Hyppää pääsisältöön

Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan
Deep Purplen Made in Japan -tuplalevyn kansikuva. Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan deep purple

Dokumentti Deep Purplen livealbumista, vuonna 1972 taltioidusta Made in Japan -tuplasta. Teemalla 23.4. klo 21, Areenassa 30 päivää.

Deep Purple Made in Japan: tupla-albumin sisäkannet.
Made in Japan. Deep Purple Made in Japan: tupla-albumin sisäkannet. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Deep Purple,Made in Japan,Rockin klassikkolevyt,teeman rockdokumentit

Yhä aktiivinen Deep Purple on kiveen hakattu klassikko, heavy metalin kantaisä ja Britannian menestyneimpiä rockbändejä. Hard rockia soittavan yhtyeen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli sata miljoonaa kappaletta.

Rockin klassikkolevyt -nimen alla esitettävän, vuonna 2014 valmistuneen musiikkidokumentin aiheena on Deep Purplen livealbumi Made in Japan vuodelta 1972. Levy on tupla, silti sille on mahtunut lajityyppiin kuuluvien soolojen kera vain seitsemän kappaletta, kaikki raskaan rockin klassikkoja: Highway Star, Child in Time, Smoke on the Water, The Mule, Strange Kind of Woman, Lazy ja Space Truckin'.

Japanin-kiertueella yhtye esiintyi klassisessa kokoonpanossaan: Ian Gillan, laulu, Ritchie Blackmore, kitara, Jon Lord, urut ja piano, Roger Glover, basso ja Ian Paice, rummut. Tässä muodossa yhtye oli kasassa vuodesta 1969 vuoteen 1973.

Elokuussa 1972 Osakassa ja Tokiossa kolmessa konsertissa taltioidun Made in Japanin lisäksi dokumentissa käsitellään Japanin-kiertuetta edeltäneen Machine Head -levyn tekoa Montreux'ssa Sveitsissä ja ristiriitoja, jotka melkein hajottivat bändin. Mukana on myös aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia.

Made in Japania pidetään yhtenä kaikkien aikojen livealbumeista, ja se on muun muassa Metallican rumpalin Lars Ulrichin suosikkialbumi.

Made in Japanilla esiintyneessä kokoonpanossa Deep Purple koottiin kahdesti uudelleen, 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa. Ritchie Blackmore jätti bändin lopullisesti vuonna 1993 ja Jon Lord kuoli vuonna 2012, mutta Deep Purple on edelleen aktiivinen. Yhtye esiintyi Helsingin Kaisaniemessä 10.6.2016.

  • Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan (Deep Purple: Made in Japan Documentary), Britannia 2014. Tv-dokumentti, ohjaus Ian Carmichael ja Drew Thompson.

Dokumentin ensiesitys Teemalla oli 29.5.2016.

Kitaristi Ritchie Blackmore Deep Purplen Japanin-kiertueella
Ritchie Blackmore. Kitaristi Ritchie Blackmore Deep Purplen Japanin-kiertueella teeman rockdokumentit,Deep Purple

Juttuun on lisätty uusintatiedot 21.4.2017.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa