Hyppää pääsisältöön

Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan
Deep Purplen Made in Japan -tuplalevyn kansikuva. Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan deep purple

Dokumentti Deep Purplen livealbumista, vuonna 1972 taltioidusta Made in Japan -tuplasta. Teemalla 23.4. klo 21, Areenassa 30 päivää.

Deep Purple Made in Japan: tupla-albumin sisäkannet.
Made in Japan. Deep Purple Made in Japan: tupla-albumin sisäkannet. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Deep Purple,Made in Japan,Rockin klassikkolevyt,teeman rockdokumentit

Yhä aktiivinen Deep Purple on kiveen hakattu klassikko, heavy metalin kantaisä ja Britannian menestyneimpiä rockbändejä. Hard rockia soittavan yhtyeen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli sata miljoonaa kappaletta.

Rockin klassikkolevyt -nimen alla esitettävän, vuonna 2014 valmistuneen musiikkidokumentin aiheena on Deep Purplen livealbumi Made in Japan vuodelta 1972. Levy on tupla, silti sille on mahtunut lajityyppiin kuuluvien soolojen kera vain seitsemän kappaletta, kaikki raskaan rockin klassikkoja: Highway Star, Child in Time, Smoke on the Water, The Mule, Strange Kind of Woman, Lazy ja Space Truckin'.

Japanin-kiertueella yhtye esiintyi klassisessa kokoonpanossaan: Ian Gillan, laulu, Ritchie Blackmore, kitara, Jon Lord, urut ja piano, Roger Glover, basso ja Ian Paice, rummut. Tässä muodossa yhtye oli kasassa vuodesta 1969 vuoteen 1973.

Elokuussa 1972 Osakassa ja Tokiossa kolmessa konsertissa taltioidun Made in Japanin lisäksi dokumentissa käsitellään Japanin-kiertuetta edeltäneen Machine Head -levyn tekoa Montreux'ssa Sveitsissä ja ristiriitoja, jotka melkein hajottivat bändin. Mukana on myös aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia.

Made in Japania pidetään yhtenä kaikkien aikojen livealbumeista, ja se on muun muassa Metallican rumpalin Lars Ulrichin suosikkialbumi.

Made in Japanilla esiintyneessä kokoonpanossa Deep Purple koottiin kahdesti uudelleen, 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa. Ritchie Blackmore jätti bändin lopullisesti vuonna 1993 ja Jon Lord kuoli vuonna 2012, mutta Deep Purple on edelleen aktiivinen. Yhtye esiintyi Helsingin Kaisaniemessä 10.6.2016.

 • Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan (Deep Purple: Made in Japan Documentary), Britannia 2014. Tv-dokumentti, ohjaus Ian Carmichael ja Drew Thompson.

Dokumentin ensiesitys Teemalla oli 29.5.2016.

Kitaristi Ritchie Blackmore Deep Purplen Japanin-kiertueella
Ritchie Blackmore. Kitaristi Ritchie Blackmore Deep Purplen Japanin-kiertueella teeman rockdokumentit,Deep Purple

Juttuun on lisätty uusintatiedot 21.4.2017.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!