Hyppää pääsisältöön

Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan
Deep Purplen Made in Japan -tuplalevyn kansikuva. Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan deep purple

Dokumentti Deep Purplen livealbumista, vuonna 1972 taltioidusta Made in Japan -tuplasta. Teemalla 23.4. klo 21, Areenassa 30 päivää.

Deep Purple Made in Japan: tupla-albumin sisäkannet.
Made in Japan. Deep Purple Made in Japan: tupla-albumin sisäkannet. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Deep Purple,Made in Japan,Rockin klassikkolevyt,teeman rockdokumentit

Yhä aktiivinen Deep Purple on kiveen hakattu klassikko, heavy metalin kantaisä ja Britannian menestyneimpiä rockbändejä. Hard rockia soittavan yhtyeen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli sata miljoonaa kappaletta.

Rockin klassikkolevyt -nimen alla esitettävän, vuonna 2014 valmistuneen musiikkidokumentin aiheena on Deep Purplen livealbumi Made in Japan vuodelta 1972. Levy on tupla, silti sille on mahtunut lajityyppiin kuuluvien soolojen kera vain seitsemän kappaletta, kaikki raskaan rockin klassikkoja: Highway Star, Child in Time, Smoke on the Water, The Mule, Strange Kind of Woman, Lazy ja Space Truckin'.

Japanin-kiertueella yhtye esiintyi klassisessa kokoonpanossaan: Ian Gillan, laulu, Ritchie Blackmore, kitara, Jon Lord, urut ja piano, Roger Glover, basso ja Ian Paice, rummut. Tässä muodossa yhtye oli kasassa vuodesta 1969 vuoteen 1973.

Elokuussa 1972 Osakassa ja Tokiossa kolmessa konsertissa taltioidun Made in Japanin lisäksi dokumentissa käsitellään Japanin-kiertuetta edeltäneen Machine Head -levyn tekoa Montreux'ssa Sveitsissä ja ristiriitoja, jotka melkein hajottivat bändin. Mukana on myös aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia.

Made in Japania pidetään yhtenä kaikkien aikojen livealbumeista, ja se on muun muassa Metallican rumpalin Lars Ulrichin suosikkialbumi.

Made in Japanilla esiintyneessä kokoonpanossa Deep Purple koottiin kahdesti uudelleen, 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa. Ritchie Blackmore jätti bändin lopullisesti vuonna 1993 ja Jon Lord kuoli vuonna 2012, mutta Deep Purple on edelleen aktiivinen. Yhtye esiintyi Helsingin Kaisaniemessä 10.6.2016.

 • Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan (Deep Purple: Made in Japan Documentary), Britannia 2014. Tv-dokumentti, ohjaus Ian Carmichael ja Drew Thompson.

Dokumentin ensiesitys Teemalla oli 29.5.2016.

Kitaristi Ritchie Blackmore Deep Purplen Japanin-kiertueella
Ritchie Blackmore. Kitaristi Ritchie Blackmore Deep Purplen Japanin-kiertueella teeman rockdokumentit,Deep Purple

Juttuun on lisätty uusintatiedot 21.4.2017.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!