Hyppää pääsisältöön

Kaikki pelkäävät spoilereita – näin keskustelet leffoista ja sarjoista pilaamatta muiden iloa

Game of Thrones on spoileriahdistuksen ytimessä. Uskaltaako siitä sanoa julkisesti mitään?

Game of Thrones -sarjan Arya. // Kuva: HBO

Varoitus! Tämä juttu sisältää spoilereita, jos et ole nähnyt Star Wars -elokuva Imperiumin vastaiskua vuodelta 1980.

Tuntuuko vähän liioittelulta? Jos on ollut 36 vuotta aikaa katsoa leffa, on kai vain oma häpeä, jos se on jäänyt näkemättä. Entäpä tämä:

Varoitus! Tämä juttu sisältää spoilereita, jos et ole nähnyt Star Wars: The Force Awakens -elokuvaa vuodelta 2016.

No jaa – onkohan tarpeen varoitella. Olisi ihme, jos joku asiasta kiinnostunut ei olisi vielä nähnyt elokuvaa eikä myöskään kuullut sen tärkeimmistä käänteistä mitään.

Entäs sitten:

Varoitus! Tämä juttu sisältää spoilereita, jos et halua kuulla erästä erittäin tunnettua faniteoriaa Game of Thronesin Jon Snow’sta.

Faniteoriat ovat faniteorioita, arvuutteluita siitä, mihin juoni saattaa ehkä olla menossa. Ei kai spekulaatio voi olla spoileri?

Tai ehkä voikin – spoileria ei ole helppo määritellä.

Kaikki kyllä tietävät, mitä spoilaaminen on selkeimmillään. Jos vuonna 1980 olisi heti leffasta ulosmarssittuaan toitottanut kaikille, että Darth Vader on Luke Skywalkerin isä, elokuvan tärkein juoniyllätys olisi pilattu muilta.

Kirjailija, larppaaja ja muun muassa Game of Thronesia fanittava Mike Pohjola kuvailee spoilaamiseen liittyvää perusristiriitaa:

- Kaikki tiedostavat kaksi asiaa. On ensinnäkin tosi kivaa jutella kiinnostavasta elokuvasta tai tv-sarjasta, jonka on juuri nähnyt. Mutta toisaalta se katsomisen viehätys osittain pohjautuu siihen, että yllätyt jostain asiasta, ja sen yllätyksen riistäminen muilta on törkeää.

Varoita spoilerista – tai keskustele suljetusti

Vain harva haluaa olla se törkimys, joka pilaa tahallaan toisten katselunautinnon spoilaamalla. Pohjola sanookin, että keskusteluissa tulee aina ottaa huomioon vastaanottaja. Itsestäänselvyys yhdelle voi olla spoileri toiselle.

Kasvokkaisessa keskustelussa on siis hyvä tsekata, mitä juttukaveri tietää tai ei tiedä, ennen kuin alkaa vaahdota leffan tai tv-sarjan juonenkäänteistä. Mutta entä netissä? Nettikeskusteluissa ei usein pysty juurikaan kontrolloimaan sitä, kuka lukee oman postauksen. 

"Katsomisen viehätys osittain pohjautuu siihen, että yllätyt jostain asiasta, ja sen yllätyksen riistäminen muilta on törkeää."― Mike Pohjola

Netin spoileri-etiketin tärkein elementti on varoitus. Jos omassa postauksessa kerrotaan juonipaljastuksia, alkuun on syytä kirjoittaa kissankokoinen spoilerivaroitus. Näin myös media tekee: tämänkin jutun lisäksi esimerkiksi YleX:nGame of Thrones -jutut alkavat yleensä spoilerivaroituksella.

Vielä tehokkaampaa on kuitenkin luoda sellaisia suljettuja keskustelualueita, joissa kaikki jäsenet hyväksyvät spoilerit. Pohjola itse hallinnoi Facebookissa Game of Thrones -Suomi-fanit -nimistä ryhmää, jossa tv-sarjan jaksoista sekä alkuperäisistä kirjoista kaikkine käänteineen saa puhua vapaasti.

Tai ei nyt sentään ihan vapaasti:

- Ryhmässä keskusteltiin pitkään, millä kellonlyömällä on ok keskustella uudesta jaksosta.

Game of Thronesin jaksot tulevat katsottaviksi maanantaina aamuyöllä kello 4. Kaikki eivät ehdi katsoa jaksoa aamulla tai heti vaikka töistä tultuaan.

- Tästä väännettiin: aluksi oli puolitoista vuorokautta peliaikaa, mutta tiivistimme aikarajaa maanantai-iltaan kello 23:een.

Sen jälkeen uusin jakso on ryhmässä vapaata riistaa. Näin fanit saavat rauhassa keskustella juonenkäänteistä sellaisessa porukassa, jossa muita ei voi spoilata. Samanlaisia ryhmiä on muillekin sarjoille, kirjoille ja elokuville, ja aina voi perustaa uuden.

Jon Snow. // Kuva: HBO

Juuri Game of Thrones tuntuu olevan tällä hetkellä se kulttuurituote, jonka spoilereista sarjan katsojat ovat erityisen herkkinä. Sille on Pohjolan mukaan syynsä.

- Game of Thrones menee koko ajan eteenpäin, eikä sarja säästele rakastettujen hahmojenkaan henkiä. Siinä on oma logiikkansa, asioita pedataan pitkään, ja sitten tuleekin yllätyksiä. Tällaiset asiat ovat äärimmäisen spoileriherkkiä.

"Jos esimerkiksi postaa jonkin meemikuvan, joka ei aukene sellaiselle, joka ei ole uutta jaksoa nähnyt, onko se spoilaamista? Se on vähän harmaata aluetta."― Mike Pohjola

Oman tasonsa luovat George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -kirjat, joihin sarja perustuu. Sarjan katsojat ovat voineet spoilaantua osin kirjoista ja toisin päin, minkä takia Westerosin ja Essosin maailmassa on hyvin monisyiset spoilaamisen mahdollisuudet.

Fanit rakastavat myös spekulaatiota. Onko spoilaamista, jos esimerkiksi levittää eteenpäin R+L=J-spekulaatioita Jon Snow’n perhetaustasta tai valtaistuinpelin käänteistä? Ehkä on, ehkä ei – spoilaaminen ei suinkaan aina ole yksiselitteistä.

- Jos esimerkiksi postaa jonkin meemikuvan, joka ei aukene sellaiselle, joka ei ole uutta jaksoa nähnyt, onko se spoilaamista? Se on vähän harmaata aluetta.

Spoileri-etiketti haltuun

Spoilereista puhutaan nykyään paljon. On myös sanottu, että jotkut suhtautuvat spoilereihin hysteerisesti: että katselunautinto ei mene pilalle, vaikka tietäisi juonenkäänteen sieltä ja täältä.

- Se on väärä väite, Pohjola sanoo.

- Ilman muuta kaikki ennakko-oletukset ja yllätykset vaikuttavat katselukokemukseen.

Usein katsojille luodaan laskelmoidusti tiettyjä ennakko-oletuksia, jotka sitten tv-sarjassa tai leffassa rikotaan. Star Wars: The Force Awakensin mainoksissa annettiin ymmärtää, että stormtrooper Finnistä tulisi valomiekkaa heilutteleva jedi. Finn kyllä haparoiden käyttikin valomiekkaa, mutta lopulta sen otti haltuun Rey. Tämän käänteen tietäminen olisi vaikuttanut leffaelämykseen.

Finn (John Boyega) ja Rey (Daisy Ridley). // Kuva: Lucasfilm

Vaikka maailma on internetin ja somen takia nykyään paljon spoileriherkempi kuin ennen, Pohjolan mielestä on hyvä asia, että populaarikulttuurista, viihteestä ja taiteesta keskustellaan enemmän. Se on hänen mielestään osaltaan vaikuttanut myös siihen, että esimerkiksi tv-sarjat ovat laadukkaampia kuin 20 vuotta sitten.

Ehkä myös ihmiset oppivat taidokkaammiksi, mitä tulee spoilereiden hallintaan.

- Pikkuhiljaa toivottavasti herää ymmärrys myös siitä etiketistä, miten ja missä voidaan keskustella niin, ettei pilata kenenkään iloa keskustelun myötä.

Lue myös:

Vahvistetaanko R+L=J? Kaikki tämä tiedetään Game of Thronesin kuutoskaudesta

Kaikki puhuvat alkuperäissarjoista – mutta miksi ne ovat niin suosittuja?

Star Warsit ovat hyviä, kun ne ovat feministisiä – niin myös The Force Awakens