koko musiikkiteollisuus: levytysstudiot, levyjen valmistus ja jakelu, levykaupat sekä promootio.

 • Kitaranrakennusblogi, osa 5: Ensimmäinen kosketus

  Jonni Roos tekee ensimmmäiset sahaukset ja höyläykset.

  Puutavaraa hankittuani, aihioita katseltuani ja luettuani kitaranrakennusta koskevia kirjoja koitti vihdoin sitten se odotettu päivä, jolloin astuin ensi kertaa Omnian Nikkariverstaan ovesta sisään.

 • Kitaranrakennusblogi, osa 6: Parhaat mahdolliset neuvot

  Jonni Roos saa neuvoja kitaranrakentamiseen Kari Niemiseltä.

  Koska olen aloittelija, tarvitsen parhaat mahdolliset neuvot. Kitaranrakentaja Kari Nieminen tekee Versoul-tuotemerkillä kitaroita maailman huipulle. Mm. Rolling Stonesin Ronnie Woodilla ja ZZ Topin Billy Gibbonsilla on useita Niemisen rakentamia kitaroita. Kari koputtelee tuomaani ruusupuuotelaudan aihiota, ja kuuntelee. Helähdys on soiva ja se soi melko korkealta.