Hyppää pääsisältöön

Tavoitimme Santa Cruzin vauhdikkaalta jenkkirundilta: kiertuetatuointi, villejä jatkoja ja loppuunmyytyjä saleja

Santa Cruzista on tullut kuin varkain suositumpi Yhdysvalloissa kuin kotimaassa Suomessa.

Santa Cruz // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Suomalaisbändi Santa Cruz kiertää parhaillaan Yhdysvalloissa hevilegenda Sebastian Bachin lämppärinä. YleX tavoitti laulaja-kitaristi Archie Cruzin puhelimitse.

Rokkari heräilee uuteen aurinkoiseen päivään rundilla. Hän ei ole ihan koko ajan kartalla, missä kaupungissa milloinkin on, mutta fiilis on erinomainen. Rokkari on tyytyväinen reissuun, joka on tuonut bändille uusia faneja ja käsivarteen niin tuoreen tatuoinnin, että se kutittaa vielä hiukan.

- Ihan törkeä meininki. Oli taas täysi venue eilen, missäs me olimmekaan… Joka keikka paranee vaan. Tämä on ihan uskomatonta.

Noin tuhat ihmistä vetävät keikkapaikat ovat täysiä ilta toisensa jälkeen: suomalaisyhtye saa sekä lämmittää lavan esikuvalleen Sebastian Bachille että nousta stagelle hänen kanssaan joka ikinen ilta Youth Gone Wild -kappaleen ajaksi. Nuoret rokkarit jakavat lavan lisäksi myös illallispöydät Bachin kanssa, jota Archie kutsuu jo ”homeboyksi”.

Santa Cruzin yleisömäärät ovat tällä hetkellä suuremmat Yhdysvalloissa kuin Suomessa tai muualla Euroopassa. Jenkeissä bändi esiintyy joka ilta vähintään tuhannelle ihmiselle, kun suomalaiset klubit vetävät satoja ihmisiä. Toki kotimaankin festareilla yleisömassat ovat suuria.

Keikkavauhti kiihtyy, musiikki rauhoittuu

Santa Cruz juhli uuden _Skydiving Without a Parachute -_sinkkunsa julkaisua viime viikolla New Yorkissa B.B. King -klubilla. Kyseessä on paljon rauhallisempi kappale kuin yhtyeen mikään aiempi single.

- Se oli yksi rundin parhaita keikkoja. Olimme niin ytimessä kuin voi vaan olla. Se oli tosi siistiä. Biisi on lähtenyt toimimaan hyvin. Siinä on uutta soundia. Halusimme tehdä ensimmäisen balladin.

Kaupunkien vilistessä bussin ikkunoista voi olla vaikeaa ajatella, ettei amerikkalainen kiertuetodellisuus kestä ikuisesti. Retkue palaa Suomeen reilun viikon päästä, sillä kohta alkavat kesäfestarit.

- Nyt kun on täällä, niin se tuntuu ihan perusmeiningiltä, että vedetään keikkaa Nykissä ja Sebastian on meidän homeboy. Pitää oikeasti pysähtyä miettimään, kuinka uskomatonta tämä on.

Santa Cruz on juhlinut Sebastian Bachin kanssa niin lavalla kuin sen ulkopuolellakin. Laulaja-kitaristi kertoo, kuinka Memphisissä poppoo piti isot barbeque-juhlat ja rokkarit joivat tequilaa yhdessä.

- Juttelimme Hanoi Rocksista. Sebastian tuntee Andyn ja Monroen. Hän kertoi meille myös tarinoita Gunnareista ja Panterasta niiden yhteisiltä rundeilta. Oli tosi hienoa kuulla tarinoita rocklegendoista omalta esikuvalta.

Skip Instagram post

Cruzit ovat oppineet idolinsa kanssa kiertäessä, että oma pää täytyy pitää ja asenne ratkaisee kaiken. Aivan kaikessa Bach ei kuitenkaan ole esikuvamateriaalia.

- Hän on tosi äkkipikainen tyyppi. Hänellä on ollut kaikenlaisia selkkauksia lain kanssa. Sellaisista jutuista ei kannata ottaa mallia.

Kiertuetatuointi kunnianosoituksena

Kun keikkapaikan vieressä on tatuointistudio, se voi johtaa hetken mielijohteessa otettuihin leimoihin. Näin kävi Archie Cruzille, joka halusi kunnioittaa Sebastian Bachia Youth Gone Wild -tatuoinnilla.

- Missäköhän me oltiin… Jossain päin etelää. Päätin ottaa runditatuoinnin. Olen miettinyt sitä aiemminkin. Mikä olisi sen parempi hetki kuin nyt, kun olemme Sebastianin kanssa rundilla.

Skip Instagram post

- Se biisi on puhutellut mua aina tosi paljon. Halusin runditatskan, jotta voin muistella kiertuetta sen avulla jälkikäteen. Sebastian oli ihan liekeissä siitä.

Suomalaisartisteja on noteerattu muutenkin isosti amerikkalaismedioissa viikon sisällä. Isac Elliot esiintyi Today-ohjelmassa, Pertun musavideo sai ensinäyttönsä Billboardissa. Santa Cruz sen sijaan vieraili Daily Mailin live-lähetyksessä.

- Suomessa jengi jaksaa marista kaikille bändeille, että vetäkää suomeksi. Seuratkaa, mitä Isac Elliot tekee ja mitä me tehdään, että kyllä se on ihan mahdollista lähteä ulkomaille. Pitää vaan olla valmis tekemään duunia.

Bändi on huomannut, että asiat ovat menneet eteenpäin viime kerrasta.

- Viimeksi olimme joka keikalla uusi bändi oikeastaan kaikille. Nykyään meitä on jo jengi odottamassa, kun saavumme keikkabussilla uuteen kaupunkiin. Jengi ottaa kuvia keskellä päivää ja tulee tsiigaa meitä keikoille. Myös sitä jengiä on tullut nyt uudestaan, jotka näkivät meidät viime rundilla.

Santa Cruzilla on myös manageri mukana reissussa punomassa uusia juonia.

- Syksyllä on tulossa pari ylläriä tänne jenkkien suuntaan. Siitä myöhemmin lisää. En voi paljastaa vielä. Voin sanoa, että on tulossa siistejä juttuja.

Lue myös:

Isac Elliot tekemässä poikkeuksellista läpimurtoa jenkeissä – suurin poppikanava soittaa sinkkua ja kiertue kattaa koko itärannikon

Suomalais-DJ Perttu noteerattiin amerikkalaismedia Billboardissa: Aika mieletön juttu

Suomalaisbändi Santa Cruz jenkkirundille hevilegenda Sebastian Bachin kanssa: Helvetin hyvin menee