Hyppää pääsisältöön

Teollisuuden lobbaus on nostanut renkaiden nastamääriä

Pohjoismaisen nasta-asetuksen piti vähentää teiden kulumista pienentämällä autojen renkaissa olevien nastojen määrää. Teollisuus sai kuitenkin asetukseen poikkeusmenettelyn, ns. yliajokokeen, jonka seurauksena nastojen määrä on päinvastoin kasvanut.

Lainsäädännön valmistelussa on ollut mukana rengasteollisuus, Suomesta suurimpana Nokian renkaat. Viranomaiset ja teollisuus perustivat niin kutsutun Nokia-Eden -ryhmän. Ryhmä sai nimensä siitä, että yhteistyö pohjoismaisten nastasäädösten harmonisoinniksi alkoi 1990-luvulla Nokialla sijaitsevassa Eden-kylpylässä. Sittemmin ryhmä on kokoontunut eri maissa, Suomessa muun muassa Saariselällä.

MOT-ohjelmassa ”Nasta juttu” julkistetaan maanantaina 30.5. uutta tietoa siitä mitä on tapahtunut teiden urautumiselle.

Vuodesta 2013 valtaosa nastarenkaista on tullut markkinoille poikkeusmenettelyn kautta. Nastojen määrä on saattanut nousta jopa kaksinkertaiseksi.

Norjassa pelätäänkin, että Suomen johdolla valmisteltu poikkeusmenettely voi lisätä ilmansaasteita. Eräissä Norjan kaupungeissa nastojen käyttöä on jo rajoitettu.

”Nastarenkaiden käytöllä on vahva yhteys pienhiukkasten määrään. Jos sääntöjä Norjassa muutetaan, haluamme tietää, mitkä ovat seuraukset ilmanlaatuun”, sanoo valmisteluun osallistuva asiantuntija Karl Idar Gjerstad Norjan tielaitokselta.

Norjalaisia huolestuttaa myös se, että teollisuuden itse tekemät yliajokokeet antavat eri mittaajille eri tuloksia.

TV1 maanantaina klo 20
MOT: Nasta juttu

Kommentit